Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Hirmanom a Galekom: Tvrdé slová o riešení energetickej krízy a aké opatrenia pripravuje rezort?
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Hirmanom a Galekom: Tvrdé slová o riešení energetickej krízy a aké opatrenia pripravuje rezort?

BRATISLAVA / Faktúry za elektrinu postavili Slovensko na nohy, minister hospodárstva takpovediac vybavil time-out, ale dokedy? Čo bude po marci a ako na nás doľahne inflácia? Minister hospodárstva už ale dostal čas, dokedy v rezorte dobehne do cieľa, čo chce do predčasných volieb zvládnuť zrealizovať v rezorte? V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ aj na tieto otázky odpovedali poverený minister hospodárstva Karel Hirman a bývalý štátny tajomník rezortu Karol Galekom z SaS.

"Vyzerá to tak, že hlasovanie bude zajtra o 11. Bude to ústavný zákon, čiže budeme potrebovať 90 hlasov," okomentoval Galek dianie v parlamente. Plénum totiž rokuje o zmene ústavy, ktorá má umožniť konanie predčasných volieb.

"Predčasné voľby naozaj potrebujeme," reagoval Galek na otázku, či chcú predčasné voľby s tým, že v súčasnosti je viacero kríz, ktoré vláda nezvláda. Jednou z nich má byť práve aj energetická, ktorú má na starosti Hirman.

"Ja si myslím, že predčasné voľby by mali byť aj skôr," povedal Hirman s odvolaním na vyslovenie nedôvery vláde. "Spackali to koaličné strany, ktoré vstúpili do koalície s ústavnou väčšinou," myslí si poverený minister. Dodal, že nie je právnik no aj v súčasnosti vidí, aký komplikovaný je výkon ich funkcie.

​Hirman ale začiatkom roka vyvolal kritiku za exotickú dovolenku u lídra OĽaNO "Ja slová tohto pána ďalej nemienim komentovať," reagoval s tým, že ide o neúspešneho premiéra i ministra.

Na otázku, či vstúpi do politiky, odpovedať nevedel. Vysvetlil, že ho "štve situácia, do ktorej sme sa dostali" a v súčasnosti pracuje na jej riešení.

​Hádka kvôli doterajším opatreniam rezortu

"Problémom nie je to, že pán minister bol na dovolenke, problémom je to, čo pred ňou nevyriešil," myslí si Galek. Poukázal na to, že problémy v súvislosti s vysokými zálohovými faktúrami vyriešil až v polovici januára. "Výhovorkou nemôže byť to, že na to nie sú peniaze," povedal a poukázal na to, že aj minuloročný rozpočet bol navyšovaný.

"Kým sme boli na ministerstve my, postarali sme sa o regulovaný segmet domácností," pokračoval poslanec s tým, že týmto spôsobom ušetrili viac než 2 miliardy eur.

​Hirman mu kontroval slovami, že keď prišiel na ministerstvo, schéma pomoci síce pripravená bola, no bola nastavená zle a nemala za sebou ani schválenie Bruselom. Povedal, že síce zmluva so SE podpísaná bola, no bez odklepnutia Bruselom. "Bez notifikácie v Bruseli to bol len kus papiera," dodal s tým, že to, čo nebolo počas roka pripravené, dotiahli v priebehu dvoch mesiacov. 12?

Galek povedal, že schéma štátnej pomoci, ktorú Hirman skritizoval, bola kompletne pripravená podľa podkladov z EÚ. "Bol to kus papiera vo finále," reagoval Hirman s tým, že dokument nebol zaslaný na nofitikáciu Bruselom.

"Ministerstvo hospodárstva bude riešiť aj problémy samospráv, čo doteraz nikdy nerobilo," povedal Hirman k problémom samosprávam s tým, že klopať mi mali na dvere Marcela Klimeka z ministerstva financií.

"Pán minister mal 90 % práce hotovej, keď prišiel na ministerstvo," dodal Galek k téme schémy pomoci pre podnikateľov. Hirman sa ho pýtal, prečo to v tom prípade nesfinalizovali ešte v čase, keď bola schéma predpripravená.

"Jeden z prvých listov, keď som nastúpil na ministerstvo, bol to list od SE, že sú v zlej situácii," povedal Hirman s tým, že oni muusia pomáhať aj slovenských podnikom. Vysvetlil, že na rezorte musia brať do úvahy aj to, aby zohľadnili situáciu SE. "Prijali sme opatrenia, aby elektrina prúdila," dodal.

​Aké kompenzácie pripravuje rezort

Podnikateľom aj v súčasnosti prichádzajú vysoké faktúry, viacerí hovoria aj o tom, že im hrozí krach. "Malí odberatelia už sú vybavení," povedal  Hirman s tým, že otázky majú riešiť primárne so svojimi odberateľmi.

"Nad túto hranicu sú subjekty na voľnom trhu," dodal s tým, že sú to objekty, ktoré sú na burze a tieto ceny v súčasnosti prudko klesajú, teda prostredie je dobré. Poverený minister dodal, že začiatkom februára naštartujú schému, aby mohli spätne kompenzovať.

"Účty od hranice 199 MWh elektrických a vyššie, 99 eur pri plyne a vyššie za komoditu, za dodávku a 80 % z tej sumy, z ktorej vyššie zaplatia, tieto subjekty budú kompenzované," povedal Hirman s tým, že zatiaľ by malo ísť o kompenzáciu do marca do 200-tisíc eur na mesiac.

​V prípade, ak podnikatelia nevedia, či ide o regulovaného alebo neregulovaného odoberateľa, mali by to mal uvedené na zmluve. 

Čo v prípade zálohových faktúr

"Regulácia v elektrine vychádzala z prvého polroka-roka," povedal Galek s tým, že výšená cena vychádzala aj z toho, že Gasrpon na začiatku roka nenapĺňal zásobníky smerujúce do Európy, čo spôsobilo neistotu. V reakcii na to ÚRSO posunul obdobie, počas ktorého sa určovali ceny.

"Prišla vojna a opäť sa tie trhy zbláznili," povedal s tým, že vtedy ÚRSO opäť posunul obdobie, ktoré je určujúce pre budúcoročné ceny. "Minimálne sme začali rokovať o domácnostiach," dodal Galek s tým, že práve v tomto prípade Sulík ušetril 2,6 miliardy eur. Trvá na tom, že v prípade, ak by sa regulácia cien určovala z iného obdobia, finálne obdobie bolo ešte vyššie.

"Ak by ostalo pôvodná referenčné obdobie, bola by cena 189 eur za MWh," povedal s tým, že v súčasnosti je 548 eur. Upozornil, že referenčné obdobie sa zmenilo a nie je to dobrá situácia. Vysvetlil, že čím je obdobie dlhšie, tým je výhodnejšie, pretože konečná cena zohľadňuje prípadné skoky cien.

Čo majú podnikatelia očakávať?

Hirman povedal, že už pred Vianocami posielala schému 2 4 do Bruselu. Je určená skôr pre veľké podniky a očakáva jej spustenie od marca. Obrátiť sa môžu aj na schému 2 1.

"Budeme pokračovať v tej podpore, aby sme videli cenový rozdiel na trhu," povedal s tým, že keď nastavovali podmienky, nevedeli, koľko financií budú mať k dispozícii.

Galek reagoval, že prostriedkov je v štátnom rozpočte dosť. V prípade malých podnikov by podľa povereného ministra mala byť situácia zastabilizovaná na celý rok.

Ich reakciu na energetické zákony, ktoré sú v súčasnosti v NR SR, nájdete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie