Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parlament bude riešiť zákaz nedeľného predaja: SaS návrh kritizuje, zamestnanci zarobia menej, tvrdí Viskupič
Zdielať na

Parlament bude riešiť zákaz nedeľného predaja: SaS návrh kritizuje, zamestnanci zarobia menej, tvrdí Viskupič

BRATISLAVA / Zakáže novela zákona nedeľný predaj? Poslanci by o tom mali rozhodovať zrejme už počas najbližšej schôdze.

Návrh zákona do parlamentu podal nezaradený poslanec Martin Čepček. "Dlhšiu dobu v spoločnosti rezonuje debata o skutočných hodnotách a cene zdravia nielen telesného, ale aj duševného a jeho dopad na imunitný systém zamestnancov. Je preto absolútne prirodzené a žiadúce, aby sa rovnaká výnimka vzťahovala aj na nedele," píše sa v dôvodovej správe s odkazom na zákaz predaja počas sviatočných dní. 

"Uvedená požiadavka vyplýva z toho, že mnohí zamestnanci vykonávajúci prácu v predajniach sa počas nedele nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú," uvádza poslanec v dôvodovej správe.

Dodáva, že ochrana rodiny je daná aj slovenskou ústavou a zároveň nedeľná práca je nie je dôležitejšia než rodina. Čepček sa v dôvodovej správe zároveň odvoláva aj na niektoré zahraničné krajiny, ktoré majú nedeľný predaj zakázaný, ako aj na to, že podobný postup sa na Slovensku osvedčil aj počas kovidovej pandémie.

Ekonomickí liberáli návrh zákona kritizujú

Proti návrhu zákona sa postavili poslanci SaS. Bývalý tajomník rezortu hospodárstva a poslanec za SaS Ján Oravec tvrdí, že Čepček chce návrhom zákona rozhodovať o tom, kedy môžu ísť ľudia do obchodu. "Zároveň im chce absurdne v súlade so svojim ideologickým presvedčením prikázať, čo a kedy majú robiť namiesto toho, aby im reálne v aktuálnej ťažkej dobe pomáhal. Výsledkom bude, že mnohé rodiny budú mať problém s nákupom, keďže nie každý to stihne cez týždeň či v sobotu, keď budú predajne preplnené," myslí si.

Podľa šéfa finančného výboru Mariána Viskupiča môže nedeľný zákaz predaja spôsobiť presný opak toho, čo nezaradený poslanec zamýšľa. "Ak sa predaj zakáže, zarobia menej, čo ich vzhľadom na infláciu nepríjemne zabolí,“ myslí si poslanec.

„Celý tento nápad je vzhľadom na schválené víkendové príplatky absurdný. Nerozumieme, prečo máme stále niekomu niečo prikazovať, zakazovať a rozhodovať za občanov. Treba to nechať na obchodníkoch, či budú mať otvorené a na zamestnancoch, ktorým by odpracované dni navyše chýbali vo výplate,“ doplnil Viskupič s tým, že rozhodnúť by sa mali samotní obchodníci či zamestnanci.

Proti zákazu nedeľného predaja sa postavil aj ekonóm Martin Vlachynský z INESS, ktorý to argumentoval najmä poklesom reálnych miezd zamestnancov. "Nielenže sa zásadne znížia príležitosti pre študentov či nízkopríjmových na víkendový brigádnický zárobok. Klesnú aj príjmy kmeňových zamestnancov. Ak v priemere dnes pracujú jednu nedeľu v mesiaci (12 hodín), vďaka nedeľnému minimálnemu príplatku 3,58 eura za hodinu ich hrubá mzda klesne o 43 eur mesačne. To je 516 eur ročne," napísal v októbri pre SME. 

Najčítanejšie