Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Daňový bonus na dieťa sa zvýši na 140 eur, zmenu odhlasovali poslanci
Zdielať na

Daňový bonus na dieťa sa zvýši na 140 eur, zmenu odhlasovali poslanci

BRATISLAVA / Poslanci v Národnej rade SR chválili novelu daňového zákona. Z nej vyplýva, že daňový bonus na dieťa na zvýši na 140 eur mesačne.

Zmena má platiť počas dvojročného obdobia a vzťahuje sa na vyživované deti do 18 rokov. Vyplýva to zo schváleného pozmeňujúceho návrhu počas schvaľovania novely zákona o dani z príjmov. Zvýšenie daňového bonusu tak bude možné uplatniť od januára 2023 do decembra 2024. Za novelu zákona hlasovalo 76 z prítomných 136 poslancov.

Výpadok príjmov obcí a VÚC, ktoré s vyšším daňovým bonusom súvisia, rieši pozmeňujúci návrh poslancov klubu OĽaNO Györgyho Gyimesiho a Malana Kuriaka. V dokumente navrhli kompenzovať dosah tohto opatrenia na samosprávu zo zdrojov z príjmov z dane z príjmov právnických osôb. Zrealizuje sa to novelizáciou zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve.

​Spomínané sumy sa budú obciam a samposprávam rozdeľovať podľa platného vzorca pre daň z príjmov fyzických osôb. Návrh počíta so zvýšením o 100 miliónov eur na rok 2023 z dôvodu zabezpečenia finančnej stabilizácie územnej samosprávy v nadväznosti na zvyšovanie cien energií.

O tom ešte v piatok (2.12.) informovali na tlačovej konferencie poslanci z občiansko-demokratickej platformy klubu OĽaNO. O konečnej dohode rokovali zástupcovia samospráv, vlády i parlamentu.

"Dnešným hlasovaním sme ukázali, že slušné a trpezlivé rokovania majú zmysel. Vďaka našej iniciatíve budú môcť samosprávy naďalej poskytovať služby pre svojich občanov a dopady na ich rozpočty nebudú katastrofálne," povedala po hlasovaní poslankyňa OĽaNO a členka platformy Anna Mierna.

Súvisiace články

Najčítanejšie