Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Poslanci žiadajú o presunutie hlasovania o páde vlády: Vznikne tak čas na kupovanie hlasov, reaguje Gröhling
Zdielať na

Poslanci žiadajú o presunutie hlasovania o páde vlády: Vznikne tak čas na kupovanie hlasov, reaguje Gröhling

BRATISLAVA / Skupina koaličných poslancov nalieha na presunutie hlasovania o páde vlády. Navrhujú, aby sa medzi koalíciou a SaS konali rokovania o ďalšom možnom postupe. Líder ekonomických liberálov Richard Sulík však podobnú možnosť zmietol zo stola.

Občiansko-demokratická platforma OĽaNO s ďalšími nezaradenými poslancami žiadajú o presunutie hlasovania o páde vlády. Informovali o tom na tlačovej konferencii, ktorá sa konala hodinu pred koncom piatkového rokovania parlamentu.

K platforme poslancom OĽaNO sa pridali uraj Šeliga a Jana žitňanská zo strany Za ľudí, odídenec z klubu OĽaNO Ján Mičovský či nezaradený poslanec Martin Klus, ktorý odišiel z klubu i strany SaS. Na tlačovke bol prítomný aj minister životného prostredia Ján Budaj.

"Stojíme pred závažným okamihom s histórii Slovenska. Ešte nikdy sme neboli tak blízko k pádu vlády," prihovoril sa Klus verejnosti. Dodal, že ak sa pád vlády podarí skutočná práca alebo "chaos" sa ešte len začne. "Som presvedčený, že občania z toho nadšení nebudú," vysvetlil.

​Poslanci žiadajú presunutie hlasovania a rokovania

Klus povedal, že v prípade ak prichádza do úvahy rekonštrukcia vlády, je potrebný priestor na rokovania, čo do utorkového (13.12.) termínu hlasovania nestihnú. Preto poslanci navrhujú, aby sa hlasovanie o páde vlády presunulo až na januárovú schôdzu. 

Šeliga zdôraznil, že síce pred rečníckym pultíkom stoja poslanci z viacerých strán, vedia sa spojiť kvôli vyššiemu cieľu. Varoval, že v prípade pádu vlády sa zopakuje scenár spred 10 rokov a k vláde sa vráti bývalá garnitúra. Dodal, že skupina poslancov je pripravená byť "mostom, cez ktorý sa vedia dohodnúť" a mediátorom možných rokovaní. "Neverím, že všetci poslanci SaS chcú pád Hegerovej vlády," dodal.

Tvrdá odpoveď z radov SaS

Zdá sa však, že opoziční poslanci z radov ekonomických liberálov podobný postup odmietajú. "Je úsmevné žiadať o odloženie hlasovania o dôvere vlády Eduarda Hegera," reagoval v stanovisku šéf SaS Richard Sulík. 

Vysvetlil, že opakovane počúvajú o červených čiarach z úst Budaja i Šeligu, no v skutočnosti ich podľa lídra SaS viackrát popreli. "Priestor na rokovanie bol od 6. júla, avšak doteraz nebol nikto z občianskodemokratickej platformy schopný pomenovať, čo je najväčší problém tejto vlády,“ odmietol ich návrh líder SaS.

Exminister školstva a poslanec za SaS Branislav Gröhling varoval, že odložením hlasovania len vzniká priestor pre kupovanie hlasov poslancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie