Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Poslanci o trestnom oznámení na lídra SaS: Padni, komu padni, reaguje OĽaNO
Zdielať na

Poslanci o trestnom oznámení na lídra SaS: Padni, komu padni, reaguje OĽaNO

BRATISLAVA / Mal štátu spôsobiť škodu za viac ako 80 miliónov eur. To sa uvádza v trestnom oznámení, ktoré bolo podané na exministra hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka.

Polícia rieši trestné oznámenie na exministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Týka sa podozrenia zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a obzvlášť závažného zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Informoval o tom portál topky.sk.

Na prípravu strategického územia Valaliky, kde plánuje svoj nový závod automobilka Volvo, bola použitá časť financií z Rozvojového fondu Slovenska. Uzniesla sa na tom vláda ešte začiatkom leta. Sulík sa mal spomínaných zločinov podľa trestného oznámenia dopustiť tým, že založil obchodnú spoločnosť Valaliky Industrial Park v rozpore s uznesením vlády.

Týmto konaním mal podľa oznamovateľa spôsobiť škodu vo výške vyše 85 miliónov eur. "V súčasnosti je predmetné trestné oznámenie vedené na Odbore kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, avšak vzhľadom na to, že to v súčasnosti procesná situácia nedovoľuje, bližšie sa k danej veci vyjadrovať nebudeme," povedal hovorca krajskej polície v Bratislave Michal Szeiff.

Richard Sulík o ničom nevedel

Exminister hospodárstva ešte do minulého týždňa o trestnom oznámení nevedel. "Richard Sulík o takomto trestnom oznámení informovaný nebol, preto sa vyjadríme, až keď budeme vedieť, o čo vlastne ide," reagovala pre topky.sk jeho hovorkyňa Katarína Matejková.

Sulík na vec následne reagoval na tlačovej konferencii, kde uviedol, že za trestným oznámením je jeden z vlastníkov pôdy, ktorý svoj pozemok na vyvlastnenie odmietol predať. "Je to zamotané, ale moji prácnici si budú musieť sadnúť a dobre sa pozrieť na to, čo je predmetom trestného oznamenia," na margo založenej firmy poznamenal, že táto firma je štátna a bola založená na základe súhlasu štátu, rozhodnutia vlády. 

Padni, komu padni, reagujú poslanci

Pre Noviny PLUS sa k prípadu vyjadrili poslanci OĽaNO Peter Pollák ml. a Tomáš Šudík. "Zatiaľ o prípade nemám informácie, zachytil som dáke obvinenie v súvislosti s parkom vo Valalikoch. Ak sa však preukáže, že niečo spáchal, tak padni, komu padni. Dúfam, že Richard Sulík nebude brániť vyšetrovaniu a odpovie na všetky otázky," uviedol Šudík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Podobne to vníma aj poslanec Peter Pollák ml.: "Zatiaľ som nevidel žiadne detailne informácie, ale som rád, že polícia robí na koaličných, ale aj opozičných politikoch, má rozviazané ruky, čo je inak než v minulosti. Ja to nechávam na trestnom konaní."

Viac svetla vniesol do prípadu poslanec z klubu SaS a predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ. K otázke sa vyjadril aj poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie