Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viskupičovi z SaS sa nepáčia kontroly FS. V SaS je kopec takýchto intelektuálne znevýhodnených, reaguje politológ
Zdielať na

Viskupičovi z SaS sa nepáčia kontroly FS. V SaS je kopec takýchto intelektuálne znevýhodnených, reaguje politológ

BRATISLAVA / Nepozná zákony smernice? Po niekdajšom vystupovaní proti očkovaniu sa predseda finančného výboru Marián Viskupič ozval pod statusom Finančnej správy o zhabanom mäse. Za svoju úvahu si vyslúžil kritiku, a to najmä preto, že ide o člena zákonodarného zboru.

Finančná správa na sociálnej sieti upozornila, že jednou z jej úloh je aj ochrana spotrebiteľa a životného prostredia. "Vyvíjame preto neustále úsilie na informovanie cestujúcej verejnosti a šírenie povedomia aj o zákaze dovozu tovaru ohrozujúceho zdravie obyvateľov. I napriek tejto snahe sa ozbrojení príslušníci z Colného úradu Michalovce na slovensko-ukrajinských hraničných priechodoch takmer denne stretávajú s nerešpektovaním tohto zákazu. Iba počas januára 2023 bolo na hraničných priechodoch zhabaných viac ako 520 kg rôznych výrobkov živočíšneho pôvodu," zverejnila v príspevku, ktorý zaujal saskára Mariána Viskupiča. 

Neznalosť smerníc?

"A nebolo by lepšie takýto nezmyselný zákaz zrušiť? A ušetriť energiu na zmysluplnejšie veci? Som presvedčený, že to mäso a výrobky z neho budú viac bio, ako naše priemyselné produkty... aj s tromi pečiatkami bio," napísal poslanec a predseda finančného výboru Marián Viskupič na sociálnej sieti. Argumentoval aj tým, že išlo o 500 kg, ktoré boli za mesiac zhabané ľuďom, ktorí prichádzali na Slovensko z Ukrajiny.

Mnohých občanov pod statusom prekvapilo, že šéf finančného výboru NR SR a zákonodarca neovláda zákony a smernice. "Marián Viskupič, prosím, rešpektujte inštitúcie ako je Štátna veterinárna a potravinová správa SR, nielen kvôli podmienkam dovozu, ale úplne ste odignorovali skladovanie týchto výrobkov," napísala jedna z komentujúcich. 

Zdôraznila aj to, že na Slovensku máme určité pravidlá, ktoré obchodníci musia rešpektovať. Upozornila aj na to, že na hraničných priechodoch dovážajúci nosia voľne mäsové výrobky, ktoré už často nie sú ani len vhodné na konzumáciu.

"Predstavte si vôňu napríklad bravčového surového mäsa po 11 hodinách v aute, ktoré nie je uložené ani v mraze, ani v chlade, myslíte, že je to bio? Prosím Vás, uvedomte si, že niektoré medzinárodne uznávané pravidlá, ktoré platia v celom svete, majú význam, určite to nie je bezvýznamné a neplatí to len na úrovni Európskej únie," uzavrela komnetujúca. 

Reagovala aj finančná správa

"Dobrý deň, p. poslanec, nejde o výmysel finančnej správy, ale o dlhodobo platnú reguláciu, ktorá je viazaná aj na reguláciu EÚ. V záujme ochrany zdravia, životného prostredia, spotrebiteľa a vnútorného trhu podliehajú zákazom a obmedzeniam aj potraviny a produkty rastlinného a živočíšneho pôvodu, prípravky na ochranu rastlín, chránené druhy rastlín a živočíchov i výrobky z nich (CITES), textil, obuv a iný tovar porušujúci práva duševného vlastníctva. Všetky informácie máme zverejnené na portáli finančnej správy v časti Zákazy a obmedzenia," reagovala na sociálnej sieti Finančná správa.

Pritom cieľom zákonov SR a európskych smerníc je práve to, aby sa dodržala predpísaná kvalita potravín, hygienické štandardy a tým sa zaistila ochrana zdravia občanov.

V SaS je kopec intelektuálne znevýhodnených, uviedol politológ Štefančík

Hoci politológ poznamenal, že poslanec to zrejme nemyslel zle, je to dôkaz, že poslanci nie vždy ovládajú slovenské zákony a európske smernice. "V SaS je kopec takýchto intelektuálne znevýhodnených, to si treba povedať. Otázne je, či poslanci poznajú smernice Európskej únie," poznamenal politológ Radoslav Štefančík a dodal, že následne vypúšťajú do éteru nezmysly. 

"Ukázal svoju vedomostnú úroveň. Možno o tejto smernici aj vedel, ale povedal to napriek tomu. SaS je plná euroskeptikov a aj Richard Sulík často kritizuje smernice EÚ," pokračoval Štefančík a uzavrel to tým, že poslanec uprednostnil emócie pred ráciom.

Súvisiace články

Najčítanejšie