Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
OĽaNO k zmene ústavy: Zníženie kvóra pri referende v minulosti Smer nepodporil, kritizuje Matovič
Zdielať na

OĽaNO k zmene ústavy: Zníženie kvóra pri referende v minulosti Smer nepodporil, kritizuje Matovič

BRATISLAVA / Koaličné hnutie OĽaNO reagovalo na hlasovanie o zmene ústavy.

Líder hnutia Igor Matovič skritizoval Smer, ktorý pred hlasovaním o zmene ústavy pripomenul II. článok ústavy, pričom pozmeňujúci návrh poslankyne SaS Márie Kolíkovej považovali za rozporu s ústavou.

Matovič dodal, že OĽaNO v roku 2012 predložilo návrh na zníženie kvóra pri referende. "Smeráci hlasovali proti," povedal Matovič s tým, že aj pri ďalších prípadoch pri pokusoch OĽaNO o zníženie kvóra pri referende, tieto návrhy Smer nepodporil. "Minimálne štyrikrát sme počas posledných vlád Fica a Pellegriniho predkadali znižovanie kvóra, ani raz ho neboli schopní podporiť," dodal. 

"Dnes sa nám podarilo do ústavy prepašovať ochranu volebného systému," povedal Matovič s tým, že zmena volebného systému bude náročnejšia. Po novom totiž bude potrebné, aby za prípadnú zmenu volebného systému hlasovalo 90 poslancov.

Počas štvrtkového (26.1.) pokračovania rokovania NR SR bude OĽaNO hlasovať za septembrový dátum predčasných volieb, na ktorom sa dohodla aj štvorkoalícia.

Opozícia používa ako jeden z argumentov na skorší termín predčasných volieb ten, že v prípade toho septembrového bude náročné včas pripraviť návrh štátneho rozpočtu. "Používajú falošné výhovorky," dodal Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie