Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čaputová na Ústavnom súde SR napadne znenie paragrafu 363: Má podozrenie na neprimeraný zásah do súdnej moci
Zdielať na

Čaputová na Ústavnom súde SR napadne znenie paragrafu 363: Má podozrenie na neprimeraný zásah do súdnej moci

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka opätovne použil kontrovezný paragraf 363, čo vyvolalo nahnevané reakcie politikov.

Žilinka v ňom zrušil stíhanie nezaradeného poslanca Martina Borguľu. Obvinený bol z podplácania. "Dôvodom je najmä predčasnosť rozhodnutia orgánoch činných v trestnom konaní, kedy rozhodli bez toho, aby boli splnené zákonné podmienky," vysvetľoval GP počas vyhlásenia, pričom novinárom neumožnil klásť otázky.

Na použitie kontroverzného paragrafu rázne reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Začiatkom budúceho týždňa podám na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 s Ústavou a medzinárodnými dohovormi," napísala na sociálnej sieti.

Hlava štátu dodala, že je presvedčená, že súčasné znenie paragrafu spoločne s právomocami, ktorými generálny prokurátor disponuje, neprimerane zasahujú do nezávislosti súdnej moci a zároveň neprispievajú k budovaniu dôvery v justíciu.

"Keďže sa v uplynulom období nenašla politická vôľa na zmenu legislatívy, rozhodla som sa využiť svoje kompetencie a obrátiť sa v tejto veci na Ústavný súd SR," dodala. Súčasná úprava paragrafu zároveň podľa hlavy štátu "neguje právo občanov na preskúmanie rozhodnutia o základných právach a slobodách, porušuje právo obetí na účinné vyšetrenie trestného činu, či právo na súdnu ochranu.

Samotný Borguľa na rozhodnutie Žilinku reagoval na sociálnej sieti. "Celý čas som poukazoval na fakt, že ak som uplácal, musí existovať vec, za ktorú som uplátok dával. Tvrdil som to vyšetrovateľovi nielen ja, ale aj páni prokurátori Lipšic a Harkabus. Bola mu určená povinnosť nájsť prípad, za ktorý som mal uplácať! Bola prehľadaná prokuratúra, polícia, operatíva a nič sa voči mne nenašlo," napísal Borguľa s tým, že po prečítaní odôvodnenia bude reagovať konkrétnejšie.

Ešte počas tlačovej konferencie Žilinku reagoval dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO): "Zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície."

Opozičná SaS považuje použitie paragrafu 363 za ďalší z politických rozhodnutí generálneho prokurátora. "Namiesto toho, aby súd rozhodol o vine alebo nevine poslanca, Žilinka opäť nebezpečne a neakceptovateľne zasiahol do spravodlivého procesu. Aj z toho dôvodu je správne paragraf 363 zrušiť," myslí si poslanec NR SR Alojz Baránik.

"Generálny prokurátor sa vysmieva do tváre všetkým občanom, ktorí na námestiach chceli spravodlivosť po vražde Jána a Martiny. Namiesto právneho štátu tu máme právnu anarchiu, kde sa rozdáva beztrestnosť cez §363," reagovala líderka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová.

"Žiaľ, poslanci a poslankyne OĽaNO, SMER-SD, Sme rodina, ĽSNS, aj niektorí z SaS zvolili do tejto funkcie Maroša Žilinku. V PS sme navrhovali aspoň zmenu paragrafu 363, náš návrh však koalícia nepodporila. Toto je smutný výsledok," myslí si líder mimoparlamentného PS Michal Šimečka.

​Podľa exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) musí byť prokuratúra vystavená verejnej kontrole. "Dnes tomu tak nie je. Treba k tomu zmeny v ústave, zákonoch, aj zmenu §363 Trestného poriadku. Prípad Borguľa aj z tých málo zverejnených informácií ukazuje, ako je kľúčové, aby takéto prípady boli riadne vysvetlené verejnosti a neostala pachuť, že rovnosť pred zákonom neexistuje," povedala s dodatkom, že sa javí, že porkuratúra vo viacerých prípadoch vystupuje ako súd, nie ako zástupca štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie