Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Heger volá po spájaní a slušnosti: Jeho slová sú pravdivé, no vyznievajú pokrytecky až trápne, reaguje Lenč
Zdielať na

Heger volá po spájaní a slušnosti: Jeho slová sú pravdivé, no vyznievajú pokrytecky až trápne, reaguje Lenč

BRATISLAVA / Potrebujeme sa spájať, nie rozdeľovať. Práve takúto budúcnosť v najbližších mesiacoch vidí poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Politológ Jozef Lenč na jednej strane slová premiéra pochválil, no na druhej strane podľa neho vyznievajú pokrytecky. Dôvodom je šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Heger podľa svojich slov vidí budúcnosť krajiny v spájaní, nie rozdeľovaní ľudí. "Štvavé kampane proti policajtom, prokurátorom, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatívcom, LGBTI+, Rómom, aktivistom či mimovládnym organizáciám je hľadaním nepriateľa tam, kde nie je. Vedie to len k ďalšiemu rozdeľovaniu občanov," myslí si.

Politik dodal, že pre Slovensko má jasnú víziu, ktorú chce naplniť. "Je to politika zjednotenia a jednoty, slušnosti a korektného politického zápasu. Takého, kde medzi sebou súperia najlepšie riešenia pre krajinu. Chcem byť súčasťou politiky spojených demokratických síl, ktoré budú formovať spoločnosť pre všetkých: modernú, inovatívnu, vzdelanú, kultúrnu, nepolarizujúcu a bezpečnú," vysvetlil.

Ako najväčšiu slabinu demokratických politikov však vníma ich roztrieštenosť. Aj napriek tomu, že v rámci demokracie existujú viaceré ťažko skĺbiteľné prúdy, podľa Hegera tých slovenských viac spája než rozdeľuje. "Cieľom pre demokratov na najbližšie mesiace musí byť spolupráca. Aktuálna frustrácia či zlá nálada v spoločnosti musí byť pre nás mementom spájania síl," zakončil.

Heger chce spájať, no Matovič robí presný opak, tvrdí Lenč

Politológ Jozef Len hodnotí Hegerov status na jednej strane pozitívne. "Jeho slová sú pravdivé a múdre, aby sa ľudia v tejto dobe spájali a aby sa v spoločnosti nešírila nenávisť, ktorá sa v dobe kríz v spoločnosti udomácnila," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Problémom vyjadrenia povereného predsedu vlády je však podľa Lenča fakt, že prichádzajú od člena hnutia OĽaNO, ktorého líder je známy tým, že robí presný opak. "Tie slová vyznievajú pokrytecky ba až trápne od človeka, ktorý verne stojí pri niekom, kto je zdrojom nenávisti a rodeľovania spoločnosti," povedal politológ.

"Vidieť to práve na tom, že Eduard Heger si svoje statusy píše skoro v rovnakom čase, keď ich  presne protichodne voči jeho slovám koná jeho predseda a v podstate aj majiteľ," zakončil odborník s tým, že pri kritike "špinavej kampane voči LGBTI+" poverený premiér kritizuje práve to, čo jeho stranícky šéf robí.

Lenč svojimi slovami narážal na šéfa OĽaNO Igora Matoviča, ktorý posledné dni píše statusy aj o "ohlupovaní detí LGBTI+ ideológiou" či o "propragande" tejto menšiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie