Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matovič chce obmedziť slobodný mandát poslanca: Je to len ďalšia populistická verzia vily v Cannes, reaguje politológ Lenč
Zdielať na

Matovič chce obmedziť slobodný mandát poslanca: Je to len ďalšia populistická verzia vily v Cannes, reaguje politológ Lenč

BRATISLAVA / Hoci svojmu "asistentovi" Jurajovi Lacenovi udelil najvyššiu možnú odmenu, ktorá presiahla 3 tisíc eur mesačne, aktuálne by rád siahol na slobodné vykonávanie mandátu poslancom. Expremiér, exminister financií, predseda OĽaNO a aktuálne poslanec NR SR Igor Matovič tvrdí, že mu ide o férové platy. Odborník má iný názor.

Igor Matovič tvrdí, že platy poslancov, ale aj príspevky stranám za voľby sú príliš štedré. Do NR SR predložil zákon, ktorý by mal poslancom zaručiť priemernú mzdu, ktorá by bola jednonásobkom preimerného platu v národnom hospodárstve. Dnes ide o trojnásobok. Matovič navrhuje, aby poslancom zvyšok platu doplácala strana formou odmeny za aktivitu a prácu pre občanov. OĽaNO však popri iným stranám nemá stranícke štruktúry, ani vyšší počet členov - hnutie uvádza 50. Matovičov argument o tom, že im sa darí hospodáriť dobre, teda nemá šancu obstáť. 

Je to nová verzia vily v Cannes, reaguje politológ Lenč

Podľa politológa nie je problém v tom, že by poslanec neovládal to, čo je obsahom slobodného výkonu mandátu poslanca NR SR. "Platí základná premysa. On vie, že tie návrhy sú hlúposť, pretože imperatívny mandát je zakázaný. Nemôžte poslanca platiť za to, ako vykonáva svoju prácu, pretože má byť nezávislý a zákaz imperatívneho mandátu je v ústave. On vie, že je to blbosť," vyjadril sa politológ pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že Matovič ovláda, že takéto témy rozdúchajú vášne a má vedomosť aj o tom, že by pri schválení nastal ústavný problém. 

"Vie, že médiá, ale aj politickí oponenti sa toho chytia, všetci o ňom budú písať a on bude za chrumkavého, že ľuďom chcel dať peniaze a poslancom chcel zobrať," dodal politológ ďalej pričom zdôraznil, že takto sa snaží získať nové percentá v nadchádzajúcich voľbách. 

"Je to nová vila v Cannes, ale len inak a ľudia sú natoľko hlúpi, že mu to uveria. Je to odrb na voličoch, ktorému by som vôbec nevenoval pozornosť," uzavrel politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. Za tým, že ľudia a ani poltici nerozumejú tomu, že výkon mandátu nie je priamym ekvivalentom chodenia do práce, sa podľa politológa skrýva chabá úroveň vyučovania Občianskej náuky. 

Odsúdené na neúspech

Príspevky zp štátneho rozpočtu majú byť použité na chod strany v jednej časti a v druhej časti ide o odmenu za mandát. Obidva tipy sú však viazané na strannícky vykon. Igor Matovič nešpecifikoval ani to, aké by to bolo v prípade poslancov, ktorí nie sú členmi strany. V prípade OĽaNO je to väčšina poslancov, ktorá tvorí jeho poslanecký klub. 

Podľa Šutaj Eštoka, opozičného poslanca a generálneho tajomníka strany Hlas-SD, ide o absolútne zúfalé činy, absolútne zúfalého človeka. "Hlas mu k tomuto určite nebude robiť divadelnú štafáž a hlbšie komentovať takéto nápady, ktoré si absolútne nezaslúžia hlbšiu diskusiu," poznamenal Šutaj Eštok priščom narážal aj na návrh Igora Matoviča zo včera, kedy prišiel s odmenou 500 eur na voľby. "Igor Matovič sa zjavne bojí a ide mu o to, aby sa aspoň čiastočne zachránil. Niektorí komentátori sa vyjadrujú, že sa bojí aj prípadnej väzby," dodal ďalej. 

"Ide o totálny populizmus Igora Matoviča a je dôležité opäť otvoriť tému predčasných volieb," uzavrel Šutaj Eštok pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že šialenostiam z Matovičovej dielne treba zabrániť a z parlamentu je predseda OĽaNO ešte škodlivejší. 

Ďalšie reakcie poslancov nájdete vo videu:

O čo Matovičovi ide?

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič podáva na nasledujúcu schôdzu Národnej rady SR návrh na zníženie platov poslancov parlamentu. Navrhuje, aby sa základný plat poslanca znížil z trojnásobku priemernej mzdy v hospodárstve na jednonásobok.

Zároveň chce zaviesť možnosť, aby strany mohli doplácať svojim poslancom podľa ich aktivity. Cieľom je podľa Matoviča ušetriť verejné zdroje a zároveň motivovať poslancov k väčšej aktivite. Ako povedal, dve tretiny poslancov národnej rady fungujú spôsobom, že prídu dopoludnia na hodinu na hlasovanie a popoludní na hodinu na hlasovanie, odpracujú 10 dní do mesiaca a zoberú 5 000 eur.

Ako Matovič ďalej povedal na tlačovej konferencii, príspevky štátu politickým stranám sú zbytočne štedré, "keď strana hospodári ako dobrý hospodár." Ak sa plat poslancov trojnásobne zníži na výšku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, bude to podľa neho znamenať značnú úsporu pre štát.

"Ak by sme prešli na tento systém financovania platov poslancov z príspevkov politických strán, vieme ušetriť v ďalšom volebnom období približne 30 miliónov eur. Keď to dáme do kontextu s mojou utorkovou tlačovou konferenciou o 500 eurách (za účasť vo voľbách, pozn. SITA), tak prvých 60-tisíc ľudí, ktorí prídu voliť, už majú zarobené," uviedol Matovič. Účinnosť novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky navrhuje Matovič od 1. júna 2023.

Údajná väčšia kontrola zo strany verejnosti

V novele navrhuje, aby strany boli povinné priebežne každý mesiac v posledný deň kalendárneho mesiaca zverejňovať na svojom webovom sídle zoznam poslancov, ktorým bol vyplatený mesačný príplatok k platu. Presne majú uviesť výšku príplatku aj s dôvodmi, pre ktoré ho poskytli. Ako možné faktory na vyplácanie príplatkov uviedol Matovič účasť na hlasovaní, predkladanie zákonov, počet faktických poznámok, počet alebo minutáž vystúpení v rozprave alebo koľko stretnutí s občanmi daný poslanec absolvuje. Takto by podľa šéfa OĽaNO boli mzdy poslancov férovejšie a zároveň pod verejnou kontrolou.

Pravidlá odmeňovania by boli kontrolovateľné občanmi, novinármi aj poslancami, dodal. Na otázku, prečo návrh predkladá práve teraz, keď sa blížia voľby, odpovedal, že predtým riešil iné problémy a zároveň si v tomto volebnom období odsledoval, ako jeho strana OĽaNO vystačí s peniazmi od štátu a zistil, že im dosť veľa finančných prostriedkov zostalo. Podľa neho sa s týmto návrhom dá v pléne ešte pracovať. "My sme dali základnú kostru, aby sme hneď neodradili poslancov, aby to podporili a povieme, poďme to doladiť," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie