Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NR SR neschválila zákon o VŠ: Výskumní zamestnanci sa odstupného nedočkajú
Zdielať na

NR SR neschválila zákon o VŠ: Výskumní zamestnanci sa odstupného nedočkajú

BRATISLAVA / Poslanci absolvovali posledné hlasovanie pred otvorením mimoriadnej schôdze, ktorej cieľom je odvolať vládu. Hlasovať sa bude v utorok, pričom čas ešte nie je zrejmý.

Odstupné pre výskumných pracovníkov VŠ nebude

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok neschválili novelu zákona o vysokých školách (VŠ) z dielne poslancov opozičného Smeru-SD Dušana Jarjabka a Jozefa Habánika.

Pôvodným zámerom novely bolo uzákoniť nárok na odstupné okrem učiteľov VŠ aj pre výskumných pracovníkov či umeleckých pracovníkov. Keďže zákon neprešiel, neupraví sa ani ustanovenie týkajúce sa obsadzovania funkčných miest docentov a profesorov vzhľadom na kritérium dosiahnutého veku.

Návrh o pôde OĽaNO prešiel

V parlamente na druhej strane prešiel návrh OĽaNO, ktorý navrhoval, aby pozemky s hrádzami, zavlažovacími zariadeniami, ale aj hnojiskami mali nižšie dane z nehnuteľnosti. Ide o pôdu, ktorá sa nevyužíva napríklad priamo na pestovanie, ale podĺa zákona má priami súvis s poľnohospodárstvom.

Parlament rokuje aj o Holého zákone

Návrhmi z dielne podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina) začalo plénum Národnej rady (NR) SR ôsmy rokovací deň 78. schôdze. Popoludní o 14.00 h čaká poslancov mimoriadna schôdza o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, ktorú iniciovala SaS a poslanci okolo Petra Pellegriniho. Vo štvrtok v úvode dňa Holý plénu predstavil návrh zákona o akreditácii orgánov posudzovania zhody.

Nová právna úprava vychádza z potreby upraviť najmä pôsobnosť riadiacich orgánov Slovenskej národnej akreditačnej služby (SNAS). Návrhom zákona sa tiež precizuje úprava rezervného fondu, správneho konania o akreditácii, ukladania pokút a dochádza k zmene samotnej štruktúry právneho predpisu.

Holý predložil napríklad aj novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti, podľa ktorej by mal mať Národný bezpečnostný úrad opäť možnosť blokovať škodlivý obsah, ktorý môže mať za následok poškodenie alebo ohrozenie bezpečnostných, zahraničnopolitických alebo hospodárskych záujmov SR a je formou hybridnej hrozby.

Súvisiace články

Najčítanejšie