Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini reaguje na termín predčasných volieb: Viacerí členovia koalície si uvedomujú, že ich ľudia nezvolia
Zdielať na

Pellegrini reaguje na termín predčasných volieb: Viacerí členovia koalície si uvedomujú, že ich ľudia nezvolia

BRATISLAVA / Mimoparlamentný Hlas-SD reagoval na dohodu pôvodného koaličného štvorlístka na termíne predčasných volieb.

Líder strany Peter Pellegrini pripomenul, že členovia Hlasu-SD už v minulosti pripomínali, že jediným krokom k možnosti predčasných volieb je zmena Ústavy SR. "Boli sme stranou, ktorá o referende rozprávala s pokojom," povedal o víkendovom referende, ktorého výsledky boli neplatné, nezúčastnila sa ho totiž nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

Pellegrini povedal, že stačilo, aby si predstavitelia koalície sadli k okrúhlemu stolu s členmi Hlasu-SD a zmena ústavy, ktorá by viedla k predčasným voľbám, mohla byť v súčasnosti vyriešená.

Koaličných politikov skritizoval aj za to, ako napokon vysvetľovali výsledky referenda. Kritici referenda by podľa neho mali faktúru za referendum rozdeliť na tri tretiny a poslať ju trojici najvyšších ústavných činiteľom.

"Pevne verím, že sa to zajtra nakoniec podarí," vyjadril sa Pellegrini s očakávanému pokračovaniu schôdze NR SR, počas ktorej sa má hlasovať o zmene ústavy.

Kritika za dohodu na predčasných voľbách

Pôvodnú koalíciu skritizoval za dohodu na termíne predčasných volieb 30. septembra. Dodal, že v minulosti sa na Slovensku nestalo, že by odvolaná vláda mala byť pri moci ešte ďalších 9 mesiacov.

"Demokrat sa nemá obávať o výsledok volieb," reagoval na argumentáciu vládneho hnutia OĽaNO, že skorší termín predčasných volieb by nahral do karát bývalej vládnej garnitúre. 

​Skutočný dôvod, prečo preferujú neskorší termín predčasných volieb, je podľa Pellegriniho ten, že viacerí členovia koalície si ovedomujú, že v budúcnosti sa do parlamentu či vlády už nedostanú.

Ďalším dôvodom je podľa posanca to, že strany prídu o peniaze za vlády výsledok, podľa politika ide pri koaličných stranách o približne  2,5 milióna eur.

"Budeme robiť všetko pre to a bojovať o to, aby boli tie voľby skôr," dodal Pellegrini s tým že termín predčasných volieb je príliš neskoro v súvislosti s prípavou štátneho rozpočtu, ktorý musí byť predložený najneskôr 15. októbra. V prípade návrhu o skrátení volebného obdobia chce predložiť pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by mali byť predčasné voľby už koncom júna-

PS návrh štvorice strán podporí

Na dohodu štvorice strán reagoval aj líder mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Napísal, že dohodu berie na vedomie a poslanec Tomáš Valášek, ktorý v NR SR stranu zastupuje, návrh podporí svojím hlasom.

"Podobne ako prezidentka Čaputová som však presvedčený, že z pohľadu ústavných princípov by sa mali voľby udiať už v prvej polovici tohto roka. Nedáva zmysel, aby odvolaná vláda, ktorá stratila dôveru v decembri 2022, vládla prakticky ďalších 10 mesiacov," dodal Šimečka s tým, že tento scenár je zlý pre pre funkčné spravovanie krajiny i prípravu štátneho rozpočtu.

"Hegerová vláda padla a nie je ďalej dôvod, aby sa traumatizovala spoločnosť. Je nutné, aby vláda, ktorá vzíde z najbližších parlamentných volieb mala dostatok času na zostavovanie štátneho rozpočtu," tvrdí mimoparlamentná SNS.Septembrový termín je podľa jej predstaviteľo nezodpovedný, rpetože Slovensku budú hroziť veľké škody. "Žiadna vláda na svete nedokáže za jeden kalendárny mesiac pripraviť štátny rozpočet," dodali.

Mimoparlamentná Dobrá voľba a Umiernení tvrdí, že referedum bolo varovanie, podľa ktorého by predčasné voľby mali nastať čo najskôr. "Takmer 1,2 milióna ľudí išlo hlasovať o otázke, ktorej nikto nerozumel, bez nejakej zásadnej referendovej kampane. Ďalšie státisíce zostali doma iba preto, lebo nechceli robiť komparz Robertovi Ficovi," reagovala strana na dohodu pôvodnej koalície s tým, že umelo urdžiavané vládnutie Hegerovej vlády "hazarduje s demokratickou budúcnosťou Slovenska".

Najčítanejšie