Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanec Matovič a zmeny volebného systému: One time priama demokracia, next time diktatúra po vzore Maďarska
Zdielať na

Poslanec Matovič a zmeny volebného systému: One time priama demokracia, next time diktatúra po vzore Maďarska

BRATISLAVA / Zmenou volebného systému, ktorú má snovať opozícia, sa Igor Matovič vyhrážal ešte prvého januára. V tom čase hovoril o dokonalom páne a zabetónovaní "mafie" vo funkciách. Rovnakú zmenu pritom malo vo volebnom programe samotné OĽaNO.

Na Nový rok zverejnil Igor Matovič status v ktorom informoval o "prevrate", ktorý mala zosnovať opozícia a to v kombinácii Hlas-SD, Smer-SD a Republika. Igor Matovič uviedol, že zmenou volebného systému (dnes máme jeden volebný obvod), sa budú snažiť zabetónovať vo vedení štátu rovnako, ako strana Fides Viktora Orbána v Maďarsku.

Matovičovo odhalenie dokonalého plánu

"Už len 71 poslancov bude volených tak ako doteraz, a 79 sa rozdelí kľúčom "čo okres to poslanec". Po takej zmene, už NIKDY nemôže čo i len teoreticky demokratické spektrum strán vyhrať voľby. Bohužiaľ, tak je to historicky dané, že podpora strán demokratického spektra je kumulovaná poväčšine vo veľkých mestách ... ALE výrazná väčšina menších okresov volí opačne. To zabezpečí, že hoci by vo voľbách oba tábory získali aj rovnaký počet hlasov, demokratický by mal napriek tomu výraznú menšinu poslancov," tvrdil Igor Matovič na sociálnej sieti. 

Líder opozície akúkoľvek dohodu popiera

Peter Pellegrini (Hlas-SD) v relácii Na hrane TV JOJ reagoval tvrdením, že žiadna dohoda neexistuje. Ako jeden s argumentou použil aj skutočnosť, že prečo by sa dohováral na niečom s niekým, keď netuší, kto a s kým bude vládnuť. Poznamenal aj to, že na neustále popieranie klamstiev Igora Matoviča zrejme nebude mať dosť energie. 

Zároveň však o zmiešanom volebnom systéme líder Hlasu-SD písal ešte v novembri. Aktuálne však hovorí, že by sa o téme mala viesť odborná diskusia a zaznieť reálna požiadavka na zmenu.

"Nie náhodou náš snem vyslal signál, že sme pripravení o tejto zmene hovoriť. Ak chceme budovať súdržnú a solidárnu spoločnosť, ktorá je previazaná so životom v jednotlivých regiónoch, nezaobídeme sa bez zásadnej zmeny volebného systému," napísal Pellegrini. 

Akcentoval, že v samospráve je veľa šikovných ľudí, ktorí vzišli zo slobodnej súťaže, s vlastným programom a s vlastnými riešeniami pre ľudí: "Napokon, ukázali to v krízových situáciách, keď zlyhával štát a vládna moc. Prečo by sme nevytvorili zmiešaný volebný systém, ktorý profesionálne a odborne zdatným ľuďom umožní dostať sa do parlamentu? Regionálne voľby ukázali, že je potrebné začať o tejto téme zásadne hovoriť, iba tak sa pohneme vpred. Sme pripravení hľadať riešenie. V mene demokracie, v mene slobodnej súťaže a budúcnosti Slovenska."  

​Mágia v podaní Igora Matoviča?

Zmenu volebného systému z ktorej teraz šéf OĽaNO obviňuje opozíciu pritom zamýšlala jeho vlastná strana a to vo voľbách v roku 2016. V časti priama demokracia hnutie uvádzalo, že Slovensko potrebuje novú spoločenskú dohodu, z ktorej vzíde lepší volebný systém.

"Systém, ktorý dá viac moci ľuďom a menej elitám. Myslíme si, že ľudia by si mali sami zvoliť svojich poslancov v jednomandátových volebných obvodoch. Veríme, že ľudia si vyberú lepších poslancov, najmä ľudí z ich regiónu, ktorých prácu poznajú a budú lepšie hájiť záujmy voličov," uvádza sa vo volebnom programe Igora Matoviča. 

OĽaNO v ňom deklaruje, že preto chce, aby sa volebný systém na Slovensku zmenil na zmiešaný, v ktorom minimálne polovica poslancov bude zvolená priamo ľuďmi v jednomandátových volebných obvodoch a politické strany by tak stratili monopol na nomináciu poslancov do NR SR a ľudia by mohli svojich poslancov lepšie kontrolovať.

V následnom zrhnutí v časti Naše riešenia sa nachádza presne ten istý text, ktorý dnes Igor Matovič prezentuje ako hrozbu: "Zmena volebného systému tak, aby sa vytvorilo 75 volebných obvodoch, približne kopírujúcich dnešné okresy. Tam by ľudia priamo volili svojho poslanca. Dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov by podobne ako v prezidentských voľbách postúpili do druhého kola. Poslancom zastupujúcim okres v NR SR by sa stal ten, ktorý by získal v druhom kole najviac hlasov. Zvyšných 75 poslancov by sme volili rovnako ako doteraz na celoslovenských kandidátnych listinách."  

Čriepky z neďalekej histórie a balada o Lipšicovej "vandráckej novele"

Matovičovmu plašeniu zmenou volebného systému opozíciou sa venovali aj komentátori Arpád Szoltész (Tv JOJ) a Peter Tkačenko (Denník Sme). Na súvis hrozieb z pera lídra OĽaNO a neodškriepiteľným súvisom s volebným programom OĽaNO z roku 2016, upozornil na sociálnej sieti práve politický komentátor Tkačenko. V 24podcaste Sme v kaviarni sa obaja venovali tejto téme hlbšie. Viete kto prišiel s takouto "vandráckou novelou" ako prvý? Bol to súčasný šéf ÚŠP Daniel Lipšic a to v čase, keď ešte drel poslanecké lavice. Viac vo videu:

​Matovičova podmienka je obratom o 180 stupňov

Denník N zverejnil informáciu, že Matovičov podmienkou k schváleniu predčasných volieb je úprava Ústavy SR, ktorá by podmienila zmeny volebného systému ústavnou väčšinou (90 poslancov). Pri argumente, že rovnaké "ohrezonie demokracie" v minulosti malo v programe jeho hnutie reagoval tak, že je to vporiadku, pretože v jeho hnutí "sú demokrati."  

Politológ Radoslav Štefančík vníma takýto postoj jasne. "Igor Matovič si zrejme neuvedomuje, aký obraz zo seba zanechal v spoločnosti od roku 2020. Ak niekoho obviňuje, že je nedemokratický či dokonca mafián, mal by nastaviť zrkadlo najprv sám sebe," povedal Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ a ďalej zdôraznil, že líder OĽaNO by sa mal spýtať nakoľko demokratický je on sám, keď stojí v čele strany so stanovami, ktoré de facto zabraňujú zosadiť ho. OĽaNO vyčíta aj to, že nemá žiadne regionálne strannícke štruktúry, Matovič drží všetky financie strany pevne v rukách a ako jediný rozhoduje o zostavení kandidátky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie