Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
KDH opúšťa mladý podpredseda pre dúhovú vlajku: Odmietam skláňať hlavu kvôli miestu na kandidátke
Zdielať na

KDH opúšťa mladý podpredseda pre dúhovú vlajku: Odmietam skláňať hlavu kvôli miestu na kandidátke

BRATISLAVA / KDH opustil po 17 rokoch. Milan Kabina na sociálnej sieti zverejnil, že ako najmladší člen predsedníctva sa nedokázal vyrovnať s reakciami po tom, čo si na profil dal dúhovú vlajku.

Kabina zdôraznil, že KDH venoval 17 rokov života. "Niekto by povedal, že tie najlepšie roky života človeka. Ja však verím, že mám ešte mnoho výnimočných rokov pred sebou. Bol to čas, kedy som stretol množstvo obetavých, skvelých ľudí a zažil veľmi veľa príjemných okamihov. Preto môžem dnes napísať, že v KDH mám stále veľa priateľov a verím, že nimi aj zostanú," poznamenal na sociálnej sieti. 

"Nikdy som nevyťahoval interné záležitosti na verejnosť, nech som s nimi akokoľvek nesúhlasil, a neurobím tak ani teraz. Nemám červené oči. Ako najmladší člen Predsedníctva KDH odchádzam s pokojom i keď veľkou dávkou smútku, nostalgie a myšlienok, čo mohlo byť inak ale nebolo. Súhra udalostí, ktoré sa udiali v priebehu ostatných mesiacov ma však veľmi sklamala," poznamenal ďalej.

Kabina špecifikoval, že po vražde dvoch nevinných chalanov na Zámockej si dal do profilovej fotky zo súcitu so zavraždenými dúhovú vlajku a napísal: "Zbúrajme ten veľký múr, kt. je medzi nami. Nič totiž nie je dôležitejšie ako ľudský život. Slobodný, krásny a naplnený láskou. Urobil som tak, pretože som chcel osobne zaujať jasný postoj, spraviť správnu vec. Neustále vyčkávanie, formulovanie, dohady a nakoniec vydanie nič nevraviaceho stanoviska, rozhodne nepovažujem za správne a reprezentujúce politickú stranu."

Plejáda reakcií

Tento postoj podľa Kabinu spustil plejádu reakcií a okolností, ktoré považuje za neprípustné. "Môj postoj nezmením a ani sa nenechám umlčiavať. Bolo by jednoduché uviesť niektoré parafrázy či citácie z interných rozhovorov a hádok. Titulky novín by sa však zaplnili niečím, čo nechcem. Iste viete o čom hovorím. Pri týchto udalostiach som takpovediac precitol. Hlavou mi išli myšlienky - Títo ľudia sú schopní ma utopiť, len aby si zachránili vlastnú kožu?! Sklamali ma ľudia, ktorých som mal naozaj úprimne rád, ktorých som považoval za priateľov a vážil som si ich po profesionálnej i ľudskej stránke," zdôveril sa bývalý podpredseda. 

Kabina zdôraznil, že si nemyslí, že je správne skláňať hlavu, len aby ľudia neboli vnímaní za nepriateľov. "Nemyslím si, že je správne potláčať svoju osobnosť a slepo nasledovať niečo, o čom pochybujeme len pre isté miesto na kandidátke. Nemyslím, že je správne potlačiť osobnosť človeka, svoje názory a triezvy pohľad na svet len preto, že sa to od neho očakáva," doplnil s tým, že nemá rád intrigy, zákulisné hry, pretvárku a oportunizmus.

"Vďaka týmto udalostiam som dospel do momentu, kedy mám vážny problém ísť na sv. omšu. Pretože v prvých radoch vidím stáť pravoverných, ktorí sa v bežnom živote správajú voči mne i ľudom navôkol tak veľmi hanebne, že ma to neskutočne zarmucuje. Pritom ich považujete za tých najstatočnejších z vás. Prečo?" uzavrel Milan Kabina. 

Z KDH moderná strana nebude

Kabina dodal, že sa nemôže stotožniť so súčasným smerovaním strany a uzatváraním sa pred reálnym svetom okolo nás. Zakopanie sa do vlastných zákopov a boj s extrémom o militantné ultrakonzervatívne hlasy vôbec nekorešponduje s jeho videním sveta. "Odchádzam, pretože môj hlas v Predsedníctve KDH je neochvejne menšinový, nevypočutý a nevidím vyhliadky, že by sa to mohlo v nasledujúcich rokoch zmeniť. Viete, že som s Vami hovoril vždy otvorene. Som človek, ktorý má rád čistý stôl a rád diskutuje aj keď tieto diskusie nie sú príjemné," uviedol na margo svoho odchodu. 

"Stále som veril, že môžeme byť sviežou a modernou stranou. Stranou s víziou, ktorá pevne stojí na svojich hodnotách, no zároveň vie reflektovať aktuálne spoločenské zmeny. Stranou s otvorenou náručou - radostnou. Chcel som tvoriť ten „Veľký konzervatívny dom - veľa ľudí v ňom“. Pamätáte si ešte na to? Dom, kde bývajú ľudia, ktorí chodia na omšu každý deň, tí, ktorí chodia iba v nedeľu, ale aj tí, ktorí s cirkvou nežijú vôbec. Prosto konzervatívci, ktorí bránia tie správne hodnoty, na ktorých stojí naša spoločnosť. Dnes viem, že tomu tak nebude," uzavrel bývalý podpredseda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie