Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Igor Matovič je radikálny populista a hulvát
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Igor Matovič je radikálny populista a hulvát

BRATISLAVA / Politológ Radoslav Štefančík podrobil kritike nielen zvyšky vládnej koalície, ale najmä poslanca a lídra OĽaNO Igora Matoviča.

Politológ vybral tri najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa. Okrem zmeny Ústavy SR sa mu nepozdávalo ani zabetónovanie jedného volebného obvodu. Vďaka nátlaku Igora Matoviča sa bude dať volebný systém meniť len ústavnou väčšinou a teda 90. poslancami. 

Predčasné voľby v septembri? Nič nie je isté

"Torzo vládnej koalície sa dohodlo na zmene ústavy, podľa ktorej budú môcť skrátiť súčasné volebné obdobie a vypísať predčasné voľby. Dohoda na termíne je ešte pred nami a podobne ako v iných prípadoch, ani tentokrát nie je nič isté," uviedol politológ Pre Noviny PLUS TV JOJ, ktorý zdôvodnil svoje pochybnosti o priebehu utorňajšieho hlasovania. 

Štefančík zdôraznil, že dohodu uzatvárajú mimoriadne nestabilné poslanecké kluby, ktoré sa navyše musia dohodnúť s tzv. nezávislými poslancami. "Aj táto situácia by mohla byť zdvihnutým ukazovákom pre tých voličov, ktorí nedajbože opäť uvažujú, že budú voliť strany pre dôveru v straníckeho lídra a nie podľa programu," dodal a pripustil, že je možné, že voliči prípadne opäť zabudnú, ako sa tieto nestabilné strany a popletení straníci lídri správali v predchádzajúcom období.

Zabetónovaný volebný systém

Politológ ďalej poznamenal, že druhhá udalosť súvisí s tou prvou. "A možno rovno povedať, že ide o jedno z najhorších rozhodnutí ešte stále vládnej koalície. Okrem ústavnej možnosti skrátiť volebné obdobie totiž poslanci zabetónovali súčasný volebný systém. Matovič tento ústavný nezmysel odôvodňoval pomocou stratégie, ktorú všade vo svete používajú radikálni populisti," pokračoval Štefančík s tým, že najskôr vyvolal obavu, aby následne ospravedlnil nezmyselné rozhodnutie ukotviť jeden volebný obvod v najvyššom zákone krajiny.

Politológ skonštatoval, že Matovič sa nesnažil vyvolať odbornú diskusiu, ale jednoducho to "presadil na spôsob populistického hulvát a tvrdil, že je to vraj ochrana pred mafiou". 

Politológ Radoslav Štefančík sa zamyslel aj nad tým, prečo je jeden volebný obvod pre Igora Matoviča taký dôležitý. "Lebo jeho strana sa podobá viac na eseročku než na strany, aké poznáme zo západoeurópskych demokracií. Matovič potrebuje byť na kandidátke tak v Trnave, ako aj v Ladomerskej Vieske, Podbrezovej alebo v Snine. Že tento patologický systém podporili aj v SaS, či v Sme rodina, nikoho neprekvapuje," uviedol ďalej. 

"Aj tieto strany totiž existujú v tieni svojich otcov zakladateľov a boja sa bojovať o voliča s inými kandidátmi v Prešove či Košiciach. Lebo manažovať eseročku, pardón politickú stranu, je jednoduchšie, ak má predseda vo vnútri strany čo najmenšiu konkurenciu," uzavrel politológ. 

Tanky pre Ukrajinu

Za pozitívnu udalosť označil Radoslav Štefančík zmenu pomerou na Ukrajine, ktorá by mohla skúšanému národu výrazne pomôcť získať prevahu. "Nemci sa konečne rozhodli a umožnili poslať svoje moderné tanky na Ukrajinu, aby pomohli zahnať ruských teroristov za ich vlastné hranice. Hoci chvíľu potrvá, pokiaľ Ukrajinci dostanú dostatočnú výzbroj, je to dobrý signál, že Nemecko a jeho spojenci sa nechcú viac prizerať tomu, čo stvárajú na Ukrajine vojnoví zločinci z Ruska," dodal Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie