Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane so Soltészom a Tkačenkom: Predvolebná kampaň sa začala, môžeme zažiť väčší chaos než doteraz
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Soltészom a Tkačenkom: Predvolebná kampaň sa začala, môžeme zažiť väčší chaos než doteraz

BRATISLAVA / Poslanci schválili predčasné voľby v septembrovom termíne. Otázkou však je, čo nás bude čakať do volieb. Čo má robiť vláda a čo sa dá očakávať v zákulisí? Aj na tieto otázky v Analýzach Na hrane odpovedali komentátor TV JOJ Arpád Soltész a komentátor denníka SME Peter Tkačenko, ktorí majú vlastný podcast vysielaný aj na JOJ 24 s názvom Sme v kaviarni.

Obaja komentátori v spoločnom podcaste pijú "depresso". Úvod relácie sa preto niesol v kávovej tematike.  "Myslím si, že to bude káva menej než pochybnej kvality, veľmi prepálená a veľmi silná," reagoval Soltész na otázkou, ako vidí najbližšiu budúcnosť v politike.

​Poslanci v utorok schválili termín predčasných volieb, ktoré sa budú konať 30. septembra. Čo sa udeje dovtedy, však ostáva nejasné. "Časy, kedy sa ešte s nejakou pravdepodobnosť dala predpovedať politika sa skončila predošlými voľbami," myslí si Soltész.

Dodal, že schválením termínu predčasných volieb sa začala predvolebná kampaň. Slovensko podľa neho môže zažiť taký chaos, že ten doterajší "by nám prišiel v pohode".

​Tkačenko povedal, že v najbližších dňoch by sa malo ukázať, kam sa presunie predvolebné ťažisko. "Uvidíme ad hoc predvolebné koalície," dodal s tým, že v budúcnosti očakáva aj "kreatívne nápady" podobné tým, ktoré presadila súčasná vláda.

Čo môžeme očakávať od hlavy štátu

Prezidentka Zuzana Čaputová si podľa Soltésza na ďalší vývoj bude musieť počkať. "Podľa mňa urobila chybu, keď akceptovala septembrový termín bez väčšieho odporu," dodal s tým, že sa dokonca dostáva do pozície, keď ju politici obviňujú z toho, že so septembrovým termínom prišla hlava štátu, čo naznačil líder OĽaNO Igor Matovič. Soltész reagoval, že podobná reakcia ho neprekvapuje, keďže je to typický Matovič, ktorý "svoj neúspech hádže na svojich oponentov".

Tkačenko reagoval, že ani jeho reakcia Matoviča neprekvapila. "Je to očividná lož, že pani prezidentka prišla so septembrovým termínom," dodal s tým, že hlave štátu sa dá pristúpenie na tento dátum vyčítať. 

​"Ja by som do hlavy štátu veľké nádeje v tomto smere nedával. Sama si zviazala ruky, keďže pravidlá hry nastavila týmto spôsobom," reagoval Soltész na otázku, či môžeme očakávať nejakú koordinácuiu s povereným premiérom či s poverenými členmi vlády. "Ona sa snaží ponímať svoju funkciu ako ozdobu štátu," dodal s tým, že nečaká, že túto pozíciu opustí. 

"Podľa mňa bude nútená do trochu aktívnejšieho výkonu," oponoval mu Tkačenko s tým, že bude nútená do väčšej komunikácie s členmi vlády.

Poverený premiér Eduard Heger v relácii TV JOJ Analýzy Na hrane povedal, že blízke výzvy plánu obnovy plánujú splniť. "Zvládnu to, ale naozaj hrboľato," reagoval Tkačenko. Podľa Soltésza pád vlády či skrátenie volebného obdobia nezmení jej správanie. "Čakať, že zrazu začnú robiť múdre rozhodnutia, by bolo naivné," vysvetlil.

​Tkačenko zároveň z minulosti pripomenul rýchle schválenie 13. dôchodkov i prorodinný balíček predsedu OĽaNO Igora Matoviča. "Ja si pamätám, ako sme naozaj mlátili po hlave za rozhádzané desiatky eur. Súčasná garnitúra sa rozhadzuje miliardami a nikto už ani nepohne obočím," povedal Soltész. Dodal, že práve v nasledujúcich dňoch budú poslanci v parlamente zrejme vo veľkom rozhadzovať peniaze i kšeftovať.

