Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Karas predstavil návrh na zlepšenie podmienok LGBTI+ menšiny: Register bude riešiť otázku dedenia i poručníctva
Zdielať na

Karas predstavil návrh na zlepšenie podmienok LGBTI+ menšiny: Register bude riešiť otázku dedenia i poručníctva

BRATISLAVA / Poverený minister spravodlivosti Viliam Karas informoval o návrhoch na zlepšenie podmienok na zlepšenie situácií pre nezosobášené páry, a teda aj páry rovnakého pohlavia.

Návrh na zmenu legislatívy poverený minister vypracoval aj vzhľadom na teroristický útok na Zámockej ulici na základe poverenia od šéfa vládneho kabinetu Eduarda Hegera. "V prvých týždňoch som sa intenzívne stretával s členmi ľudskoprávnych organizácií, tretieho sektora i zástupcov vlády," povedal Karas s tým, že sa snažil pochopiť problematiku. Politik už aj v minulosti deklaroval, že konkrétne návrhy predloží v januári.

Karas v súvislosti s riešením situácie predkladá dva návrhy - návrh zákona o súkromných notačných fondoch a návrh na fiduciárne vyhlásenie. "Ide o legislatívne opatrenie, ktorým zriadime register fiduciárnych vyhlásení," povedal o druhom menovanom zákone s tým, že v súvislosti s tým budú spolupracovať s norátmi.

V prípade schválenia bude register fungovať formou, že občan bude môcť druhú osobu vyhlásiť za svojho dôverníka. Spraví tak na základe oficiálneho dokumentu, v reakcii na ktorý to notár do registra oficiálne zapíše. Každý môže mať jedného dôverníka.

​Bude tak možné reagovať na viacero životných situácií. Ide napríklad o vyhlásenie správy dedičstva, poverenie dôverníka, aby sa stal poručníkom maloletej osoby či získavanie informácií o zdravotných informáciách.

Takáto osoba bude mať možnosť aj zastupovať vyhlasovateľa v bežných veciach na základe splnomocnenia. Karas dodal, že ide o jednoduché riešenie, ktoré možno bez väčších technických problémov implementovať. 

​Poverený minister dodal, že inštitút fiduciárneho vyhlásenia budú môcť využiť nezosobášené páry i páry rovnakého pohlavia. "Tento zákon by neriešil aj majektové situácie. Tá potreba tu naozaj je," povedal s tým, že aj v zahraničí je správa majetkov bežnou súčasnou legislatívy.

To by mal riešiť zákon o súkromných nadačných fondoch. "Ten spočíva v zásade v tom, že bude možné spravovať aj jedoduché majetkové veci pre konkrétnu rodinu," povedal Karas. Dodal, že ide o moderný nájstroj, pomocou ktorého sa vracajú k právnej úprave, ktorá bola na Slovensku aj v minulosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie