Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s Petrovičom a Štulajterom: Rezistencia systému je väčšia, než si vieme predstaviť, tvrdí Štulajter
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Petrovičom a Štulajterom: Rezistencia systému je väčšia, než si vieme predstaviť, tvrdí Štulajter

BRATISLAVA / Slovensko si pripomína päť rokov od vraždy Jána a Martiny. Päť rokov nádejí, že sa podarí objasniť vraždu, poslať vplyvné osoby do minulosti alebo do väzenia a dať Slovensku nádej, že sa vie vysporiadať so zlom. Ako na tom sme a ako veľmi politici zmarili takéto nádeje, v relácii Analýzy Na hrane prezradili šéf investigatívneo tímu Aktualít Ján Petrovič a politický komentátor Ivan Štulajter.

"My sme nadránom dostali zvláštne avízo," spomínal Petrovič na momenty, keď sa v redakcii Aktualít, kde pracoval aj Kuciak, dozvedeli o vražde novinára. Prvotnú informáciu dostala jedna z členiek redakcie, keď dostala správu od Kuciakoveho príbuzného, že už nepríde do práce. "V prvom momente sme si mysleli, že keď si prerábali dom, mohlo sa stať nejaké nešťastie," dodal.

"Išli sme hneď ráno viacerí na policajný výsluch," pripomenul ďalšie chvíle s tým, že sa ich pýtali, či sa cítia byť ohrození, pričom viacerí povedali, že áno a požiadali o policajnú ochranu. Petrovič dodal, že polícia už v úvode vyšetrovania povedala, že smrť zrejme súvisí s jeho prácou. Dodal, že v tom čase mal Kuciak rozpracovaný článok o talianskej mafii.

Štulajter povedal, že podľa neho bola Kuciakova práca dôkladnejším spôsobom práce žurnalistu. "Bola tam jedna podľa môjho názoru dôležitá súvislosť - novinári začali suplovať prácu, ktorú by mali robiť OČTK," povedal o práci Kuciaka. Dodal, že v spoločnosti tak vznikli ľudia, ktorí sa cítili byť beztrestní. Bolo preto podľa neho logické, že začali pribúdať investigatívni novinári, ktorí sa im venovali.

Petrovič dodal, že na konci vysokej školy začal Kuciak písať blogy. "Bolo zjavné, že už tam sa začal vyhraňovať, že je odhodlaný odhaliť nejaké hlbšie veci," povedal s tým, že po Kuciakovej smrti si blogy spätne prečítal. Aj v súvislosti s legislatívou, ktorá prikazovala zverejňovať viaceré zmluvy, podľa Petroviča vznikol priestor pre analyticky mysliacich ľudí, ktorí si informácie z nich dokázali prepojiť.​

Ako smrť Kuciaka zmenila spoločnosť

Koniec súdu v súvislosti s vraždou dvojice by mal byť predbežne v apríli. Najvyšší súd tomu prvostupňovému nariadil opäť prešetriť dôkazy, ktoré boli predtým vyložené inak, reagoval Petrovič. Ako príklad uviedol symboly v správach medzi obžalovanými.

Petrovič skonštatoval, že aj spojenie prípadu vraždy Kuciaka s prípravou vrážd prokurátorou nadviazal na logickú niť, o ktorej hovorí obžaloba. "Chcem veriť tomu, že ak žijeme v právnom štáte, rozhodovať musí súd a nie ulica," dodal o očakávanom výsledku. Skonštatoval, že v prípade ukončení súdu, pravdepodobne bude nasledovať odvolanie z jednej alebo druhej strany.

Policajný šéf Štefan Hamran v Analýzach Na hrane pochválil prácu vyšetrovateľov na prípade, predpokladá ukončenie kauzy do konca kalendárneho roka. "Polícia prekvapila tým, že začala konať poctivo," reagoval Štulajter.

Štulajter dodal, že po smrti Kuciaka šlo o politický zlom. "Občianska spoločnosť sa znova zmobilizovala," povedal a pripomenul odstúpenie Roberta Kaliňáka či Roberta Fica. V súvislosti s tým sa podľa neho napokon zmobilizovala aj polícia.

"Odišlo pôvodné vedenie polície a viacerí jeho poprední členovia sú obvinení," dodal Petrovič na margo očisty polície. Pripomenul, že na Slovensku boli obvinení traja po sebe idúci šéfovia polície. "Za svoju novinársku kariéru si nepamätám na obdobie, počas ktorého by sme písali o toľkých kauzách," dodal.

Podľa Štulajtera však očista polície neprebehla dostatočne. "Myslím si, že rezistencia systému je omnoho väčšia, než ako si vieme predstaviť," vysvetlil s tým, že aj mnoho príslušníkov SIS je prepojených s viacerými kauzami.​

Novinári zažívajú útoky aj od politikov

Fico v minulosti na verejnom stretnutí povedal, že raz povie pravdu o vražde Kuciaka. "Je to len výrok z ulice," reagoval Petrovič s tým, že ak by mal o páchateľoch informácie, jeho povinnosťou je oznámiť to OČTK, čo ako právnik vie. Štulajter povedal, že podobné slová od vysokopostaveného politika sú "strašná hanba".

Fico aj v deň piateho výročia vraždy novinára povedal, že všetko ohľadom prípadu je postavené na klamstve. "Na Slovensku sú stíhania ľudí pod kontrolou," reagoval Petrovič s tým, že existuje viacero opravných prostriedkov.

"My keď pracujeme, nedovolíme si vynášať von nejaké naše názory," priblížil prácu investigatívnych novinárov. Dodal, že ho zaráža, že mnohí ľudia investigatívcov urážajú, pričom počas toho používajú výroky, ktoré je ľahké vyvrátiť.

Podľa prieskumu agresia stúpa

ICJK si dalo vypracovať prieskum, ktorého sa zúčastnilo 404 novinárov. Podľa výsledkov až 66,2 % novinárov zažilo nejaký incident v súvislosti s ich prácou. 47% respondentov si myslí, že za 5 rokov sa počet incidentov zvýšil. Najčastejším incidentom bol za posledný rok verbálny útok - osobný alebo online formou. 

"Asi to pramení aj z nejakej rozpoltenosti spoločnosti," myslí si Petrovič s tým, že novinári pritom bojujú za ľudí a robia pre nich aj verejnú kontrolu. Aj moderátorka Analýz Na hrane Jana Krescanko Dibáková povedala, že musela podať viacero trestných oznámení.

"Dnešní novinári pracujú viac v redakciách a sú viac atakovaní na sociálnych sieťach," povedal Štulajter s tým, že za jeho čias novinári chodievali častejšie do terénu, kde aj zažívali útoky. "Z tohto hľadiska je dnešná doba iná," dodal. Petrovič dodal, že by v súvislosti s tým mali byť aj väčšie odozvy bezpečnostných zložiek. "Janko Kuciak po vyhrážkach Kočnera požiadal o ochranu a nebolo mu vyhovené," vysvetlil.

Ako pracujú investigatívni novinári

Práve Kuciak bol jeden z popularizátorov dátovej žurnalistiky. "My sme asi predstavitelia staršej žurnalitstiky, kedy sme boli viac v teréne," povedal Petrovič s tým, že Kuciak počas svojho obdobia cítil, že mnoho informácií sa dá získať aj online. Ide napríklad o dátové registre či sprístupnené zmluvy. "Mal veľmi dobré analytické uvažovanie," povedal s tým, že je málo podobne schopných ľudí.

Kuciak podľa jeho slov vo viacerých kauzách zastúpil aj úlohu metodika. "Nenechával si to sám pre seba," povedal s tým, že to bola Kuciakova dobrá vlastnosť, že si informácie nechcel nechať pre seba a obľuboval spoluprácu s inými novinármi.

"Nie je tu veľa investigatívnych novinárov," myslí si Štulajter. "Chcem to veľkú trpezlivosť, pretože treba prelúskať veľmi veľké množstvo informácií," povedal Petrovič s tým, že zároveň je potrebné vysvetliť pointu čitateľovi zrozumiteľne. Pôsobenie investigatívnych novinárov je podľa neho v dnešnej spoločnosti potrebné.

Súvisiace články

Najčítanejšie