Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odvolávanie vlády pokračuje: Pellegrini predstavil ďalší postup, Naď žiadal o rokovanie. Strhlo sa viacero hádok
Zdielať na

Odvolávanie vlády pokračuje: Pellegrini predstavil ďalší postup, Naď žiadal o rokovanie. Strhlo sa viacero hádok

BRATISLAVA / Poslanci NR SR aj v piatok (9.12.) pokračovali v rozprave o odvolaní súčasnej vládnej garnitúry. V rozprave vystúpilo viacero poslancov, členovia vlády však v rokovacej sále počas väčšiny rokovacieho dňa chýbali. K slovu sa napokon prihlásil minister obrany Jaroslav Naď i minister školstva Ján Horecký.

Druhý deň rozpravy k odvolaniu vlády sa začal chaoticky. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa SaS Mária Kolíková, ktorá mala vystúpiť v jej úvode, totiž upozorňovala na to, že v pléne nie je žiaden z členov vlády.

"Mali by tu byť, no nemusia," reagoval na ňu Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý viedol schôdzu. Dodal, že v pléne musia byť predkladatelia a spravodajca, no v prípade odvolávaných členov vlády takáto povinnosť nie je. "Keď som bola odvolávaná ja, nedovolila som si odísť," skonštatovala napokon poslankyňa pred rečníckym pultom.

Chceme slušnú vládu, tvrdí Kolíková

Bývalá ministerka a súčasná opozičná poslankyňa v rozprave vláde vyčítala prorodinný balíček, spôsob riadenia vlády o činnosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Pozastavila sa aj nad stavom reformy súdnictva.

"Chceme vládu, ktorá bude vládnuť slušne. Tú súčasnú za takú nepovažujeme, preto navrhujeme jej odvolávanie," povedala na záver.

"My sme na jednej lodi, pani poslankyňa," kontroval jej podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). V pléne si pomocou faktických otázok poslanci vymieňali výčitky aj ohľadom Žilinku. "Veľmi ste ma sklamali," povedal poslanec klubu OĽaNO Tomáš Šudík s tým, že jej v prípade zastupovania ministerského postu veril.

Nasledovalo vystúpenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Ten vo svojom 30-minútovom vystúpení kritizoval koalíciu i vyšetrovanie veľkých káuz. Počas jeho vystúpenia v pléne nastal rozruch, keď si pomýlil generálneho a špeciálneho prokurátora, a tak o Žilinkovi povedal, že koalícia si zvolila právoplatne odsúdeného generálneho prokurátora. Mal tým na mysli špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý bol odsúdený z prečinu usmrtenia. Od koaličných poslancov za to získal výbuch smiechu.

Šipoš priznal chyby koalície, žiadal o možnosť vládnuť ďalej

"Vidím, že niektorým poslancom Smeru už padla," skonštatoval šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš okolo pol 11. "Neviem či si pamätáte, ale spolu sme viac ako 10 rokov, bojovali bok po boku," prihovoril sa poslancom z opozičnej SaS. Dodal, že si pamätá i spoločné protesty, ktoré spoločne organizovali či navštevovali. Aj to bol podľa poslanca dôvod, prečo im dalo vo voľbách dôveru toľko ľudí.

"Áno, urobili sme aj veci nie dobré. Nie všetko sme urobili. Stále sme nezmenili paragraf 363," povedal Šipoš s tým, že si myslel, že Maroš Žilinka bude dobrým generálnym prokurátorom. Spomenul aj viacero chýb koalície. "Má to zmysel všetko zahodiť kvôli tomu, že nie sme ideálni?" pýtal sa v pléne s tým, že na tieto skutky sa pozerajú demokratickí voliči, ktorí "vidia tú čiaru", za ktorú považuje Smer i Hlas.

Dodal, že môže hovoriť o nedokonalostiach, no on chce hovoriť aj o pekných veciach. V súvislosti s tým spomenul rozviazané ruky polície. "Spomeniem ešte pár víťazstiev, možno som tu poslednýkrát ako šéf poslaneckého klubu OĽaNO," dodal Šipoš. V pléne spomenul reformu zdravotníctva, súdnu mapu, vysokoľkolskú reformu či plán obnovy.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO počas svojho vystúpenia ne opozičnú SaS, ktorá návrh iniciovala neútočil, no namiesto toho sa im prihováral a vystríhal ich pred návratom Smeru k moci. Podobne vedený prejav mal aj predseda vlády Eduard Heger či minister životného prostredia Ján Budaj počas štvrtkovej (8.12.) rozpravy.

​Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová Šipoša skritizovala, že nechal Borisa Kollára (Sme rodina) vláudnuť celej koalícii. Problémom jej podľa nej aj minister financií Igor Matovič, ktorého by podľa poslankyne "každá demokratická strana odvolala z funkcie".

Romana Tabák (klub Sme rodina) povedala, že jej je ľúto, že Šipoš v príhovore nespomenul problémy slovenských občanov. "SaS patrí na smetisko dejín," dodala bývalá členka klubu OĽaNO.

Hádka o politickej kultúre

V pléne sa strhla aj hádka o spôsobe vedenia schôdze. "Vo faktickej poznámke označil pán Pročko pána Blanára za Conchitu. Aj to je vec, ktorá nivočí politickú kultúru," povedal poslanec klubu SaS Ondrej Dostál s tým, že aj on sobne môže mať problém s podpredsedom parlamentu, no to nie je dôvod na to, aby sa "správal ako sedlák".

