Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlas-SD chce na pomoc seniorom vyčleniť ďalšie zdroje. Dôchodky by sa valorizovali dva razy do roka
Zdielať na

Hlas-SD chce na pomoc seniorom vyčleniť ďalšie zdroje. Dôchodky by sa valorizovali dva razy do roka

BRATISLAVA / Hlas argumentuje tým, že pol milióna dôchodcov žije pod hranicou chudoby z čoho viní terajšiu vládu a jej nečinnosť. Vláda podľa Erika Tomáša nepomohla seniorom s rekordným zdražovaním.

HLAS - sociálna demokracia predkladá mechanizmus automatickej valorizácie dôchodkov v prípade vysokej inflácie. Erik Tomáš označil čísla o životnej úrovni dôchodcov za alarmujúce. Od vlády žiada milióny eur, ktoré by seniorom mali pomôcť. 

Erik Tomáš opakoval, čo všetko sa Hlas-SD snažil pre dôchodcov urobiť a to vrátane 13. a 14. dôchodku s tým, že vláda každý jeden návrh opozičných poslancov okolo Petra Pellegriniho zmietla zo stola. "Aj v tejto chvíli prichádzame s riešením," uviedol Tomáš s tým, že nezaradení poslanci chcú schváliť automatickú valorizáciu. Súčasťou je predĺženie výpočtového obdobia z pol roka na trištvrte.

Druhou a podstatnou zmenou má byť to, aby sa dôchodky nevalorizovali len k 1. januáru, ale aj k 1. júlu daného roka. "Ak by tento zákon prešeil dôchodky by sa valorizovali dva krát. Nie je to náš výmysel vycucaný z prsta," doplnil Tomáš ďalej s odvolaním sa na český model. 

Zákon podľa Tomáša podporuje aj Jednota dôchodcov Slovenska. 

Richard Raši zdôraznil, že v parlamente panuje chaos a preto zanikajú dôležité témy. Upozornil na pozmeňujúci návrh k zákonu o štátnom rozpočte. Richard Raši upozornil na to, že ďalšou dôležitou časťou zdravotníctva je sieť ambulancií. Práve jej predstavitelia odmietajú štátny rozpočet, pretože ambulantný sektor bol vynechaný zo stabilizácie personálu, ale aj z pomoci s cenami energií.

"Prevádzkovatelia nebudú schopní financovať náklady a pozatvárajú ambulancie," poznamenal s tým že takmer pol miliardy žiada presunúť z pandemickej rezervy a preto by tieto financie nedopadali na deficit. 

Súvisiace články

Najčítanejšie