Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Karas predstavil novelu Trestného zákona: Zmeny sa týkajú užívateľov drog i vodičov pod vplyvom alkoholu
Zdielať na

Karas predstavil novelu Trestného zákona: Zmeny sa týkajú užívateľov drog i vodičov pod vplyvom alkoholu

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti predstavilo dlhoočakávanú novelu Trestného zákona. Zmena by sa mala týkať aj alkoholu za volantom či trestov pre užívateľov drog.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas povedal, že v prípade novely sa stretávalo viacero pracovných skupín. Tie tvorila dokopy približne stovka odborníkov. Pracovné skupiny riešili okruh desiatich tém - napríklad drogová problematika, alkohol za volantom, ekonomická trestná činnosť či ukladanie prepadnutia majetku.

Poverený minister dodal, že pri tvorbe legislatívy mysleli na posilnenie restoatívnej justície. "Jej podstata je v tom, aby si páchateľ uvedomil, že prekročil hranicu, ktorú táto spoločnosť akceptuje," povedal s tým, že hlavný cieľ reformy je náprava páchateľa, ale aj zjednanie zapríčinenej škody.

Zásadná zmena v prípade schválení novely nastane pri konzumentoch drog. Tí by mohli po novom skončiť s priestupkom, čo by malo mať napríklad za následok aj to, že užívatelia drog budú mať naďalej čistý register trestov.

​Trest vedený ako priestupok by sa týkal tých konzumentov, ktorí majú pri sebe zanedbateľné množstvo drogy. Díleri by boli naďalej stíhaní ako doposiaľ. Poverený minister Karas zdôraznil, že v tomto prípade nejde o legalizáciu drog.

V prípade schválenia novely Trestného zákona by sa mali aktívnejšie využívať aj alternatívne tresty a krátkodobé odňatie slobody. To by malo poslať páchateľov do väzenia na krátku dobu, čo by mohlo mať za dôsledok napríklad to, že páchatelia neprídu o prácu. "Hlavným cieľom novely je vybudovať infraštruktúru, aby boli alternatívne tresty ukladané," vysvetlil Karas.

Zmena trestania alkoholu za volantom

Zmena by sa mala týkať aj vodičov, ktorí si sadnú za volať po požití alkoholu. V tomto prípade by sudca mohol odobrať vozidlo. Poverený minister zdôraznil, že v minulosti sa neosvedčilo tresty zvyšovať.

Aj v prípade vodičov pod vplyvom alkoholu chce preto používať skôr alternatívne tresty, vinníci by mali byť vo väzení dva týždne až štyri mesiace.

V novele Trestného zákona rezort navrhuje, aby polícia rozlišovala škody pri ekonomickej trestnej činnosti. V súčasnosti sa za škodu veľkého rozsahu považuje približne 170-tisíc eur, po novom by to malo byť 250-tisíc až milión eur.

V prípade schválenia legislatívy by sa mala zaviesť aj škoda mimoriadne veľkého rozsahu. Tá by bola vo výške viac než milión eur a trestná sadzba, ktorá by v jej prípade hrozila, by sa pohybovala medzi 7,5 až 15 rokov odňatia slobody.

Súvisiace články

Najčítanejšie