Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za Rastislava Káčera sa postavil aj Šimečka: Nezaslúži si Matovičove urážky, ani Hegerove mlčanie
Zdielať na

Za Rastislava Káčera sa postavil aj Šimečka: Nezaslúži si Matovičove urážky, ani Hegerove mlčanie

BRATISLAVA / Dočasne povereného ministra sa zastal aj podpredseda Európskeho parlamentu. Za útokmi Igora Matoviča a Gyimesiho vidí ďalší útok na demokratické inštitúcie.

Progresívne Slovensko odmieta útoky Igora Matoviča na adresu ministra zahraničia. Rastislav Káčer je kvalitný odborník a vlastenec v tom najlepšom zmysle slova, nezaslúži si urážky Igora Matoviča, tvrdí predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. 

"Matovič opäť útočí na slovenské demokratické inštitúcie, a robí užitočného idiota cudziemu režimu. Dnes uráža nášho ministra zahraničia kvôli záujmom Viktora Orbána, v minulosti zas šikanoval šéfku slovenského ŠÚKL Zuzanu Baťovú, a pomáhal tak Putinovej propagande okolo vakcíny Sputnik. Nezmení sa, kope všade vôkol a zanecháva na Slovensku spúšť, ako také zle vychované, pomstychtivé malé dieťa," uviedol Šimečka v stanovisku pre médiá.

Líder PS však považuje za horšie to, že Eduard Heger sa svojho ministra poriadne nezastal. Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa vyjadril, že sa vraj nenechá vtiahnuť do predvolebných vyjadrení.

"Takto to teraz bude vyzerať celých 8 mesiacov do volieb? Parlamentná anarchia, v ktorej bude jeden z posledných kvalifikovaných ministrov vystavený urážkam a útokom, len preto, že otvorene artikuluje slovenské a európske záujmy a hodnoty?" reagoval Michal Šimečka. 

Heger reaguje vlažne

Slovné prestrelky týkajúce sa vyjadrení dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera nepatria na verejnosť a politickú scénu, obzvlášť ak sú ich aktéri súčasťou koalície. V reakcii na medializované vystúpenie poslancov Igora Matoviča, Györgya Gyimesiho (obaja OĽANO) a Káčera to uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

"Určite si takéto veci vieme vyrokovať za zatvorenými dverami, takéto slovné prestrelky na verejnosti odmietam, vôbec nie sú vhodné," uviedol Heger, ktorý sa zúčastňuje na samite EÚ v Bruseli. Káčer v utorok pripustil možné územné nároky Maďarska voči Slovensku v najbližších rokoch.

Už v stredu (8. 2.) jeho slová Matovič a Gyimesi kritizovali a poslanec Matovič trval na tom, že dočasne poverený šéf diplomacie sa musí ospravedlniť. Kariérny diplomat Rastislav Káčer na sociálnej sieti zverejnil, že ospravedlňovať sa nebude, pretože neurážal Maďarov, ale politický systém Viktora Orbána.

Dnes (9.2.2022) poslanci Matovič a Gyimedi vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby Káčera zbavila poverenia Hlava štátu považuje výzvu za súčasť začínajúcej sa predvolebnej kampane. Káčerov výrok vníma ako nešťastnú formuláciu. Zároveň uviedla, že odobrať poverenie ministra môže v odvolanej vláde na návrh premiéra.

Súvisiace články

Najčítanejšie