Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dva mesiace od teroristického útoku pred Teplárňou sa takmer nič nezmenilo
Zdielať na

Dva mesiace od teroristického útoku pred Teplárňou sa takmer nič nezmenilo

BRATISLAVA / Roman Samotný, výtvarníčka Ivana Šáteková, ale aj ďalší zástupcovia inicatívy Ide nám o život, zvolali tlačový brífing pred Národnú radu Slovenskej republiky. Od teroristického útoku namierenému proti LGBTI+ ľudom uplynuli dva mesiace. Pre menšinu sa zatiaľ nezmenilo vôbec nič.

Iniciatíva Ide nám o život vznikla bezprostredne po vražde Matúša a Juraja a postrelení čašníčky z Teplárne Radky. Práve Radku, ktorá prežila teroristický útok vzala na audienciu do Vatikánu prezidentka Zuzana Čaputová. Dnes Roman Samotný zhodil, čo sa za dva mesiace pre LGBTQI+ komunitu zmenilo. 

Po niekoľkých fyzických útokov na príslušníkov LGBTQI+ komunity sa čerstvo udial ďalší a to v Skalici na koncerte kapely Berlin Manson. Jednému členovi kapely vytrhli náušnicu z ucha a druhému zlomili sánku. Tento útok sa stal preto, že kapela chcela inštalovať dúhovú vlajku. 

"Tie útoky sa opakujú a akceptácia LGBTI+ ľudí je na Slovensku nízka. Útok na Zámockej ulici bol len špičkou ľadovca," poznamenal Samotný s tým, že stále chýbajú legislatívne záruky pre homosexuálne páry, ktoré by riešili aj otázku ich detí. 

"Transrodoví ľudia sú akoby väzňami ideologií rôznych ľudí. Situácia nie je dobrá, ale sú tu riešenia," pokračoval Samotný s tým, že ich návrhy riešení skvalitnia život LGBTI+ komunite, ale pomôžu aj väčšiemu porozumeniu a vzákomnej akceptácii. Iniciatívu podpísalo viac než 32-tisíc ľudí a zapojilo sa aj niekoľko firiem. "Reakciou na tento trestný čin nebude bagatelizovanie, ale to, že sa ako spoločnosť zomkneme," dodal Samotný. 

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť upozornil na to, že síce sa vyriešila kríza v zdravotníctve, transrodoví ľudia nemajú prístup k bezpečnej tranzícii. "Nezazneli žiadne prísľuby, alebo konkrétne odpovede na naše požiadavky," pokračoval Macko na margo stretnutia s predsedom vlády Eduardom Hegerom. 

Celé zhrnutie iniciatívy Ide nám o život:

LGBTI+ ľudia sa na Slovensku ani dva mesiace po útoku necítia bezpečne

Od brutálneho útoku na Zámockej, pri ktorom zomreli Matúš Horváth a Juraj Vankulič, prešli dva mesiace. Vražda dvoch mladých ľudí hlboko zasiahla celú LGBTI+ komunitu, ich rodiny a deti. Dáta z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý dlhodobo sleduje nálady v slovenskej spoločnosti, ukazujú, že viac ako polovica ľudí si myslí, že útok bol výsledkom celkovo prevládajúcej netolerantnej atmosféry na Slovensku. Zároveň majú títo respondenti v súvislosti s útokom väčšie obavy o seba a svojich blízkych.

"Spoločenská akceptácia a právne postavenie LGBTI+ ľudí na Slovensku sú jednými z najhorších v Európskej únii. Sme jednou z posledných krajín EÚ, ktorá nemá vytvorený žiadny legislatívny rámec na podporu partnerstiev párov rovnakého pohlavia, ani politiky pre ochranu dúhových rodín. Najlepší záujem detí, ktoré vyrastajú v týchto rodinách, nie je rešpektovaný. Zároveň transrodoví ľudia nemajú v súčasnosti prístup k zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou,” opisuje zúfalú situáciu Martin Macko, riaditeľ iniciatívy Inakosť.

Napriek tomu, že na to LGBTI+ ľudia roky upozorňujú, podľa majiteľa Teplárne Romana Samotného doteraz neboli podniknuté žiadne kroky, ktoré by tieto skutočnosti zmenili. "Denne čelíme predsudkom, nenávisti a snahám o úplne vymazanie z verejného života. Vo vlastnej krajine sa necítime bezpečne a naše volanie po ochrane a zrovnoprávnení je prehliadané a zľahčované. Útok na Zámockej je dôkazom toho, že dnes - viac ako kedykoľvek predtým - je nevyhnutné neostať ticho a konať,” vysvetľuje Samotný.

Požiadavky LGBTI+ ľudí majú podporu verejnosti

V bezprostrednej reakcii na teroristický útok z nenávisti pred barom Tepláreň vznikla iniciatíva Ide nám o život. Vyše 60 rôznych občianskych organizácií z celého Slovenska vo verejnej výzve žiada bezpečný život na Slovensku pre LGBTI+ ľudí, ich deti a rodiny. Iniciatíva predložila vláde i parlamentu súbor piatich požiadaviek na prijatie opatrení k väčšej bezpečnosti a rovnoprávnosti LGBTI+ komunity. Do dnešného dňa výzvu podpísalo viac ako 32 000 ľudí a vyše 120 organizácií a firiem na Slovensku.

"Po dvoch mesiacoch cítime, že veľká časť Slovenska podporuje väčšiu otvorenosť a akceptáciu, čo potvrdzujú aj rôzne prieskumy verejnej mienky. Utvrdzuje nás to v tom, že viesť otvorenú diskusiu o postavení a právach LGBTI+ ľudí na Slovensku má zmysel. Iba tak dokážeme zmeniť negatívny postoj ľudí k našej komunite," hovorí Roman Samotný.

Prieskum Ako sa máte Slovensko? uskutočnený v novembri 2022 ukázal, že tragický útok na Zámockej zmenil postoj časti spoločnosti k registrovaným partnerstvám v prospech podpory partnerstiev párov rovnakého pohlavia.

Na konkrétne kroky od politikov sa stále čaká

Dva mesiace po vražde Matúša a Juraja LGBTI+ ľudia na Slovensku stále čakajú na prijatie konkrétnych zmien na politickej úrovni. Ani po niekoľkých stretnutiach s predstaviteľmi vlády SR sa päť požiadaviek z výzvy Ide nám o život nepretavilo do konkrétnych návrhov vlády či parlamentu. Rovnako neutíchajú homofóbne či diskriminačné útoky, či dokonca legislatívne návrhy od niektorých poslancov.

"Od politikov sme počuli viaceré slová podpory, čo si naozaj vážime, no naša každodenná situácia a pocit bezpečia sa zatiaľ nezmenili. Tak, ako väčšine verejnosti, aj našim politickým predstaviteľom by malo záležať na tom, aby naša krajina bola miestom, kde všetci nachádzame bezpečie, zázemie, zdieľame rovnaké práva, slobody, ale aj povinnosti. Krízy, ktorým naša krajina čelí, budeme zvládať len vtedy, ak spoločnosť bude zjednotená a súdržná. To, akú realitu budú naše občianky a občania žiť, z veľkej miery závisí práve od politikov a političiek a toho, či využijú svoj hlas na presadenie reálnych zmien k lepšej budúcnosti pre LGBTI+ ľudí na Slovensku,” apeluje Martin Macko, hovorca iniciatívy Ide nám o život.

Zástupcovia iniciatívy opätovne vyzvali politických predstaviteľov, aby podporili prijatie konkrétnych krokov podľa ich požiadaviek, ktoré sú dlhodobo známe a prediskutované v odborných fórach a prispejú k zlepšeniu kvality života všetkých ľudí na Slovensku. Spolu s listom odovzdali poslankyniam a poslancom Národnej rady, ktorí podporili opatrenia na zlepšenie postavenia LGBTI+ ľudí po teroristickom čine, originálnu kresbu od výtvarníčky Ivany Šátekovej. Grafika znázorňujúca ženu-matku plačúcu nad zakrvavenou dúhovou vlajkou sa stala symbolom iniciatívy.

Súvisiace články

Najčítanejšie