Zatiahnuté
18°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Lekárska komora reaguje na kategorizáciu nemocníc: Niektoré zariadenia môžu mať problém s personálom
Zdielať na

Lekárska komora reaguje na kategorizáciu nemocníc: Niektoré zariadenia môžu mať problém s personálom

BRATISLAVA / Rezort zdravotníctva koncom roka 2022 zverejnil prvú fázu kategorizácie nemocníc. Na predložený návrh reagovala Slovenská lekárska komora (SLK).

Ministerstvo v prvej fáze kategorizácie nemocníc zverejnilo údaje, podľa ktorých bude po novom na slovensku jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializovaných nemocníc.

"Slovenská lekárska komora v Koncepcii zdravotníctva podľa SLK v časti reforma nemocníc hovorí, že základ nemocničnej starostlivosti by mali tvoriť nemocnice I., II. a III. typu a doliečovacie zariadenia s jasnými princípmi regionálnej spádovosti a kompetentnosti poskytovaných služieb," reagovala SLK.

Hlavné kritérium podľa lekárskej komory je, aby sa pacient nestratil v systéme zdravotnej starostlivosti. "To sa dá dosiahnuť zabezpečením dobrej vzájomnej koordinácie a spolupráce medzi jednotlivými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti," vysvetlila komora.

​Vo zverejnenom materiály podľa SLK absentuje zoznam zoznam SVaLZ-ov (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky). "Nemocnica I. typu tým, že nie je všeobecnou nemocnicou so všetkými základnými odbormi, môže mať problém udržať si lekársky personál," varujú odborníci. Za východisko považujú deklarovanie flexibility kategorizácie v praxi z hľadiska splnenia akreditačných predpokladov.

Podľa SLK je nevyhnutné zabezpečiť legislatívne i reálne podmienky na odborný rast zdravotníckeho persnálu. "Komora chcela participovať na zadefinovaní podmienok pohybu pacienta v systéme, k tvorbe optimalizácie systému nemocníc doteraz prizvaná nebola," zakončila SLK s požiadavkou, aby bola súčasťou avizovanej komisie, ktorá sa kategorizáciou bude zaoberať. 

​Raši kategorizáciu skritizoval, Svet zdravia ju považuje za racionálnu

Na zverejnenú kategorizáciu nemocníc reagoval exminister zdravotníctva a nezaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD). "Ak sa tento návrh dostane do praxe, jeho výsledkom bude doslova likvidácia akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti najmä v okrajových regiónoch Slovenska," myslí si.

Ohrozenie akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti v týchto regiónoch podľa politika môže spôsobiť odliv ľudí z nich.

Sieť ProCare a Svet zdravia naopak predstavenú kategorizáciu privítal. "Po roku príprav považujeme prvé praktické výsledky reformy nemocničnej siete za racionálne. Pri niektorých našich pracoviskách však budeme žiadať o zohľadnenie regionálnych špecifík, aby poskytovanie zdravotnej starostlivosti v konkrétnych odbornostiach nebolo z pohľadu budúcnosti lokálne ohrozené," uviedli.

​Čo rezort zatiaľ predstavil

Nemocnicou piatej úrovne sa stala Univerzitná nemocnica v Bratislave spoločne s partnerskými nemocnicami. "Okrem komplexnej starostlivosti z ostatných úrovní sa zameria aj na výkony vysokošpecializovanej starostlivosti s veľmi zriedkavými výskytom. Ilustračným príkladom je transplantácia srdca," priblížil rezort.

Nemocnicami štvrtej úrovne sa stanú Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. "Zároveň bude úlohy štvrtej úrovne plniť aj UNB," doplnil rezort.

​Okrem komplexnej starostlivosti nižších úrovní budú nemocnice poskytovať aj špecializovanú starostlivosť s nízkou početnosťou, napríklad vysoko komplexné výkony v neurochirurgii či kardiochirurgii.

Do tretej úrovne boli podmienene zaradené Univerzitná nemocnica Martin, Fakultné nemocnice Trnava, Nitra, Trenčín, Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov.

Sieť nemocníc tretej úrovne dopĺňajú aj tri nemocnice vyšších úrovní. "Pacienti v nich nájdu komplexnú akútnu a plánovanú starostlivosť, od starostlivosti o akútne ťažké úrazy cez onkochirurgické zákroky až po intervenčnú liečbu," ozrejmilo ministerstvo zdravotníctva.

Súvisiace články