Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Štefančík si posvietil na vládu: Kto by mal od Mikuláša dostať mandarínku a koho by mal čert vziať so sebou?
Zdielať na

Štefančík si posvietil na vládu: Kto by mal od Mikuláša dostať mandarínku a koho by mal čert vziať so sebou?

BRATISLAVA / Každoročne je 6. december dňom, na ktorý sa tešia azda všetky deti. Ráno si totiž nájdu v topánke darček od Mikuláša. Tie, ktoré počas roka počúvali, očakávajú sladkú mandarínku, tie nezbedné by mali dostať uhlie. Čo však v prípade, ak by mal Mikuláš obdarovať aj členov našej vlády?

Rok 2022 sa pomaly blíži ku konci a z politického hľadiska bol poriadne turbulentný. Vláda prišla o jednu časť z pôvodného štvorlístka a čoraz častejšie sa skloňuje výraz predčasné voľby. Po tých volá nielen opozícia, ktorá je v parlamente vo väčšine, ale túto možnosť naznačila aj prezidentka Zuzana Čaputová vo svojej Správe o stave republiky.

V dôsledku zmeny v zložení koalície sa v septembri obmenili aj niektorí členovia vlády. Ministerstvo hospodárstva, spravodlivosti, školstva a zahraničných vecí tak majú nové vedenie. Aj iné reztorty museli čeliť viacerým problémom. 

Politológa Radoslava Štefančíka sme sa preto opýtali, kto z členov vlády by od Mikuláša mal dostať sladkú odmenu a kto uhlie. Tu sú odpovede odborníka:

Predseda vlády Eduard Heger – Tomuto by som dal vrecko uhlia. Hoci od neho Mikuláš nemal veľké očakávania, za celý rok bolo len málo momentov, kedy sa správal ako skutočný predseda vlády.

​Ministerka investícií Veronika Remišová – Dostane od Mikuláša mandarínku, ale takú s jadierkami. Hoci navonok pôsobí dosť nemožne, jej ministerstvo má za sebou konkrétne výsledky. Len o nich verejnosť málo vie.

Vicepremiér Štefan Holý – Tohto pána by si Mikuláš mal posadiť na kolená, obhmatať ho, aby sa presvedčil, že takýto konkrétny člen slovenskej vlády skutočne existuje. Lebo sa obávam, že v existenciu tohto podpredsedu vlády neveria nielen deti, ale ani samotný Mikuláš.

Minister financií Igor Matovič – To je jasné. Tohto ministra by si mali čerti zobrať so sebou. Len treba dúfať, že v tom pekle nemajú Facebook.

Minister hospodárstva Karel Hirman – ak Mikulášovi zaspieva pesničku – Je nám teplo – zaslúži si mandarínku.

Minister dopravy Andrej Doležal – Za to, že začnú spájať nový obchvat Bratislavy so starou diaľnicou by som mu dal mandarínku. Len sa ešte pýtam, ako je možné, že za tú zbabranú stavbu ešte nikto nesedí v chládku.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan – Toto nechám na Mikuláša. Neviem, prečo je tento pán minister, ale Mikuláš alebo aspoň jeho čert to možno budú vedieť.

Minister vnútra Roman Mikulec – Jednoznačne uhlie. Napriek tomu, že pôsobil v bezpečnostných službách, pôsobí dosť zmätene. Nezvládol migračnú krízu po ruskej agresii na Ukrajine a vyjadruje sa ako hulvát. Zrejme ako malý nemal detskú izbu a už vtedy ho Miuláš Ignoroval.

Minister obrany Jaroslav Naď – Dostane mandarínku. Po ruskom útoku na Ukrajinu bolo jasné, kde a kam Slovensko patrí. A tento minister to dával jasne najavo.

Minister spravodlivosti Viliam Karas – Dostane dve vrecká uhlia. Paragraf 363 v trestnom zákone nie je pre Mikulášov, ale pre čertov. A ak niekto čertom drží chrbát, zaslúži si od menu práve od nich.

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer – Mandarínku. Dobrovoľne sa dal nahovoriť na službu v tom našom slovenskom „mrdníku“ a robí to dobre.

Minister práce Milan Krajniak – Mandarínku. Vzhľadom na to, že Mikuláš je už staršieho veku, určite sa mu odvďačí za pomoc seniorom.

Minister životného prostredia Ján Budaj – Aj tomu by som dal mandarínku. Ide niekedy hlavou proti múru, inak povedané, proti všelijakým lobistom. A to chce povzbudiť.

Ministerka kultúry Natália Milanová – Tá nedostane nič. Predpokladám, že bude chodiť s Mikulášom po domácnostiach, lebo celý rok som o nej nič nepočul a nikde nevidel.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský – Dám mu mandarínku. Zdá sa, že nie všetko zvláda najlepšie, ale stále mám pocit, že nepolitikárči. A ak ho neformálny šéf vlády nemá v láske, nech nejakú pozitívnu emóciu prejaví aspoň ten Mikuláš.

Minister školstva Ján Horecký – Mandarínku by mu mal Mikuláš iba požičať. Zatiaľ mal málo času na to, aby ukázal, či si ju zaslúži. V každom prípade, nebude to mať ťažké, pretože po tej katastrofe, ktorá bola pred ním, to horšie určite byť nemôže.

Súvisiace články

Najčítanejšie