Čo v prípade pomoci Ukrajine? Podľa Tkačenka nebude na škodu, že prezidentka je veliteľkou ozbrojených síl. Dodal, že v konečnom dôsledku má však veľmi malé slovo. Pripomenul, že navyše Ukrajina je od pomoci Slovenska závislá v malej miere. "Ja si myslím, že toto je v prvom rade právna otázka," myslí si Soltész s tým, že je možné prispôsobiť tomu legislatívu, no opäť to len otvorí priestor na kšeftovanie.

​Aký je osud špeciálnej prokuratúry?

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico povedal, že špeciálnu prokuratúru zrušiť nechce, no chce v rámci nej robiť poriadky. "Nemyslím si, že je to téma, ktorá bude v najbližších voľbách trápiť voliča," povedal Soltész s tým, že ide skôr o osobnú vojnu.

Vytvorenie špeciálnej prokuratúry a generálnej prokuratúry zároveň podľa neho naznačujú, že existuje podozrenie, že "polícia je vyhnitá". "Problém nie je v tom, ako sa to volá, ale v tom, že každá ďalšia garnitúra, čo avizuje Fico, si tam môže dosadiť, koho chce," myslí si komentátor TV JOJ.

​Tkačenko súhlasil so Soltészom s tým, že nepôjde o veľkú predvolebnú tému. Osud špeciálnej prokuratúry podľa neho bude závisieť od toho, či Fico bude mať "páky na to, aby dianie ovplyvňoval".

"Legitimitu na tento typ boja mu do veľkej miery dala súčasná vládna koalícia," povedal komentátor denníka SME s tým, že na niektoré miesta si tiež dosadili "svojich ľudí".

​Aké sú pravdepodobné povolebné scenáre

"Ja to skúsim povedať tak, že je skoro isté, že Peter Pellegrini a jeho Hlas budú v koalícii," myslí si Tkačenko. Dodal, že koalícia sa bude zostavovať ťažko a bez Pellegriniho to bude zrejme nemožné. "Platí to aj v prípade, ak voľby nevyhrá," dodal.

Tkačenko si zároveň myslí, že líder Hlasu netúži po koalícii s Ficom, otázne však podľa neho je, či bude mať inú alternatívu. "Bude sa dlho hľadať nejaký modus operandy a môže ho dostať viac než jeden človek," zakončil Tkačenko.

​Soltész povedal, že volebný výsledok je v súčasnosti veľmi neistý z viacerých dôvodov. Ovplyvniť ho podľa neho môže napríklad i ekonomická situácia či vývoj vojny na Ukrajine. Predpoklad nevedel konkrétne povedať ani v prípade predvolebného boja.

"Hlas môže urobiť solídny volebný výsledok," povedal s tým, že predbehnúť ho môže aj Smer. "Jediné, čo môžeme povedať s istotou je, že tam nevidíme žiadne zoskupenie, ktoré je prozápadné, proatlantické a demokratické, ktoré by mohlo vytvoriť väčšinu," dodal Soltész.

Má Dzurinda vo voľbách šancu?

Návrat na politickú scénu medzi časom ohlásil aj Mikuláš Dzurinda. "Nemyslím si, že nemá šancu dostať sa do parlamentu, ale nemyslím si, že bude ten, ktorý bude po voľbách rozhodovať," myslí si Soltész.

Je podľa neho možné, že sa bude pokúšať o spájanie, no podľa komentátora je aj s ohľadom na jeho minulosť otázne, kto sa s ním bude chcieť spájať. Pripomenul zároveň jeho bývalé prešľapy. "Z politiky neodchádzal ako hrdina," povedal Soltész s tým, že odchádzal s hanbou a vinou na krku. 

​Dzurindov štart je podľa Tkačenka slabý aj silný. Vysvetlil, že na tlačovej konferencii stál len Dzurinda bez akejkoľvek inej známej osobnosti, no na druhej strane okolo seba vytvoril rozruch. "Komunikačne je to veľmi obstojné, no je otázne, či bude vedieť pritiahnuť a akých partnerov," dodal.

"Je vysoko pravdepodobné, že ústrednou témou ďalších volieb nebude žiadna vecná ani ideová. Môže sa stať, že hlavnou témou týchto volieb bude tak ako to bol predtým Robert Fico, v tomto prípade Igor Matovič," povedal Soltész s tým, že v tomto prípade Dzurinda nebude schopný presadiť sa.

Ako komentátori reagujú na možné spájanie Modrej koalície, sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie