Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Daňový bonus na dieťa sa zvýši na 140 eur, zmenu odhlasovali poslanci
Zdielať na

Daňový bonus na dieťa sa zvýši na 140 eur, zmenu odhlasovali poslanci

BRATISLAVA / Poslanci v Národnej rade SR chválili novelu daňového zákona. Z nej vyplýva, že daňový bonus na dieťa na zvýši na 140 eur mesačne.

Zmena má platiť počas dvojročného obdobia a vzťahuje sa na vyživované deti do 18 rokov. Vyplýva to zo schváleného pozmeňujúceho návrhu počas schvaľovania novely zákona o dani z príjmov. Zvýšenie daňového bonusu tak bude možné uplatniť od januára 2023 do decembra 2024. Za novelu zákona hlasovalo 76 z prítomných 136 poslancov.

Výpadok príjmov obcí a VÚC, ktoré s vyšším daňovým bonusom súvisia, rieši pozmeňujúci návrh poslancov klubu OĽaNO Györgyho Gyimesiho a Malana Kuriaka. V dokumente navrhli kompenzovať dosah tohto opatrenia na samosprávu zo zdrojov z príjmov z dane z príjmov právnických osôb. Zrealizuje sa to novelizáciou zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve.

​Spomínané sumy sa budú obciam a samposprávam rozdeľovať podľa platného vzorca pre daň z príjmov fyzických osôb. Návrh počíta so zvýšením o 100 miliónov eur na rok 2023 z dôvodu zabezpečenia finančnej stabilizácie územnej samosprávy v nadväznosti na zvyšovanie cien energií.

O tom ešte v piatok (2.12.) informovali na tlačovej konferencie poslanci z občiansko-demokratickej platformy klubu OĽaNO. O konečnej dohode rokovali zástupcovia samospráv, vlády i parlamentu.

"Dnešným hlasovaním sme ukázali, že slušné a trpezlivé rokovania majú zmysel. Vďaka našej iniciatíve budú môcť samosprávy naďalej poskytovať služby pre svojich občanov a dopady na ich rozpočty nebudú katastrofálne," povedala po hlasovaní poslankyňa OĽaNO a členka platformy Anna Mierna.

Súvisiace články