Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Politici reagujú na obvinenie Brhela a Kaliňáka: Smer tvrdí, že ide o prácu koalície, odkazujú na ich nedávne výroky
Zdielať na

Politici reagujú na obvinenie Brhela a Kaliňáka: Smer tvrdí, že ide o prácu koalície, odkazujú na ich nedávne výroky

BRATISLAVA – NAKA vo štvrtok (2. 2.) obvinila exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a Jozefa Brhela z podplácania. To spustilo reakcie politikov, medzi nimi aj samotného Kaliňáka, ktorý ho odmieta. Predseda strany Robert Fico za úkonom vidí kroky koalície.

Fico pripomenul slová predsedu OĽaNO Igora Matoviča o tom, že sa potrebovali dohodnúť na septembrovom dátume predčasných voliech, aby mali OČTK viac času na vyšetrovanie. "Toto je priznanie v priamom prenose," povedal Fico s tým, že tým získali čas na to, aby obvinili a obžalovali čo najviac ľudí z opozície, aby mali následne väčšiu šancu na volebný úspech.

"Dnes je 2. februára a včera večer došlo k jasnému naplneniu slov Igora Matoviča, že nás je potrebné zlikvidovať," dodal Fico s tým, že NAKA s odsúhlasením špeciálnej prokuratúry i vládnej garnitúry pristúpila k obvineniu z mimoriadne vážneho zločinu voči Robertovi Kaliňákovi. "Útok proti nemu je ako útok proti mne," dodal.

Predseda Smeru pokračoval s tým, že Imrecze v minulosti "toho veľa natáral". "A porozprával príbeh, ktorý je jeho príbehom," povedal k obvineniu Kaliňáka s tým, že ho zrejme povedal pod veľkým tlakom a bez akýchkoľvek ďalších dôkazov. Zdôraznil, že obviniť vysokopostaveného člena strany na základe podobných výpovedí je nebezpečné.

​Opozičný poslanec skritizoval, že členovia NAKA prišli do centrály Smeru oblečení v civile a kuklách. Dodal, že v súčasnosti sa pracuje na obvinení viacerých vrcholových politikov.

Samotný Kaliňák reagoval, že sa už dlhodobo hovorí o zozname vysokopostavených politikov, ktorí majú skončiť ako odsúdení. Na svoje obvinenie reagoval, že je to nezmysel. "Je jednoznačné, že vydaním takéhoto uznesenia bol porušený trestný zákon a poriadok," dodal Kaliňák.

Skritizoval, že členovia NAKA uznesenie o vznesení obvinenia doručili okolo 19-tej hodiny večer, no aj to, že mu nebolo umožnené nahliadnuť do spisu. "Chcú nás zastrašiť. Asi áno," skonštatoval. Dodal, že obvinenie je jednoznačne nezákonné. 

Hlas-SD hovorí o napĺňaní sľubov o stíhaní opozície koaličnými politikmi

"Deje sa to, na čo sme upozorňovali pred niekoľkými týždňami," začal nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že zopakoval výroky Igora Matoviča o tom, že potrebuje, aby boli voľby čo najneskôr. Zopakoval aj vyjadrenia Richarda Sulíka o tom, že OČTK potrebujú viac času, aby mohli vyšetriť kauzy. 

Podľa Šutaj Eštoka ide o konanie na základe politickej objednávky Igora Matoviča, ktorý chce stíhať predstaviteľov opozície. "Richard Sulík sa vykúpil tým, že hlasoval za septembrový termín predčasných volieb," poznamenal Matúš Šutaj Eštok, a tak jeho obvinenia z korupcie z úst Igora Matoviča už zrejme nie sú na stole. 

​Hlasista pokračoval s apelom na obvinenie Františka Imreczeho, ale aj povereného vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ktorý má byť taktiež podozrivý z korupcie. "Kajúcnik Suchoba vypovedal o tom, že Heger žiadal úplatok za to, že budú pokračovať projekty na Finančnej správe," rozhorčil sa generálny manažér strany Hlas-SD. Na čele OČTK má podľa Hlasu-SD stáť poslanec Matovič a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Záchrannú “božiu” ruku očakávam o 363 - 2 - 1…," reagoval na obvinenie dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

"Je absurdné, že vysokému štátnemu úradníkovi mal takto k platu "doplácať" súkromný podnikateľ s väzbami na stranu Smer. (Podobne mal fungovať Makó s Bodorom)," napísala na sociálnej sieti líderka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá považuje údajné praktiky na finančnej správe za "zvrátené".

"NAKA obvinila Kaliňáka a Brhela. Ideme veštiť, čo spraví Žilinka?," pýta sa nezaradený poslanec Tomáš Šudík.

Súvisiace články

Najčítanejšie