Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Špeciálny prokurátor Lipšic: Prečo sa chcú znížiť tresty za ekonomickú trestnú činnosť práve teraz?
Zdielať na

Špeciálny prokurátor Lipšic: Prečo sa chcú znížiť tresty za ekonomickú trestnú činnosť práve teraz?

BRATISLAVA / Vystúpenie Daniela Lipšica sa zrejme zapíše ako to najkratšie v histórii. Poznamenal, že nebude okolo svojej správy príliš veľa rečniť, lebo ju odovzdal písomne.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic reagoval na neprítomnosť v rokovacej sále práve tých, ktorí na Špeciálnu prokuratúru neustále útočia," reagoval Lipšic na výstup poslanca Juraja Šeligu, ktorý zdôraznil nebezpečenstvo politických útokov na Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Dotkol sa aj novelizácie trestného zákona, ktorá by mala znížiť tresty za ekonomické trestné činy. "Tieto tresty sú účinné 17 rokov a v tomto parlamente neboli nikdy návrh na zníženie trestov za ekonomickú trestnú činnosť. Prečo teraz?" pýtal sa špeciálny prokurátor a dodal, že v minulosti sa podnikatelia a verejne činné osoby nikdy nedostali pred súd. 

Daniel Lipšic sa počas svojho výstupu v NR SR venoval najmä politicky exponovaným kauzám a novele trestného zákona, ktorú chce iniciovať vláda, ale svoj návrh predložil do parlamentu opozičný poslanec Tomáš Taraba. 

Aký je záver Správy o činnosti Špeciálnej prokuratúry?

"V priebehu sedemnástich rokov pôsobenia sa potvrdila oprávnenosť existencie Úradu špeciálnej prokuratúry, Špecializovaného trestného súdu a špecializovaných policajných zložiek zameraných na boj proti korupcii a najzávažnejším formám kriminality. Úrad špeciálnej prokuratúry pôsobil v roku 2021 ako konsolidovaná inštitúcia, na ktorej pracoval síce nedostatočný počet prokurátorov, avšak prokurátorov vedomých si významu svojej práce a zodpovednosti voči spoločnosti," uvádza sa v závere predmetnej správy.

Správa zdôraňuje, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry úspešne skončili stovky vecí, počínajúc korupciou a končiac závažnou ekonomickou kriminalitou a zločineckými skupinami, vrátane trestného stíhania bývalého špeciálneho prokurátora.

"Osobitne je potrebné zdôrazniť, že na Špecializovaný trestný súd podali obžaloby na páchateľov viacerých zločineckých skupín v kauzách, ktoré vyvolali neobvyklú pozornosť verejnosti a v niektorých z týchto vecí už aj prebiehalo súdne konanie. Úrad špeciálnej prokuratúry v rozsahu svojej pôsobnosti vo verejnom záujme vykonáva rozsiahle opatrenia na predchádzanie porušenia zákonnosti, na zistenie a odstránenie porušenia zákonnosti, na obnovu porušených práv a vyvodenie zodpovednosti za ich porušenie," poznamenáva sa v správe ďalej. 

Správa v závere akcentuje aj to, že pri výkone svojej pôsobnosti využíva všetky zákonné prostriedky tak, aby sa bez akýchkoľvek vplyvov zabezpečila dôsledná, účinná a rýchla ochrana práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu. "Ako vyplýva z obsahu tejto správy, v roku 2021 bolo vznesené obvinenie veľkému počtu osôb, ktoré pôsobili vo vysokých verejných funkciách, alebo mali výrazný (nezákonný) vplyv na fungovanie orgánov verejnej moci. V nastúpenom trende sa pokračuje aj v roku 2022. Reakciou na tento stav boli opakované a stupňujúce sa útoky na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry a sudcov Špecializovaného trestného súdu," odznelo v správe ďalej s dôrazom na nestrannosť a nezávislosť. 

"Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry svoju nezávislosť a nestrannosť preukazujú pri výkone dozoru v prípravnom konaní a následne pri zastupovaní obžaloby v súdnom konaní. Vysokú mieru odbornosti prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdzujú aj vyššie uvedené štatistické ukazovatele – vrátane vysokého percenta úspešnosti obžalôb a iných návrhov v súdnom konaní," konštatovalo sa v správe Úradu špeciálnej prokuratúry.

"Úrad špeciálnej prokuratúry rešpektuje výsostnú právomoc zákonodarnej moci nastaviť pravidlá trestnej politiky a trestného procesu. Je však potrebné zmieniť, že mnohé inštitúty, ktoré boli zakotvené v trestnom práve dlhé roky, úprava a lehoty väzby, obligatórny trest prepadnutia majetku, inštitút spolupracujúceho obvineného, sú spochybňované práve v súčasnosti, kedy prebiehajú intenzívne trestné stíhania," uvádza sa v správe na záver s konštatovaním, že ide práve o ekonomickú trestnú činnosť tzv. bielych golierov. 

Opozícia prišla neskoro, ale plná elánu​

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico označil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za najväčší problém právneho štátu. Počas diskusie k správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) kritizoval aj viacerých prokurátorov, ktorí podľa neho kryjú zločiny. Lipšic to odmietol a zastal sa svojich kolegov. Označil ich za profesionálov, ktorí zasvätili život boju za spravodlivosť. Vyzval Fica, aby na nich neútočil, pretože sa nemôžu brániť.

"Vyvinieme všetko úsilie na pôde NR SR a rovnako vyvinieme všetky potrebné iniciatívy smerom k orgánom činným v trestnom konaní, aby ste odišli z ÚŠP s veľkou hanbou, lebo ste hanbou právneho štátu. Nemáte tam čo robiť. Nikdy ste sa nemali stať špeciálnym prokurátorom," povedal Fico Lipšicovi počas diskusie k správe o činnosti ÚŠP. Hovoril odsúdení Lipšica za trestný čin či podozreniach z podvodne získanej bezpečnostnej previerky a následne sa Lipšica pýtal, prečo úrad nevyšetruje aj podozrenia z čias, keď on riadil rezort vnútra či podozrenia o úplatkoch pre súčasného ministra Romana Mikulca (OĽANO).

"Plníte úlohu Matoviča, likvidujete opozíciu, nie ste špeciálny prokurátor, ste jeden nenávistný politik," vyhlásil Fico a vyčítal Lipšicovi politickú zaujatosť. Podľa šéfa ÚŠP Fico veľmi dobre vie, že prokurátori ÚŠP sa nemôžu brániť voči jeho útokom. Tvrdí, že práve preto to robí. Vyzval lídra Smeru-SD, aby útočil naňho a nie na prokurátorov.

"Som presvedčený o tom, že politická motivácia nemôže zohrávať žiadnu úlohu v trestnom stíhaní," povedal Lipšic. Tvrdí, že sa pri rozhodnutiach nepozerá na to, o koho ide. "Ak chcete Trestný zákon zmeniť, to je vaša kompetencia, nie moja," povedal s tým, že prokurátori nie sú zákonodarcovia, ale sú viazaní platným zákonom. "Bez ohľadu na moje preferencie, čo by v trestnom zákone malo alebo nemalo byť," dodal v reakcii na vystúpenia opozície.

Súvisiace články

Najčítanejšie