Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezidentka podpísala zmenu Ústavy SR: Skrátenie volebného obdobia je realitou
Zdielať na

Prezidentka podpísala zmenu Ústavy SR: Skrátenie volebného obdobia je realitou

BRATISLAVA / Poslanci NR SR schválili zmenu ústavy. Tá má za cieľvytvoriť možnosť na vyhlásenie predčasných volieb. Skrátenie volebného obdobia podporili 92 poslancov bývalej štvorkoalície. Zajtra začne parlament rokvoať o termíne predčasných volieb.

NR SR schválila aj pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS), ktorý na popud lídra OĽaNO Igora Matoviča riešil možnosť zmeniť volebný systém len ústavnou väčšinou (90 poslancov). Referendum, ako nástroj na odvolanie vlády, sa do Ústavy SR nedostalo. 

Prezidentka verifikovala zákon

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala schválenú zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude podľa novely možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Zákonodarcovia zmenu schválili v stredu. Poslanci rokovali o zmene ústavy po tom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

Súvisiace články

Najčítanejšie