Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Torzo vládnej koalície ukázalo, ako veľmi sú mu ukradnutí občania
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Torzo vládnej koalície ukázalo, ako veľmi sú mu ukradnutí občania

BRATISLAVA / Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil najdôležitejšie momenty posledného týždňa.

V úvode týždňa krajinou rezonovalo parlamentné hlasovanie, v ktorom sa definitívne určil termín predčasných volieb. Tie sa budú konať 30. septembra. "Torzo vládnej koalície ukázalo, ako veľmi sú mu ukradnutí občania a ako veľmi túžia po mocenských funkciách," povedal politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.

Odborník dodal, že vláda bez legitimity a bez väčšiny v parlamente tu bude vládnuť ešte niekoľko mesiacov, pričom budú súťažiť o priazeň voličov.

"Nemožno vylúčiť, že budeme svedkami sútaže o najväčší nezmysel tohto volebného obdobia. Po zabetónovaní jedného volebného obvodu v ústave tu máme návrh na zákaz nedeľného predaja. Vyzerá to tak, že konzervatívny valec sa už rozbehol," dodal Štefančík.

Ďalší rozsudok v prípade únosu Vietnamca

Za našimi hranicami zároveň padol ďalší rozsudok v prípade únosu Vietnamca. "Nemecký súd poslal za mreže už druhého zločinca obvineného z únosu vietnamskeho občana. A je zjavné, že únos prebehol aj cez územie Slovenska," povedal Štefančík.

"Len tu sa štátne orgány na to určené, v prvom rade generálna prokuratúra, tvária, ako keby sa skutok nestal. Vitajte na Slovensku, v krajine, kde má spravodlivosť pokrivenu tvár. Alebo inak povedané, duch vlády Roberta Fica nám tu klope na dvere," dodal.

Vlna kritiky na Budaja

Vysvetľovať mal čo aj dočasne poverený minister životného prostredia. Historici pri príprave dokumentu RTVS totiž našli dokument ŠtB s Budajovým podpisom. "Nieže by to bola nejaká novinka, ved sa to o ňom povravalo od 90. rokov," upozornil Štefančík.

"Teraz nám má byť jasnejšie, čo mala byť jeho úloha. Budaj sa pochopiteľne bráni, napokon ako mnohí ďalší, ktorým to verejnosť vyčítala skôr. Lenže zaujímavé je, kto sa do neho za to pustil. Okrem iného Robert Fico, bývalý to člen komunistickej strany. Aby bolo jasno, komunisti stáli nad ŠtB, tajná služba bola vykonávateľom vôle tejto zločineckej organizácie," vysvetlil.

"Lenže niekto si tu myslí, že volič žerie seno. Možno nie každý, ale ten od Smeru asi áno. Ak sa Fico snaží uraziť Budaja, môže nám to byť šuma fuk, ale upozorniť na to voliča Smeru, by sme nenápadne mohli," zakončil politológ.

Najčítanejšie