Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
SaS vyzýva vládu na riešenie energetickej krízy pre podnikateľov: Stále nevedia, čo chce predstaviť vláda a kedy
Zdielať na

SaS vyzýva vládu na riešenie energetickej krízy pre podnikateľov: Stále nevedia, čo chce predstaviť vláda a kedy

BRATISLAVA / Karol Galek podrobil ostrej kritike nielen vládu, ale aj Karla Hirmana, ktorý vedie rezort hospodárstva.

Podnikatelia podľa Galeka netušia, do akej výšky im bude štát kompenzovať ceny energií zo zálohových faktúr. "Stále nepoznáme ani len cenové stropy," zdôraznil Karol Galek.

Poznamenal aj to, že Hirman podnikateľov kritizoval, že si svoj nárok na uplatnenie dotácie odkladali na poslednú chvíľu. "Čo už je toto, keď máme 10 deň nového roka a podnikatelia stále nevedia čo vláda zamýšľa," dodal Galek.  

Galek dodal, že všetci tí, ktorí nie sú v regulovaných idvetiach fungujú na báze zmlúv a to má byť 5 násobok toho, čo platili minulý rok. Exštátny tajomník na hospodárstve zároveň poznamenal, že sa schválil aj štátny rozpočet, kde prostriedky na pomoc sú. Zároveň sa vyjadril, že schému pomoci poslalo vedenie rezortu hospodárstva do Bruselu až 29. decembra. 

Už včera sa bývalý štátny tajomník Karol Galek venoval skutočnosti, že Slovalco definitívne končí.  "Som veľmi smutný z toho, aký osud postihol najväčšieho slovenského výrobcu hliníka Slovalco. Vedenie spoločnosti dnes potvrdilo odstavenie aj posledných pecí a fabrika v Žiari nad Hronom tak definitívne končí. O zamestnanie príde takmer 500 zamestnancov v regióne, ktorý sa rozhodne nepýši prebytkom pracovných ponúk. Dôvodom tohto smutného konca sú nezvládateľné ceny energií a tiež na hlavu postavená legislatíva v oblasti emisných kvót," uviedol Galek.
Následne dodal, že najhoršie je, že sa tomuto celému dalo zabrániť. "Kým sme boli vo vláde, opakovane sme žiadali ministerstvo financií a ministerstvo životného prostredia, aby situáciu riešili, a to formou dotácie z prebytočných prostriedkov v envirofonde. Poukazovali sme tiež na potrebné zmeny v zákone o obchodovaní s emisnými kvótami. Bohužiaľ, v tej dobe bolo pre ministra financií prvoradé opakovať, že Sulík nenakúpil testy a nie riešenie problémom Slovenska," dodal ďalej a zdôraznil, že reštart hlinikárne Slovalco je možný, avšak bude mimoriadne náročný.
"Tak, ako najneskorší čas na ich záchranu bol pred viac ako rokom, tak na rozbehnutie ich opätovnej výroby bude tiež treba takmer rok. Toto však bude závisieť nielen od vývoja cien elektriny na trhu ale aj od skorého prijatia novely o obchodovaní s emisnými kvótami," zverejnil bývalý štátny tajomník. Galek na záver doplnil, že verí, že budúcnosť jedného z najväčších podnikov na Horehroní sa konečne stane dôležitejšou, než verejné riešenie si osobných komplexov a ľudia sa do práce v hlinikárni budú môcť vrátiť už na budúci rok

Súvisiace články