Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Politológ Koziak v roku 2023 očakáva predčasné voľby, eskaláciu napätia v spoločnosti i obrat vo vojne na Ukrajine
Zdielať na

Politológ Koziak v roku 2023 očakáva predčasné voľby, eskaláciu napätia v spoločnosti i obrat vo vojne na Ukrajine

BRATISLAVA / Predčasné voľby, napätie v spoločnosti i rast extrémizmu. Aj tieto zmeny v spoločnosti v roku 2023 očakáva politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM.

V nasledujúcom roku je podľa odborníka úplne isté to, že Slovensko čakajú predčasné voľby. “Je to nepochybná záležitosť, treba s tým pracovať. Budú predčasné voľby a budeme mať novú vládu,” povedal Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Scenár predčasných volieb sa začal skloňovať o hlasovaní o páde vlády, ktoré dopadlo v jej neprospech. Členovia a poslanci vládneho hnutia OĽaNO síce krátko po páde vlády hovorili o novej parlamentnej 76-tke, no aj samotný líder Sme rodina Boris Kollár hovorí, že takýto scenár podporí len v prípade dohody na predčasných voľbách. Tie chce prezidentka Zuzana Čaputová najneskôr v prvom polroku 2023..

“Predpokladám, že je všeobecná vôľa, aby sa to konalo v prvom polroku tohto roku. Myslím si, že je veľmi málo politických strán, ktoré by chceli, aby to bolo povedzme neskôr,” povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že rovnako vníma nevôľu politikov na zostavení úradníckej vlády. 

“S veľkou pravdepodobnosťou ich vyhrá Peter Pellegrini a bude novým premiérom,” predpokladá politológ. Zostavenie vlády v spolupráci so Smerom, Republikou či s niektorou zo súčasných koaličných strán sa podľa odborníka zatiaľ predpokladať nedá. “Vláda bude vyzerať určite úplne inak,” dodal. Nevedel sa však vyjadriť, či jej zostavenie dopomôže k upokojeniu vnútropolitickej situácie.

Vojna na Ukrajine sa zrejme neskončí

“Určite bude oveľa jasnejšia perspektíva ukončenia tohto konfliktu,” povedal Koziak. Vojna na území Ukrajiny podľa odborníka nedopadne dobre pre Rusko.

“Je možné, že už povedzme v druhej polovici budúceho roka sa dočkáme možno nejakých náznakov toho, že tá vojna zrejme nejakým spôsobom skončí,” myslí si politológ. Dodal, že možno sa dočkáme aj toho, že na čele Ruska nebude stáť jeho súčasný prezident Vladimír Putin.

Poverený minister obrany Jaroslav Naď v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ povedal, že aj na základe osobnej skúsenosti z návštevy Ukrajiny v prípade vývoja vojny toho veľa optimistického nevidí. 

"Nie som optimista, aby som v dohľadnej vojne videl nejaké riešenie," dodal. "Pokiaľ Putin nebude donútený, aby vojnu ukončil, nebude hľadať nejaké riešenia," povedal Naď. 

​Napätie bude pokračovať

Súčasnú spoločenskú situáciu označujú mnoh odborníci za napätú. Podľa Koziaka sa bude vyostrovať aj v roku 2023. “Je možné očakávať pokračujúci rast napätia v spoločnosti,” tvrdí.

“Bude spojený s poklesom životnej úrovne, ktorý na nás určite doľahne veľmi silne,” tvrdí Koziak. V súvislosti s tým odborník očakáva taktiež ešte silnejúcu polarizáciu spoločnosti. “Bude spojená s tým, že budeme mať predčasné voľby a s nimi časť spoločnosti zrejme nebude veľmi stotožnená,” myslí si. 

“Môžeme očakávať aj vyostrenie rétoriky tých stán, ktoré považujeme za extrémistické a rast ich popularity,” zakončil odborník s dôvetkom, že tá sa zrejme prejaví aj počas predčasných volieb.

Najčítanejšie