Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Parlament by sa mal vzchopiť a ukončiť toto nepodarené obdobie, tvrdí
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Parlament by sa mal vzchopiť a ukončiť toto nepodarené obdobie, tvrdí

BRATISLAVA / Referendum, zmena Ústavy SR či rokovania o predčasných voľbách. Aj tieto udalosti za posledných 7 dní dominovali v slovenskej politike. Politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ vybral tie najkľúčovejšie momenty posledného týždňa.

Hlavnou udalosťou týždňa je podľa odborníka potvrdenie toho, že nová parlamentná väčšina nebude fungovať. Potvrdila to opozičná SaS, ktorá rokovania o jej vytvorení nepodporila a vyjadrila sa v prospech predčasných volieb."Hoci v jej prípade to až také jasné nie je, lebo predtým predčasné voľby odmietala. U SaS to však už nikoho prekvapiť nemôže. V každom prípade bude teraz dôležité, aby sa torzo vládnej koalície aj s SaS dohodli na spôsobe ukončenia tohto volebného obdobia a konkrétnom termíne volieb," tvrdí Štefančík.

O konkrétnom termíne sa v súčasnosti diskutuje, v hre je júnový a septembrový termín. Práve v nedeľu (22.1.) večer sa má stretnúť pôvodná koalícia za účelom dohodnúť sa na niektorom z nich. 

"O tom sa dosť diskutuje, politické strany artikulujú rôzne dôvody pre a proti jednému, či druhému termínu, pritom záujem občana sa zdá byť akosi zabudnutý. Pritom vláda je odvolaná, nemá vôbec legitimitu spravovať veci verejné, preto by sa mal parlament naposledy poriadne vzchopiť a konečne ukončiť toto nepodarené volebné obdobie a predstaviť verejnosť termín predčasných volieb. Už včera bolo neskoro," dodal.

Ceny energií a dovolenka Hirmana

"Vyzerá to tak, že ceny energií pre malých podnikateľov zatiaľ nezruinujú slovenskú ekonomiku. Ale neboli sme ďaleko. Aspoň to tak na chvíľu vyzeralo," myslí si odborník.

Štefančík zároveň podotýka, že aj to ukazuje aké je dôležité nebrať si dovolenku počas krízy. Narážal tým na povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana.

"Stačí totiž, aby dôležitý minister na chvíľu opustil územie republiky a oheň je na streche. Ostáva teda dúfať, že štát má ceny za energie pod kontrolou a všetko dobre dopadne," dodal Štefančík.

Prezidentka v prípade Žilinku začala konať

V piatok (20.1.) generálny prokurátor Maroš Žilinka informoval o opätovnom použití kontroverzného parafragu 363. Zrušil ak obvinenie nezaradeného poslanca Martina Borguľu, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke Sme rodina.

"Generálny prokurátor si dlho neoddýchol a opäť tu máme využitý paragraf 363 trestného zákona. A zas a znovu ide o politika. Ako keby v tomto štáte žili vedľa seba dve kategórie ľudí. Tí rovní a potom ešte rovnejší. My patríme do tej prvej kategórie, politici do druhej," myslí si politológ.

​Konanie Žilinku by si podľa politológa mali občania zapamätať aj počas predčasných volieb a tých rovnejších stiahnuť medzi ostatných."V každom prípade držím palce pani prezidentke pri podaní podania na ústavný súd o tom, či právomoc generálneho prokurátora rušiť obvinenia náhodou nenarúša princíp deľby moci. Akosi často ho totiž generálny prokurátor užíva v prípade politikov alebo ľudí na nich napojených," zakončil Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie