Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico kritizuje vládu za zvýšenie cien energií i školských obedov, ako riešenie vidí referendum
Zdielať na

Fico kritizuje vládu za zvýšenie cien energií i školských obedov, ako riešenie vidí referendum

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Opozičný Smer-SD upozornil na stúpajúce ceny energií i školských obedov. Riešením sú podľa neho predčasné voľby.

"Potrebujeme premiéra, ktorý napriek tomu, že je v demisii, povie, že s tým musíme niečo urobiť," povedal šéf Smeru Robert Fico, čím nadväzoval na stúpajúce ceny energií pre podnikateľov.

Fico tiež zdôraznil, že lekári začínajú hovoriť aj o 20-eurových poplatkoch za vyšetrenia. "Nie 20-korunových ako to bolo za Zajaca," dodal s tým, že nová vláda zrejme bude musieť likvidovať spomínané poplatky. Podľa poslanca by riešením na takýto problém mohlo byť referendum. "Bez funkčnej vlády to nemôže fungovať," myslí si.

Referendum sa bude konať 21. januára, v prípade úspechu by poslanci mohli skrátiť volebné obdobie 76 hlasmi. Na to aby bol výsledok referenda platný, je potrebné, aby sa ho zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. V minulosti sa konalo viacero referend no platné bolo len to, ktoré sa venovalo otázke vstupu Slovenska do EÚ.

​Ceny pre podnikateľov stúpajú

"Malý podnikateľ ponúka služby v oblasti fyzioterapie a za elektrinu v novembri 2022 mesačne zaplatil 57,7 eur. Oznámili mu, že za január 2023 bude platiť 615 eur," povedal Fico príklad zvýšenia cien za energie pre podnikateľov. V prípade platby za teplo sa cena u tohto podnikateľa zvýšila zo 688,7 eur na 3300 eur. "Keď to vydelím, je to takmer 5-násobné zvýšenie," dodal.

Podľa Fica sú lepší príklad školské obedy. "Čo to bolo kriku, keď sme oznámili, že budú obedy zadarmo," dodal. Obedy zadarmo zaviedla minulá vláda, začali platiť v roku 2019 najskôr pre deti v materských školách, neskôr pre všetkých žiakov základných škôl. Podľa odhadov stáli štátny rozpočet ročne aj 120 miliónov eur, zrušila ich súčasná vláda.

Fico za to súčasnú garnitúru skritizoval. "Ak v roku 2022 rodičia minulý rok platili za školské obedy na jedno dieťa 30-35 eur za jeden mesiac, dnes budú platiť 45-50 eur," dodal.

​Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč pripomenul koniec Slovalca. Dodal, že podľa neho je to vina súčasnej vlády, ktorá v prípade tohtoročných cien energií zlyhala. Spomenul tiež príklad dvoch firiem, ktoré budú musieť kvôli vysokým cenám zrejme zatvoriť. Povereného predsedu vlády skritizoval za hľqdanie novej parlamentnej 76-tky.

Fico dodal, že súčasná vláda nemá stanovené limity pokiaľ ide o deficit a verejný dlh, zároveň Európska komisia uvoľnila pravidlá pre používanie fondov. "Neexistuje žiadna dostatočná komunikácia s ÚRSO," myslí si. Podľa Fica by tak nová vláda mala zorganizovať stretnutie premiéra so šéfom ÚRSO a dohodnúť sa na riešení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie