Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Opozícia požaduje odchod Budaja z postu ministra: Ak na niekoho donášal, v politike nemá čo robiť, reaguje Koziak
Zdielať na

Opozícia požaduje odchod Budaja z postu ministra: Ak na niekoho donášal, v politike nemá čo robiť, reaguje Koziak

BRATISLAVA – V reakcii na podpis dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja v dokumente ŠtB opozícia žiada jeho odchod z rezortu. Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM je ohrozená aj jeho politická budúcnosť.

Našiel sa dokument, v ktorom figuruje dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Vo vlastnoručne písanom dokumente sa zaväzuje, že bude donášať na svojich priateľov, informoval portál sme.sk.

"Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického, zachovám prísnu mlčanlivosť,“ cituje portál správu z roku 1979. Politik sa v nej zároveň zaviazal, že zistené informácie odovzdá ŠtB.

Listina bola získaná v súvislosti s pripravovaný dokumentom RTVS. Politik v ňom podľa portálu vedomé donášanie na kamarátov nepriznal. Politik bol jednou z tvárí Nežnej revolúcie i VPN. 

​Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na to vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby našla spôsob na odvolanie dočasne povereného ministra. "Toto je obrovská hanba," reagoval.

Opozícia vyzýva na odchod z funkcie

Aj poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD za to povereného ministra kritizujú. "Nejatril by som staré rany, kebyže práve v týchto dňoch sa Budaj nesnaží prezentovať ako najväčší demokrat Slovenska. Keď vidí, že podvodníkovi Matovičovi sa už oklamať voličov a vyhrať voľby nepodarí, obzerá sa po spolupráci s neschopným Hegerom a symbolom korupcie Dzurindom," reagoval Matúš Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

"Doteraz sa pán Budaj vyhováral, teraz veľmi nemá na čo. Takže pán Budaj, tentoraz už z hrušky dole, mal by okamžite odstúpiť," myslí si podpredseda Hlasu-SD a poslanec Erik Tomáš.

Podobné požiadavky by podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM mohli byť oprávnené, avšak závisí to od viacerých detailov. "Celá táto záležitosť sa dá vnímať v niekoľkých rovinách – prvá je individuálna. Ide v nej o to, do akej miery je tento dokument hodnoverný, ako ho možno vyhodnotiť v zmysle, či poukazuje na morálne zlyhanie pána Budaja," povedal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ.

Dôležitejšia je podľa neho druhá rovina – a to tá, že v prípade, ak podpísal podobný dokument, ide o politickú kultúru. "Ak na niekoho donášal, vo verejnej funkcii by nemal čo robiť. Ďalšou záležitosťou je aj to, ako je nastavená politická kultúra na Slovensku – politici zo svojich postov neodchádzali pri oveľa horších problémoch," povedal Koziak s odkazom na bývalé bývanie Fica v byte "usvedčeného daňového podvodníka".

Podľa odborníka je Budajova politická budúcnosť otázna

Budaj krátko pred pádom vlády spoločne s viacerými poslancami odišiel z klubu OĽaNO a vytvoril Občiansko-demokratickú platformu. Líder OĽaNO Igor Matovič sa k spolupráci s ŠtB bližšie nevyjadril. Reagoval, že od dočasne povereného ministra očakáva, že predstúpi pred novinárov a všetko detailne vysvetlí. "Je to vážna vec, musí sa k tomu postaviť čelom," povedal.

K situácii sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril aj nezaradený poslanec Tomáš Šudík z Občiansko-demokratickej platformy. Viac vo videu:

Politická budúcnosť Budaja je v súčasnosti neznáma. Po odchode z OĽaNO momentálne nie je známe​, akým spôsobom plánuje kandidovať v predčasných voľbách. Podľa Koziaka však najnovšie zistenie môže zavariť nielen jemu, ale aj strane, ktorá by ho vzala na kandidátku. "Pán Budaj patrí do politického tábora voličov, ktorí požadujú vyššiu dávku politickej kultúry," vysvetlil.

Súvisiace články

Najčítanejšie