Na to zareagoval samotný Pročko. "Ja som pomenoval pána Blanára, ospravedlňujem sa, tak, ako ho volajú jeho stranícki kolegovia," zdôraznil. Dodal, že žiada vedúcich schôdze, aby riadne viedli schôdzu. "Blanár dnes neupozornil ani Mazureka, ani Suju," rozčuľoval sa Pročko.

Kollár zareagoval, že si taktiež neželá, aby takýmto spôsobom niekto častoval poslancov. "Verte mi, že ja zasiahnem. Ale nevediem schôdzu osem hodín denne," reagoval. 

Pellegrini naznačil scenár v prípade pádu vlády

Po viacerých nezaradených poslancoch v pléne vystúpil aj nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD). Povedal, že rozprava v parlamente progresuje presne tak, ako predpokladal - v pléne panuje napätá atmosféra a urážky medzi poslancami. "Všetci veľmi pozorne sledujú, čo sa dnes deje a očakávajú, čo sa v utorok udeje," povedal expremiér smerom k verejnosti, ktorá sleduje rokovanie parlamentu online.

"Buď vláda Eduarda Hegera a Igora Matoviča je pre Slovensko príťažou alebo je pre Slovensko prínosom. Nič viac, nič menej," vyjadril sa k utorkovému (13.12.) hlasovaniu. Dodal, že viacerí poslanci sa podľa neho nevyjadria, pretože dostanú "záhadnú chorobu" či pre iný dôvod. V utorok podľa neho neobstoja "tradičné výhovorky" poslancov pre nepodporenie návrhu.

Predseda Hlasu-SD dodal, že súčasná vláda škodí Slovensku, čo je dôvod, prečo všetci nezaradení poslanci okolo Pellegriniho zahlasujú za jej odvolanie. Súčasnú vládu obvinil, že Slovensko pod jej vládou chudobnie.

"Mne je jedno, že SaS hovorí o nejakej novej parlamentnej 76-tke," povedal Pellegrini a povedal, že poslanci z Hlasu-SD za takúto možnosť nebude. Pripustil možnosť, že v prípade ak sa po páde vlády dohodnú na termíne predčasných volieb, vie si predstaviť, že súčasná vláda do tohto dátumu dovládne v demisii.

"Dnes to vyzerá tak, že vláda je najbližšie ku koncu počas svojej existencie," zakončil s tým, že o tom rozhodne parlamentná 76-tka.

"Vzorný žiak Roberta Fica Peter Pellegrini prišiel na obed do roboty, včera som ho tu ani nevidel," reagoval na jeho vystúpenie Šipoš. Poslancovi vyčítal bývanie, ktoré podľa neho nevie dôveryhodne vysvetliť.

Naď v pléne prosil poslancov SaS, aby nezložili vládu

Približne hodinu pred koncom schôdze sa do rozpravy prihlásil aj minister obrany Jaroslav Naď. V úvode sa ospravedlnil. že nebol v sále počas rozpravy. Vysvetlil to tým, že sa len nedávno vrátil z pracovnej cesty na Ukrajine.

Aj v súvislosti s pracovnou cestou zdôraznil, že súčasná vláda sa stále pridala na "správnu stranu". Dodal, že rezort obrany je pod kybernetickým útokom, ku ktorému sa prihlásila ruská skupina. "Asi chceli odmeniť našu cestu na Ukrajinu," dodal. Vzápäti sa prihovoril priamo k poslancom SaS a opýtal sa ich, či chcú návrat čias minulých.

"Potrebujeme jasnú zahraničnú politiku," doda Naď. Pripomenul aj udalosti po páde vlády Ivety Radičovej. Poslancov tiež vyzval, že v prípade ak sú ochotní podporiť napríklad novú 76-tku v parlamente, je potrebné sa o tom rozprávať ešte pred daným hlasovaním.

Dodal, že pád vlády nie je premyslený a neviem si predstaviť, čo bude ďalej aj v súvislosti s možným rozpočtovým provizóriom. Dodal, že ak padne vláda, predčasné voľby vyhrajú "títo", čím odkazoval na súčasnú opozíciu. SaS odkázal, že sú "iní ako oni""Chcem sa dohodnúť a pokračovať spoločne," dodal. 

"Som ochotný sa s vami baviť o čomkoľvek. Som ochotný skončiť ako minister, ak v tejto krajine ostane slušná vláda," povedal Naď v rozprave. O Hegerovi hovoril ako o "skvelom človeku". Zdôraznil, že vláda nemôže padnúť kvôli osobnej animozite. 

"Využime možno aj tú prestávku do januára a spoločne si prejdime nejaké veci, dohodnime nejaký postup ako dovládnuť," vyzval SaS, aby nezložili vládu týždeň pred Vianocami.

Poslanec SaS Ján Benčík reagoval, že si vie predstaviť zotrvanie Naďa vo vláde, ale aj pokračovanie ministra hospodárstva Karla Hirmana či rezort vnútra pod vedením Gábora Grendela (klub OĽaNO).

Súvisiace články

Najčítanejšie