Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nie je vylúčené, že sa Matovič pokúsi vytvoriť ultrakonzervatívny politický subjekt, hovorí sociológ Hřích
Zdielať na

Nie je vylúčené, že sa Matovič pokúsi vytvoriť ultrakonzervatívny politický subjekt, hovorí sociológ Hřích

BRATISLAVA / Igor Matovič vstúpil do nového roka bojom proti novému nepriateľovi. Každý deň venuje minimálne jeden status namierený proti LGBTI+ ľuďom. Hovorí pritom o úchylných hlúpostiach a transpropagande. Podľa sociológa nie je vylúčené ani to, že Matovič sa po návrate do poslaneckých lavíc pokúsi okolo seba vytvoriť ultra-konzervatívny politický subjekt. A možné je aj to, že novú stranu založí Eduard Heger. Viac sa dozviete v rozhovore so sociológom a riaditeľom agentúry AKO Václavom Hřichom

Začal Igor Matovič svojimi statusmi nejaký novú kampaň? 

Ide o nejaké upevňovanie pozície. Momentálne sme v situácii, kedy sa hovorí, čo bude nasledovať. Existujú fámy o nových stranách, niektorí politici hovoria aj o vytvorení nejakej alternatívy. Videli sme, že mnohí politici vyjadrili nespokojnosť. To platí aj o vyjadrení nesúhlasu pána Hegera a pán Matoviča skoro v jednej chvíli na sociálnych sieťach. 

Bol ten Hegerov status reakciou na príspevok Igora Matoviča alebo je to len náhoda? 

To by nám vedeli povedať len oni. Heger akoby naznačil, že cestou je spájanie, tolerancia a spolupráca. Zo strany Matoviča sa zdalo, že ide o nejaké monotematické vyjadrenie. Možno to bol nejaký náznak, že sa to premiérovi nepáčilo.  

Samotný minister ešte pred Vianocami naznačil, že v strane sú nejaké pohyby, ale nechcel to konkretizovať. Môžeme očakávať ešte väčší rozkol ako predtým? 

Poslanci, ktorí odišli avizovali, že stále budú podporovať vládu Eduarda Hegera. Keďže na čele je Eduard Heger, ktorý je na strane tých, ktorí sú nespokojní, na tej vláde by to nič nezmenilo. Otázne je, čo tým chcel povedať Igor Matovič. 

Má Eduard Heger potenciál viesť OĽaNO? Získal by dosť členov na svoju stranu? 

OĽaNO má svoje vlastné stanovy a možno by sa jednalo o nejakú inú stranu. Nebolo by to nič nové. 

Mal by šancu s takýmto projektom? 

To je ťažko povedať, momentálne je otázne, kto bude na čele. Vidíme, že dôveryhodnosť terajších politikov dosť pokrivkáva, takže to bude celé o lídrovi. Aktuálne máme pred sebou veľké témy - predčasné voľby, referendum, deadline prezidentky o predčasných voľbách, čo by mohlo znamenať úradnícku vládu. Rozhodujúcu budú najbližšie dva týždne. 

 Vidíte reálny rozkol strany OĽaNO? 

Zatiaľ sa tak stále nestalo. Videli sme nespokojnosť, ale niečo veľké ešte neprišlo. Možno to bude po prvý raz. 

Čo touto extrémnou rétorikou sleduje Igor Matovič? 

Vidíme, že nie je sám. Podobná cieľová skupina je oslovovaná viacerými politikmi na Slovensku. Možno sa rozhodol, že skúsi osloviť voličov tohto spektra a skúsi spraviť ultrakonzervatívny subjekt, ktorý by zastupoval túto cieľovku. 

Má šancu osloviť dostatočný počet voličov? 

Ja si myslím, že doteraz sme takto vyhradený politický subjekt nemali. Uvidíme, ale ja si myslím, že ľudia teraz budú skôr riešiť chlebové témy - koľko stojí elektrika a či zvládnu všetko zaplatiť.   

Ako to vnímať v kontexte toho, že minister spravodlivosti už pripravuje nejaké zákony, ktoré by mali LGBTI+ ľuďom zjednodušiť život? 

Podľa mňa je to všetko na vedľajšej koľaji pretože vidíme, že parlament je pozastavený a čaká sa na výsledky referenda. Akákoľvek legislatívna aktivita okrem toho je len zbytočný zámer. 

Bude sa ešte táto rétorika podľa vás vyostrovať? Môžeme očakávať ďalšie útoky na týchto ľudí? 

Ja si myslím, že Igor Matovič nebude vyzývať k žiadnym útokom. Je možné, že týmto si bude testovať, koľko ľudí chytí na podobné vyjadrenia. Možno čo to spraví s preferenciami OĽaNO a ako zareagujú jeho koaliční partneri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie