Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čo slovo, to perla! Kuriak žiada koniec útokov na kresťanov: SOS, volá poslanec (OĽaNO). Odborník reaguje, že nič nepochopil
Zdielať na

Čo slovo, to perla! Kuriak žiada koniec útokov na kresťanov: SOS, volá poslanec (OĽaNO). Odborník reaguje, že nič nepochopil

BRATISLAVA / Slová trnavského arcibiskupa Oroscha, vďaka ktorým čelí orovskej kritike aj zo strany veriacich, považuje poslanec OĽaNO za nenávistné a kresťanofóbne útoky. Dúfa, že v USA sa k moci vráti Trump a Republikáni, brojil proti obrannej dohode s USA, kritizuje ženy za to, že odhaľujú svoje končatiny a aktuálne aj podporuje homofóbne útoky na LGBT+ komunitu.

Poslanec Milan Kuriak, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO svojimi postojmi prekonáva aj Kresťanskú úniu, ktorá tvorí súčasť poslenckého klubu Igora Matoviča. A to na jej čele stojí splnomocnenkyňa vlády pre náboženskú slobodu Anna Záborská a členkou je aj poslankyňa Katarína Hatráková, či Richard Vašečka. 

Nemôžeme byť naďalej ticho, apeluje poslanec

Poslanec sa vyjadril k slovám kňaza z východného Slovenska, ktorý tvrdí, že LGBT+ komunita nesmie mať rovnaké práva ako majorita, pretože je to proti Božím zákonom. Práve LGBT+ komunita pritom platí dane z ktorých je platená nielen cirkev, ale aj poslanci a vláda NR SR.

"Súhlasím so slovami tohto kňaza. Je smutné a nebezpečné že prichádza doba, kedy sa útoky na Cirkev, kňazov a veriacich, hlavne na katolikov stupňujú. Oceňujem a ďakujem za odvahu zástupcom Cirkvi, kňazom, niektorým politikom a ľuďom, ktorí sa v súčasnej dobe neboja verejne vyznať vieru, obhajiť učenie Cirkvi, že dokážu verejne chrániť skutočné hodnoty a majú odvahu vzoprieť sa a poukázať na šíriace sa zlo," uviedol na svojom profile na sociálnej sieti poslanec.

"Nemôžme byť naďalej ticho, lebo sa dožijeme horšieho prenasledovania kresťanov ako za komunizmu. 33 rokov po komunizme sme si žili aspoň v náznakoch demokracie...ja ticho nebudem. V poslednej dobe mám pocit, že niekomu veľmi začína záležať na vytvorení novej diktatúry, najnebezpečnejšej z doterajších. Útoky na Cirkev a kresťanov sa stupňujú na celom svete a začína to aj na Slovensku," pokračuje poslanec vo svojom plačlivom manifeste bez toho, že by spomenul, že polícia nemusí hliadkovať pred kostolmi, ale musí ochraňovať židovskú komunitu a to pri každom väčšom zhromaždení, ale aj pred ich chrámmi. Zároveň nepadla ani zmienka o tom, že moslimská komunita na Slovensku stále nemá ani len svoju mešitu.  

Hrozí nám prenasledovanie za vieru, opakuje Kuriak

"Obávam sa, že keby sa dostali u nás k moci tí, ktorí sú teraz plní nenávisti voči kresťanom tak nám hrozí za vieru prenasledovanie. Nesmieme dopustiť návrat žiadnej totality. Mnohí z nás máme ešte v čerstvej pamäti čo sa dialo za čias socializmu. Ako mladý človek som sa osobne poznal a stretával s kňazmi ako Mons.Viktorom Trstenským a prof. Štefanom Šmalikom, ktorí boli prenasledovaní za vieru a čo s nimi robili šialenci len preto, že sa priznali k viere v Pána Boha," uvádza poslanec na sociálnej sieti s tým, že sa opäť odvoláva na bývalý režim a to, ako boli príslušníci cirkvi prenasledovaný.

Čo však nespomína je to, že prenasledovaní neboli len tí, čo sa hlásili k RCK, ale každý, kto mal akokoľvek odlišný názor od komunistických pohlavárov. Neučili sa jazyky, občania nesmeli cestovať, pre zlý kádrový profil sa občania nedostávali na vysoké školy a režim im často kompletne zničil život, ale aj budúcnosť ich detí. Pritom poslanec sám uvádza, že miništroval v kostole a od komunistov si užil najmä slovné útoky. Dnes má však pocit, že je to ešte horšie:

"Rozprávali mi smutné zážitky ako ich komunistickí šialenci za názor a vieru väznili a mučili...pamätali si aj na mučenie pána biskupa Vojtáššaka, čo všetko si musel vytrpieť. Aj ja som zažil od niektorých súdruhov komunistov útoky, našťastie len slovné a zostalo to pri poťahaní za uši a to len preto, že som miništroval v kostole a hrdo sa hlasil k viere a na občianskej náuke pri masirovaní o marxizme - leninizme som súdruhovi povedal, že ja verím v Pána Boha. Dnes zažívam vo väčšom dennodenne útoky len preto, že vyjadrím svoj názor, som za hodnoty a nie vždy a vo všetkom idem s davom! Nenávisť a prenasedovanie za iný názor sa nikdy nesmie opakovať...Mám nepríjemný pocit, že nenávisť je dnes od nepriateľov Cirkvi ešte väčšia ako za hlbokej totality červených," sťažuje sa Kuriak. 

SOS, volá poslanec

Práve poslanec Kuriak, ktorý je bielym heterosexuálnym príslušníkom RKC má v štáte, kde cirkev zasahuje do každého aspektu štátu, pocit ohrozenia. "Nenávistné kresťanofóbne útoky od progresivných liberálov smerované voči konzervatívcom a Cirkevným predstaviteľom musia skončiť. Prestaňte s útokmi na nás.... Prestaňte viesť nenavistnú kultúrnu vojnu, rozdeľovať spoločnosť a podnecovať násilie odporným spôsobom," napísal strápený Kuriak.

"Nechajte na pokoji ludí, ktorí si ctia skutočné hodnoty a majú na svet iný názor ako vy. Je zaražajúce že média, prezidentka, ale ani polícia si výroky plné nenávisti a zloby od progresívcov takmer vôbec nevšímajú a keď tak len okrajovo. Aspoň som to nezaregistroval. Progresívno - liberálne média potrebujú očierniť všetkých veriacich a vrhnúť zlé svetlo na Cirkev. To isté robí aj naša prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je čím ďalej viac spätá len s progresivnou inakosťou,"  tvrdí Matovičov poslanec, ktorý halvu štátu neobviňuje po prvý krát. 

Na chudáka arcibiskupa, podľa poslanca, všetci sršia síru

"Vedomé útoky na Cirkev, veriacich a slušných ľudí prehliada, tvári sa akoby ani neexistovali. Katolicka Cirkev a rôzne kresťanské spoločenstva a organizácie doteraz napriek mnohým stupňujúcim sa útokom zo strany progresívcov boli a sú až priliš zmierlivé. Keď sa zrazu v ramci svojej diecézy za zatvorenými dverami vyjadrí zástupca Cirkvi je oheň na streche a sršíte síru ako o preteky," 

"Ešte ani ,,nezaschol atrament " na obežníku Trnavského arcibiskupa Oroscha a už ste sa vyrojili s prízemnými uražkami z každej strany. A čo ak má pán arcibiskup pravdu a drogy v teplární skutočne boli? Verím že pravda vyjde najavo? Donekonečna sa ale ustupovať nedá. Nesmieme zostat bublať pod pokrievkou. Je najvyšší čas aby sme sa začali brániť narastajúcim útokom a zastaviť narastajúcu nenávisť od tých ktorí najviac kričia o toleráncii a pritom najviac nenávidia a útočia," pokračoval poslanec vo svojej sebaľútostivej epopeji. 

Schytal si to aj odvolaný šéf SND

"Kde boli média a prezidentka keď sa progresivci na pohode vysmievali s pána biskupa Haľka a przdnili kríž na spovedelnici? Kde ste boli keď sa "umelec" Drlička vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú"...určite tým myslel hlavne tých konzervativných," uviedol ďalej Kuriak, ktorého sa mimoriadne dotkol nevhodný vtip z úst by'valého generálneho riaditeľa SND Matej Drlička, za ktorý ho ministerka z OĽaNO Natália Milanová aj odvolala. Slová trnavského arcibiskupa, ktorý spochybňuje nevinu Juraja a Matúša, mu však nevadia. 

Tento istý arcibiskup sa pritom v marci tohto roku zúčastnil podujatia, ktoré si uctilo pamiatku politika Jánosa Esterházyho, ktorý kolaboroval s nacistami aj s vládou v Budapešti. Pôvodne bol odsúdený na trest smrti za vlastizradu, ale prezident Klement Gotwald mu tento trest zmenil na doživotie za mrežami. 

Na záver nesmie chýbať dávka ačohentizmu

"Úplne stíchli čo sa týka vraždy opilcom za volantom 5 mladí nevinní ľudia na Zochovej ulici... Kde sú médiá, prezidentka a ďalší, keď nevidieť ani náznak ľútosti nad stratou týchto mladých životov...Dookola sa cenujú len obetiam dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici a zneuživajú smrť dvoch mladých ľudí na živenie témy najnebezpečnej ideológie. Prečo nemáte rovnaký meter aspoň pri hodnote ľdských životov?"

Poslanec si zrejme nie je schopný (alebo ochotný) uvedomiť, že mladí ľudia na Zochovej ulici boli obeťami tragickej nehody, ktorú spôsobil svojim správaním opitý vodič. Jeho cieľom nebola mladá menšina, ktorá mu vadí, lebo sa vozí MHD. Útok na Zámockej ulici bol teroristickým činom namiereným proti LGBT+ menšine, útok nebol osobný, ale namierený proti spoločnosti ako takej. 

Je načase otvoriť tému odluku cirkvi od štátu, reaguje politológ Štefančík

Politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že zásadným problémom je to, že poslanec Milan Kuriak opäť nič nepochopil. "Mňa osobne vôbec neprekvapuje ak sa tzv. kresťania pohoršujúu, pretože zaspali dobu, ušiel im vlak a nepochopili, že už nie sme na začiatku 18. storočia, ale doba sa pod vplyvom vedeckých objavov, ale aj nových technológií zmenila," poznamenal odborník, ktorý upozorňuje na kresťanistický fenomén v slovenskej politike. 

"Poslanec Kuriak vôbec nepochopil o čom celá diskusia je. Že to nie je o prenasledovaní kresťanov a cirkvi, ale je to výkrik spoločnosti, ktorá chce zabezpečiť rovnosť a rovnoprávnosť pre všetkých," pokračoval Štefančík pre Noviny PLUS. 

"Pán Kuriak pozerá na seba sam=eho, je to tipický prejav sebesta a dôkaz, že poslanec Kuriak si neuvedomuje, že v parlamente zastupuje všetkých občanov, a nie len tých, ktorí ho volili. Zároveň si neuvedomuje, že aj zákony, ktoré príjma neplatia len pre jeho komunitu, ale pre každého občana," reagoval politológ na to, či si títo poslanci uvedomujú, že sú platení z daní všetkých pracujúcich občanov. 

Podľa Radoslava Štefančíka je na mieste otvoriť tému odluky cirkvi od štátu, pretože práve to by zaistilo, aby cirkev vykonávala činnosť svojbytne a bez toho, aby zasahovala do vecí verejných. Na druhej strane by odluka zabránila tomu, aby sa občania cítili nesvoji z toho, že ľudom ako je kňaz z východného Slovenska, alebo arcibiskup Orosch, prispievajú na mzdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie