Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič sa pustil do LGBTI+ menšiny: Podobné slová môžu spôsobiť psychické problémy i zvýšiť radikalizáciu, tvrdia odborníci
Zdielať na

Matovič sa pustil do LGBTI+ menšiny: Podobné slová môžu spôsobiť psychické problémy i zvýšiť radikalizáciu, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Ani necelé tri mesiace od teroristického útoku na Zámockej ulici útoky na LGBTI+ menšinu neprestávajú. Najnovšie napätie rozosieva líder OĽaNO Igor Matovič svojimi statusmi na sociálnych sieťach. Odborník na rodovú rovnosť a psychológ Andrej Kuruc však varuje, že podobné šírenie nenávisti môže mať neblahé účinky.

"Ohlupovanie detí LGBTI+ ideológiou""zhubná a nebezpečná propaganda", či "choré až úchylné predstavy". Aj takýmito slovami v posledných dňoch exminister financií Igor Matovič častoval LGBTI+ menšinu. 

A síce sa v utorok (3.1.) poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) voči "štvavej kampani voči LGBTI+" ohradil, jeho straníckeho šéfa to, zdá sa, nezastavilo. Politik sa pustil do transrodových ľudí. "Tretie WC? Choré," pýta sa vo svojom poslednom statuse.

Hovorkyňa povereného premiéra Ľubica Janíková pre TASR povedala, že Heger považuje akúkoľvek komunikáciu verejných činiteľov, ktorá vedie k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti, za kontraproduktívnu. "Čo sa týka vyjadrení jednotlivých politikov vrátane Igora Matoviča, k tomu sa predseda vlády vyjadril vo svojom statuse," dodala.

Ku kontroverzným vyjadreniam na margo LGBTI+ menšiny sa pridali aj členovia poslaneckého klubu OĽaNO, ktorí patria ku konzervatívnemu krídlu. "Ak tvrdíte, že dať sa preoperovať z muža na ženu a opačne je choré, automaticky vraj šírite nenávisť. Ak nebodaj poviete, že chodiť deťom do škôl vymývať mozgy dúhovými organizáciami je scestné, okamžite dostanete nálepku extrémista," napísal poslanec György Gyimesi.

"Ich nenávisti a vyhrážok som sa nebojím, nebudem sa naďalej báť chrániť slušnosť, normálnosť a hodnoty. Proti pokusom od progresivcov presadzovať zvrátenosti sa vzopriem vždy," reagoval poslanec Milan Kuriak na status Matoviča, v ktorom kritizuje transrodových ľudí.

V októbri pritom Slovenskom otriasol terortistický čin pred podnikom Tepláreň, kde sa schádzali ľudia z LGBTI+ menšiny. Útok neprežili Juraj a Matúš. "Pozývam každého jedného, aby sme sa zastavili, obzreli sa späť, urobili si inventúru vo svojich výrokoch a už nepoužívali slová, ktoré môžu podnecovať k hnevu a násiliu," povedal deň po čine predseda vlády Eduard Heger. 

Urážky sú adresované konkrétnym ľuďom, varuje Kuruc

Odborník na rodovú rovnosť a psychológ Andrej Kuruc pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že dané slová voči LGBTI+ menšine na ich členov určite nevplývajú pozitívne. "Paradoxne môžu spôsobiť samovraždy, ktoré tak veľmi spomína pán Matovič. Neprispieva to k pohode LGBTI+ ľudí, skôr to zhoršuje ich situáciu," dodal.

"Myslím si, že každému je jasné, že je to šírenie nenávisti a ak dopadá na tých ľudí, aj na nás, ktorí sa im venujeme, to sú vyslovene útoky na nás, tak samozrejme, že to na naše psychické zdravie nevplýva dobre a môže to mať všelijaké negatívne následky a psychické ťažkosti," dodal Kuruc.

Podobné útoky podľa odborníka ľudia, ktorým sú smerovaní prežívajú ako stres a ohrozenie svojej bezpečnosti.

Marek Madro z IPčka pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že súčasná situácia je napätá a spoločnosť rozdelená. 
"Je preto úlohou autorít, aby občanov, ktorí sú im zverení, dokázali upokojovať a spájať. V tejto situácii rozdiely, kategorizovanie a nálepkovanie spôsobujú v spoločnosti rozdelenie a konflikt," dodal.

​Odborník dodal, že slovo má veľkú moc. S tým podľa neho súvisí aj hlavná úloha politikov - riešiť problémy občanov. "Ak ludia cítia neistotu a zo strany autorít je na nich vytváraný tlak postaviť sa na jednu zo strán konfliktu, môže sa stať, že sa radikalizuju rýchlejšie," zakončil Madro.

Bude OĽaNO ešte konzervatívnejšie?

"Jeho posledné statusy sú čudné asi aj pre človeka, ktorý bol zvyknutý na istú, povedal by som svojskú, komunikáciu Igora Matoviča na sociálnej sieti, reagoval politológ Tomáš Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ.v Dodal, že podobné slová nepasujú človeku, ktorý je verejný činiteľ či expremiér.

​Podľa odborníka sa z politologického hľadiska na Matovičove verejné výroky dá pozrieť z dvoch rovín. "Tá prvá je, že odchod liberálnejšieho krídla z poslaneckého klubu OĽaNO sa ho vnútorne dotkla a toto sú odkazy pre nich," skonštatoval Koziak.

Na druhej strane sa šéf OĽaNO môže snažiť o transformáciu hnutia do ešte konzervatívnejšieho smeru, myslí si politológ. "Pokiaľ v hnutí ostane konzervatívne krídlo v tejto podobe, tak s veľkou pravdepodobnosťou toto bude bežná súčasť politickej komunikácie OĽaNO," dodal.

Pomoc pre LGBTI+ menšinu má v rukách rezort spravodlivosti

Rezort spravodlivosti má zároveň za úlohu pripraviť legislatívu, ktorá LGBTI+ menšine pomôže. Nateraz sú detaily pripravového zákonného rámca nejasné.

​Koncom novembra povedal minister spravodlivosti Viliam Karas v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ, že v súvislosti so zákonom komunikuje s viacerými rezortmi a presadiť bude chcieť viacero vecí. "Je to práve zdravotná dokumentácia a zastupovanie pri nejakej udalosti," povedal Karas v Analýzach Na hrane.

V súvislosti s pripravovaným zákonom sme kontaktovali aj rezort spravodlivosti, no do uzávierky článku nereagoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie