Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci rozhodli o novele Ústavy SR, počas hlasovania sa smeráci postarali o rozruch
Zdielať na

Poslanci rozhodli o novele Ústavy SR, počas hlasovania sa smeráci postarali o rozruch

BRATISLAVA / Poslanci NR SR schválili zmenu ústavy. Tá má za cieľvytvoriť možnosť na vyhlásenie predčasných volieb.

Poslanci na úvod hlasovali o pozmeňujúcom návrhu poslanca Borisa Suska (Smer-SD), ktorý hovorí o možnosti stiahnuť referendum, poslanci ho ale neschválili. 

​O pozmeňujúcom návrhu poslankyne SaS Márie Kolíkovej rozhodlo 92 poslancov. Ide o pozmeňujúci návrh, na ktorom sa dohodla pôvodná štvorkoalícia. Počas hlasovania poslanci za Smer-SD vytiahli slovenské vlajky a vykrikovali na koaličných poslancov. Viac vo videu:

​Plénum NR SR napokon neschválilo ani pozmeňujúci návrh Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý mal podľa jeho slov ochrániť špeciálnu prokuratúru a ŠTS.

Novelu ústavy ako celku napokon poslanci schválili, za hlasovalo 92 poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po ukončení hlasovania schôdzu prerušil do štvrtka (26.1.), kedy sa má v pléne predložiť uznesenie v súvislosti s konkrétnym dátumom predčasných volieb. Pôvodná štvorkoalícia sa dohodla na termíne 30. septembra. 

Ako reagujú politici

"Ako ste mali možnosť vidieť, dohoda bola dodržaná," povedal predseda SaS o hlasovaní o zmene ústavy. K rokovaniu o presnom termíne volieb povedal, že ekonomickí liberáli sa opäť budú držať dohody pôvodnej štvorkoalície. Viac vo videu:

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) po hlasovaní reagoval, že má zmiešané pocity. "Na jednej strane dosiahol cieľ, po ktorom volajú občania republiky," povedal s dodatkom, že zmena ústavy však ľuďom neumožní skrátiť volebné obdovie referendom. Viac vo videu:

Hlasovaniu prechádzala prestávka

Na úvod hlasovania vystúpil Fico s procedurálnym návrhom. Pomocou neho požiadal o 15-minútovú prestávku na poradu poslaneckých klubov. 

​Po prestávke Fico zároveň predstavil stanovisko strany. V ňom citoval článok II ústavy. "Predložili ste pozmeňujúci návrh pomocou Kolíkovej, ktorý je v príkrom rozpore s týmto článkom, pretože odoberáte občanom právo rozhodnúť referendum," vyshlásil s tým, že návrh nepodporia.

Sulík povedal, že SaS rešpektuje dohodu, ktorú pôvodná štvorkoalícia dosiahla v nedeľu (22.1.) V prípade ak sa dohoda nepodarí, riešenie vidí v rokovanie o ďalšom návrhu, ktorý do parlamentu predložil podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina). 

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že poslanci klubu návrh podporia.

V NR SR rokovali niekoľko hodín, dohodu ohlasovala pôvodná štvorkoalícia

Hlasovaniu predchádzalo niekoľko hodín rozpravy. Prihlásilo sa do nej vyše 20 poslancov. Ako už bolo avizované, exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) predložila pozmeňovací návrh, na ktorého znení sa dohodla pôvodná koalícia.

Návrh Kolíkovej obsahuje možnosť vyhlásiť predčasné voľby pomocou uznesenia, ktoré predloží aspoň 30 poslancov a následne zaň zahlasuje aspoň 90. Otvoril taktiež otázku prípadnej zmeny volebného systému, ktorá by v prípade schválenia bola možná len pri podpore ústavnej väčšiny poslancov.

​To skritizovali opozičné strany, ich poslanci zároveň avizovali, že zmenu ústavy nepodporia. Nepozdáva sa im ani dohodnutý dátum predčasných volieb, ktoré by sa podľa dohody pôvodnej koalície mali konať 30. septembra.

"Pozmeňovák" predložil aj nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). Ten by mal docieliť to, aby existencia špeciálnej prokuratúry a ŠTS boli explicitne spomenuté v ÚStave SR. To má podľa neho zabrániť tomu, aby ju budúce vlády zrušili.

Najčítanejšie