Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Korčok sa lúči po 30tich rokoch diplomatickej služby: Ivan bol vždy vlastencom, reaguje minister Káčer
Zdielať na

Korčok sa lúči po 30tich rokoch diplomatickej služby: Ivan bol vždy vlastencom, reaguje minister Káčer

BRATISLAVA / Po tridsiatich rokoch sa so službou lúči kariérny diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. V diplomatickej službe bol od prvého dňa vzniku Slovenskej republiky a podieľal sa na všetkých významných medzníkoch slovenskej zahraničnej politiky vrátane vstupu Slovenska do EÚ a NATO, a to vrátane slovenského predsedníctva Rady EÚ. Na pozíciu ministra zahraničných vecí ho nominovala strana SaS a v kresle ho po odchode liberálov z vlády nahradil Rastislav Káčer. Aj on si prácu svojho kolegu verejne uctil.

"Bolo mi cťou 30 rokov slúžiť Slovenskej republike. Dnešný posledný deň tohto roku, je zároveň mojim posledným dňom na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Mal som tú česť byť súčasťou slovenskej diplomatickej služby od prvého dňa vzniku samostatnej a demokratickej Slovenskej republiky 1.1.1993," uviedol minister na sociálnej sieti a zdôraznil, že diplomacii sa venoval celú éru samostatnosti. 

"Bolo mi dopriate byť pri všetkých veľkých medzníkoch našej zahraničnej politiky - od vymanenia sa z izolácie keď nám kvôli domácim problémom takmer ušiel integračný vlak, cez vstup do EU a NATO, predsedníctvo v Rade EU, až po dnešok, keď máme jasnú, na hodnotách postavenú, a preto proslovenskú zahraničnú politiku," pokračoval ďalej a dodal, že vníma so zadosťučinením, že sa pri obhajobe našich záujmov vo svete môže Slovensko oprieť o profesionálnu diplomatickú službu,

"Tá vie, kde je miesto našej krajiny, mala, a naďalej má zásadný podiel na jej ukotvení v spoločenstve demokratických krajín. Ďakujem všetkým kolegyniam a kolegom za spoluprácu a želám im veľa úspechov v ich misii aj do buďúcnosti. Vám všetkým prajem veselého Silvestra a dobrý štart do nového roka," uzavrel dlhoročný kariérny diplomat a exminister zahraničných vecí. 

Život diplomatov je život nomádov, zhodnotil minister Káčer

Rastislav Káčer v úvode svojho verjného príspevku uviedol, že často sú emočne najhoršie chvíľe, keď sa etapa skončí a je čas sa posunúť ďalej. "Dnes zo zahraničnej služby odchádza kolega a priateľ minister Ivan Korčok. Keď pred časom doniesol vytlačenú výpoveď a bral pero do ruky, vedel som dobre, ako ťažké je sa podpísať na A4, ktorá de jure ukončí vyše 30 rokov príslušnosti k inšitúcii. Ja som to urobil v roku 2008 po návrate z Washingtonu. Za kariéru som podpísal toľko dokumentov, aj závažných… ale tento sa aj mne podpisoval ťažko. Horší podpis bol len ten, na žiadosť o rozvod po 34 rokoch," priznal minister a diplomat.

"Ivana poznám od roku 1991 keď sme sa stretli na prímačkách na ÚMV Právnickej fakulty. Odvtedy sme spolu prešli 31 rokov spolu. Aj kariérne aj osobne. Nemám v službe názorovo bližšieho človeka. Ivan je vlastenec, človek prvej ligy, nikdy nemusel mať pocit, že je second class. Ani v tej najnáročnejšej spoločnosti. Je vnútorne stotožnený s tým, že slúži svojej krajine, chráni jej záujmy. Línia, ktorú celú kariéru konzistentne presadzujeme obaja je, že hlavný záujem štátu je maximálna bezpečnosť, teritoriálna integrita, suverenita a prosperita. A na to, pre malú krajinu v zložitom priestore, nie je lepší recept, ako silní spojenci, predvídateľné správanie a byť súčasťou vyspelého sveta, kde máme miesto pri stole. Nie v kúte, alebo predizbe, alebo vôbec žiadne," doplnil ďalej. 

Káčer zdôraznil, že bok po boku pôsobili za rôznych, komplikovaných vlád a presadzovali vždy rovnakú líniu. "Smial som sa, keď ho kritizovali, že robil aj za toho a hentoho… Áno bol remeselník diplomacie a presadzoval vždy rovnakú víziu. Často aj napriek “tomu a hentomu”. Patrí k skupine ľudí, ktorí dosiahli napriek Mečiarom, Ficom, Sloton, Dankom a iným mudrlantom to, že sme pri stole najvplyvnejších a najprosperujúcejších krajín sveta," pokračoval Káčer. 

"Ruská propaganda sa nás snaží presvedčiť o hnijúcom Západe a kráse a múdrosti impéria Zlatej hordy, kde aj latríny sú výdobytkom… ale my sme súčasť skutočnej prvej ligy. Ivan bol ministrom v nie ľahkom období. A svoju prácu vykonal so cťou," pokračoval minister ďalej. 

"Odporúčam si pozrieť spätne, kto sa postavil na akú civilzačnú stranu. Do šíkov tých, čo za najvyšší prejav vlastenectva považujú lásku k bryndzovým haluškám, bačovským tradíciám a obdiv k pevnej, skorumpovanej ruke Vladimíra Putina a Viktora Orbána, sa pridali v populistickom kŕči mnohí. Harašili kydy o americkej okupácii, strate suverenity a niektorí robili zoznamy zradcov ktorých treba obesiť, záhadne totožné s tými z Covidových čias," pokračoval Káčer a zdôraznil, že po 24.2. 2022 to niektorí hádam aj oľutovali.

"Ivanovi a Jarovi patrí vďaka za to, že sa nepo…ľakali a našej vláde a väčšine Parlamentu, že sme jednoznačne obstáli jednoduchý civilizačný test. Ivan dnes končí v Zahraničnej službe. Keďže ho poznám a viem, že vlastnenectvo nie je pre neho sezónny kabát, ktorý podľa potreby prevracia (a tu by som mohol napísať celý zoznam tých cynických hoviad a niektorých slaboduchých chudákov, ktorí to robia presne naopak) - viem, že Ivan ostane robotníkom svojej vlasti. A čohokoľvek sa chytí, bude to robiť dobre. Ivan vďaka za tvoju službu a prajem veľa štastia a novej inšpirácie v novej etape," uzavrel minister.  

Súvisiace články

Najčítanejšie