Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozpočtové provizórium sa nekoná: Máme dohodu, každý z nás musel urobiť kompromis, uviedli Heger so Sulíkom
Zdielať na

Rozpočtové provizórium sa nekoná: Máme dohodu, každý z nás musel urobiť kompromis, uviedli Heger so Sulíkom

BRATISLAVA / Bude sa zdaňovať ropa, lieh, ale aj hazard. Výmenou za to sa zníži DPH pre gastro, športoviská na 10 % a zrušia sa koncesionárske poplatky. Zvýši sa aj príspevok za poistenca štátu a to na 4,5 %. Všetky tieto informácie predstavil na tlačovej konferencii premiér s obmedzenými kompetenciami Eduard Heger (OĽaNO).

Heger v úvode zdôraznil, že rokovania trvali dlhé hodiny a každy musel v niečom odstúpiť. "Schválenie rozpočtu však bolo mojou prioritou," pokračoval Eduard Heger, ktorého vládu parlament len budúci týždeň odvolal a to práve na popud SaS a Hlasu-SD. Rozpočtové provizórium sa teda nekoná. 

Sulík zdôraznil, že kľúčové pre SaS boli výdavkové limity, ktoré budú súčasťou rozpočtu. "Zdaní sa daň z rúry, zdaní sa lieh o valotizáciu, ktorá roky nebola a zdaní sa aj hazard," uviedol Sulík a dodal, že zdanenie ropy bude len na tento rok.

"Ak nejaké peniaze do rozpočtu prídu, tak my ako strana chceme vedieť, ktoré dane klesnú," pokračoval Sulík s tým, že 10 % DPH pre gastro bude 10 %. Za veľký úspech Sulík považuje aj zrušenie koncesion=arskych poplatkov. 

Sulík zdôraznil aj dôležitosť presunu ďalších financií do zdravotníctva. "Táto dohoda je veľmi komplexná a bude obsahovať niekoľko 10tok hlasovaní," zdôraznil Sulík a pokračoval, že na túto dohodu je ochotný dodať 20 poslancov, ak by však nejaký z dohodnutých návrhov neprešiel, SaS za rozpočet nezahlasuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie