Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šeliga navrhol zmenu Ústavy SR: Má zabrániť zrušeniu špeciálnej prokuratúry i špecializovaného trestného súdu
Zdielať na

Šeliga navrhol zmenu Ústavy SR: Má zabrániť zrušeniu špeciálnej prokuratúry i špecializovaného trestného súdu

BRATISLAVA / Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga navrhuje zmenu Ústavy SR. Vysvetľuje to "obrovským tlakom" na zrušenie špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry. Ich existencia by po novom mala byť explicitne uvedená priamo v Ústave SR.

Normalizácia, ktorá sa podľa Šeligu deje na prokuratúre je neprijateľná. Ako príklad uviedol dispiplinárny návrh pre špeciálneho prokurátora kvôli výroku, ktorý povedal na kameru, pokus o "cenzúrovanie NR SR" či usmernenie prokuratúry v súvislosti so sociálnymi sieťami.

"Práve tam úrad špeciálnej prokurátory častokrát vysvetľuje veci a ukazuje sa, že generálny prokurátor nie vždy hovorí pravdu," podotkol Šeliga.

V súvislosti s tým poslanec vypracoval novelu Ústavy SR. Tá má špecializovaný trestný súd zaradiť ako súčasť sústavy súdov a špeciálnu prokuratúru vyčleniť ako nezávislú súčasť prokuratúry. "Bude to explicitne dané v ústave," doplnil s tým, že v novele ústave nezavádza nič nové.

​​Dôvod na zmenu ústavy je podľa ten, že v súčasnosti vníma "obrovské tlaky na zrušenie špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry".

"Deje sa to veľmi sofistikovane. Rôzne usmernenia, narážky, 363-ky," dodal Šeliga a tým, že podobné výroky povedali aj členovia opozície. V prípade presadzovania zákona očakáva podporu koalície aj SaS.

V prípade, ak sa koalícia dohodne na schválení zmeny ústavy, ktorá povolí skrátiť volebné obdobie, podľa Šeligu už "úrad špeciálnej prokuratúry a špecializovaný trestný súd nikoho nebude trápiť". "A hlavne nebudep olitická vôľa na to, aby sme tieto inštitúty ochránili aj v ústave," dodal poslanec. Verí, ak sa koaliční partneri dohodnú na podpore skrátenia volebného obdobia, podpora jeho novely ústavy bude jednou z podmienok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie