Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanci rokujú o termíne predčasných volieb: V hre sú tri dátumy, v sále sa ozýval Matovičov krik aj hádky
Zdielať na

Poslanci rokujú o termíne predčasných volieb: V hre sú tri dátumy, v sále sa ozýval Matovičov krik aj hádky

BRATISLAVA / Po schválení zmeny ústavy, ktorá umožní konanie predčasných volieb, poslanci v NR SR začali rokovať o ich termíne.

Poslanci si na úvod schôdze odhlasovali, že o termíne volieb budú hlasovať v utorok (31. 1.) popoludní. Platiť to teda bude aj v prípade, ak by sa štvrtková (26. 1.) rozprava skončila vo štvrtok pred termínom popoludňajšieho hlasovania.

Návrh na termín predčasných volieb počas 30. septembra predstavil poslanec klubu OĽaNO Lukáš Kyselica. "Očakávam, že aj keď je do rozpravy prihlásených veľa ľudí, rozprava bude konštruktívna," povedal na úvod. "Koho to nebaví, ten tu nemusí byť," reagoval na hluk v rokovacej sále.

Predseda NR SR Boris Kollár poslanca vyzval, aby predniesol návrh a neprednášal svoje myšlienky. "Odôvodním to je len v krátkosti, ako to je v návrhu," reagoval Kyselica a následne predložil návrh uznesenia. Do rozpravy sa prihlásilo 13 poslancov, následne sa môžu prihlásiť aj ústne.

Ako prvý rečnil Fico

​V rozprave ako prvý vystúpil Robert Fico za stranu Smer-SD. "Ústavná prax skracovania volebného obdobia referendami bola zabehnutá až kým neprišlo obdobie, keď bolo jasné, že referendum na skrátenie volebného obdobia môže byť po prvýkrát úspšené," povedal poslanec.

Narážal tak na prvý pokus o referendum na skrátenie volebného obdobia, ktorý prezidentka poslala na Ústavný súd SR.

Koalíciu kritizoval, že občanov obrala o ich ústavné právo. Z novely ústavy, ktorú schválili, totiž vypustili možnosť vyvolať predčasné voľby pomocou referenda. V januári sa však v NR SR bude rokovať o ďalšej novele ústavy z dielne Sme rodina, ktorá to už umožňuje.

V hre je viacero dátumov

​Fico zároveň podal pozmeňujúci návrh, v ktorom žiada o prijatie uznesenia, podľa ktorého by boli predčasné voľby 27. mája.

Mimoparlamentný Hlas-SD zas v tlačovej správe oznámil, že podal návrh na konanie predčasných volieb 24. júna. "Termín 24. júna poskytuje dostatočný čas na korektnú prípravu volieb, a zároveň dáva novej vláde dostatočný čas, aby pripravila zodpovedný štátny rozpočet na ťažký rok 2024," vysvetlil predseda strany Peter Pellegrini.

​Počas faktických poznámok sa v pléne NR SR strhla hádka medzi podpredsedom parlamentu Petrom Pčolinským a viacerými poslancami klubu Smer-SD.

Súvisela s príhovorom Ladislava Kamenického, ktorý počas faktickej poznámky oslovil priamo podpredsedu NR SR. Ten faktickú poznámku prerušil a poslanca poučil, aké sú jej pravidlá. Viac vo videu:

Matovič v pléne kričal a obviňoval

​Za poslanecký klub OĽaNO vystúpil Igor Matovič. "Ste organizovaná zločinecká skupiny," odkázal opozícii s tým, že počas ich vlády mali "policajtov na príkaz". Fica a Pellegriniho označoval ako "skorumpované obludy", za račníckym pultom smerom k opozícii kričal, že ročne dvíhali prídavky na dieťa o 20 centov  a "okrádali dôchodcov".

Po ôsmych minútach rozpravy ho Pčolinský stopol po tom, ako nazval Moniku Jankovskú "kravou". Upozornil ho, že aj poslanci by mali mať svoje hranice v rámci vyjadrovania sa. Stalo sa tak počas toho, ako Matovič kritizoval opozíciu za to, že Jankovskú v minulosti dosadili za štátnu tajomníčku. "Na tomto ste vy postavili spravodlivosť," dodal líderr OĽaNO.

Matovič svoj príspevok v rozprave zakončil tým, že ak poslanci nechcú, aby sa vrátila stará vládna garnitúra, je potrebné, aby sa predčasné voľby konali čo najneskôr.

Pellegrini vo svojo prejave pripomenul, že dohoda na termíne predčasných volieb ovplyvní nielen tieto, ale aj nasledujúce roky. "Je to veľmi nevhodný návrh vzhľadom na zostavenie štátneho rozpočtu," vyčítal politikom s tým, že vhodnejší by bol júnový termín. Ten poslanec navrhol ako pozmeňujúci návrh.

"Vyzývam vás, aby ste do utorka zvážili, či nezmeníte svoj názor na termín predčasných volieb," prihovoril sa na záver pôvodnej koalícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie