Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Raši sa pustil do Remišovej kvôli čerpaniu eurofondov: Tri roky riešime vaše kauzy, odkazuje poverená ministerka
Zdielať na

Raši sa pustil do Remišovej kvôli čerpaniu eurofondov: Tri roky riešime vaše kauzy, odkazuje poverená ministerka

BRATISLAVA / Podpredseda Hlasu-SD a bývalý vicepremiér pre investície Richard Raši sa pustil do dočasne poverenej ministerky investícií Veroniky Remišovej. Političke vyčíta nedostatočné čerpanie eurofondov. Remišová zas opozičnému politikovi odkazuje, že klame.

Opozičný Hlas-SD upozorňuje na čerpanie eurofondov z predchádzajúceho programového obdobia za roky 2014 – 2020. Podpredseda strany a bývalý vicepremiér za investície Richard Raši upozornil, že Slovensko musí do konca roka 2023 dočerpať 65 % z celkového objemu financií. Informoval, že ide o viac než 5 miliárd eur. V prepočte na dni by podľa politika Slovensko muselo na úplne minutie eurofondov čerpať 17,5 milióna eur denne.

Európske peniaze sa pritom podľa neho majú využiť najmä na zlepšenie života v regiónoch. Neplnenie tohto cieľa podľa jeho slov spôsobuje okrem iného aj odliv obyvateľov z regiónov.

Hlas preto vyzýva MIRRI na to, aby na týždennej báze informovalo o stave čerpania eurofondov. Mimoparlamentná strana zároveň vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby na čerpanie európskych peňazí dozerala. "Tá situácia je taká kritická, že zasiahnuť by mala aj pani prezidentka, pretože je formálne zodpovedná za rozhodnutia vlády," povedal Raši.

"Veľká časť týchto zdrojov bola využitá nie na investície zvyšujúce životnú úroveň či do regiónov, ale na jednorazovú spotrebu," povedal ekonomický expert Hlasu Kamil Šaško. Dodal, že ide napríklad o kurzarbeit či rôzne kompenzačné schémy.

Remišová Hlasu odkazuje, že pravda je inde

"Richard Raši klame v každej jednej vete. Eurofondom nerozumel, keď ich riadil, a nerozumie im ani teraz. Nevie dokonca ani to, dokedy treba peniaze dočerpať. Mal by preto radšej mlčať a hanbiť sa," povedala ministerka investícií Veronika Remišová pre Noviny PLUS TV JOJ.

Líderka Za ľudí zároveň zdôraznila, že jej rezort už tri roky rieši "chaos a kauzy, ktoré v eurofondoch zanechali Peter Pellegrini a Richard Raši".

Ministerka dodala, že v marci 2020 nebola vyčerpaná ani jedna tretina z eurofondového balíka daného programového obdobia. "Za dva a pol roka tejto vlády sa podarilo pre Slovensko z eurofondov využiť viac ako dokázali vlády Smeru a Hlasu za takmer 7 rokov," dodala. Pripomenula tiež problémy s Operačným programom výskumu a inovácie či prepad financií počas bývalej vládnej garnitúry.

"Z dedičstva po pánoch Pellegrinim a Rašim sa nám vďaka trojročnej tvrdej práci postupne darí dostať a presadili sme tiež najväčšiu reformu eurofondov v histórii Slovenska. Eurofondy sú tu pre ľudí, pre našu krajinu a nie pre oligarchov," zakončila Remišová.

Rezort v minulosti predstavil krízový plán

Ministerka investícií Veronika Remišová zároveň v apríli 2021 predstavila krízový plán riadenia eurofondov. "Zo správ MIRRI však vyplýva, že MIRRI pod vedením pani Remišovej chcelo v roku 2021 čerpať 2,9 miliardy eur a podarilo vyčerpať len 1,87 miliardy eur a v roku 2022 chceli čerpať 3,4 miliardy a vyčerpali iba necelých 2,6 miliardy," upozornil Raši s tým, že oproti plánu zaostáva o 1,8 miliardy eur.

MIRRI v pláne kritizovalo, že od začiatku programového obdobia do parlamentných volieb v roku 2020 nebola vyčerpaná ani tretina európskych peňazí, teda 4,8 miliardy eur. MIRRI v dokumente uvádza, že za prvý rok vlády sa im podarilo vyčerpať 2,02 miliardy eur.

Podľa správy rezortu v tom období mal najviac vyčerpaných financií rezort práce a najmenej rezort kultúry. Ministerstvo tiež upozorňovalo na stovky miliónov, ktoré muselo Slovensko zo štátnej kasy zaplatiť za korekcie, teda chyby či nezrovnalosti v prípade čerpania eurofondov.

ZMOS na čerpanie eurofondov už upozorňovalo 

ZMOS sa ešte v auguste 2021 obrátilo na MIRRI aj rezort pôdohospodárstva s otvoreným listom. Združenie ním upozorňovalo na problémy súvisiace s končiacim eurofondovým obdobím.

V tlačovej správe písali, že z pohľadu samospráv je cítiť "výraznú nervozitu, nedôveru aj negatívny prístup, keďže absentuje dostatok informácií vrátane parametrov nastavenia a vyčlenenia finančných zdrojov".

ZMOS sme oslovili s otázkami, no do uzávierky článku neodpovedali. Text budeme aktualizovať o reakciu združenia.

Karty zamiešala aj EÚ

Pomoc na minutie nevyčerpaných eurofondov poskytne aj EÚ. Europoslanci totiž minulý týždeň schválili nové mimoriadne pravidlá. Tie sa týkajú práve tých eurofondov, ktoré ostali z minulého programového obdobia.

"Umožní nám minúť neminuté eurofondy, 1,5 miliardy z týchto eurofondov na pomoc na boj proti drahým energiám," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). Podľa europoslanca Eugena Jurzycu (SaS, ECR) dôjde k zmene, že sa presunú peniaze z menej efektívnych fondov do Repower EU. 

Časť neminutých eurofondov tak bude môcť Slovensko použiť na energetické oddelenie sa od Ruska. Zahŕňa to napríklad výstavbu zásobníkov ropy, plynu a najmä fotovoltických elektrární. Kompenzovať sa majú aj tí, ktorých ovplyvnila energetická kríza.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie