Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prezidentka o vražde novinára a trpiacej Ukrajine: Demokracia nestačí, treba mať aj demokratov
Zdielať na

Prezidentka o vražde novinára a trpiacej Ukrajine: Demokracia nestačí, treba mať aj demokratov

BRATISLAVA / Vražda novinára a ruská agresia na Ukrajine – týmto dvom témam bol venovaný večer v Činohre Slovenského národného divadla, ktorý organizovali Bystriny. O bodoch zlomu v spoločnosti diskutovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Hostkou diskusie, ktorú organizujú Bystriny, bola prezidentka Zuzana Čaputová a moderátorkou večera bola bývalá novinárka a riaditeľka Bystrín Zuzana Wienk. Hlava štátu upozornila na to, že práve reakcia spoločnosti po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyvolala najostrejšiu reakciu od novembra 89.

Hlava štátu vyzvala občanov aj na to, aby na tento pocit nezabúdali, pričom poznamenala, že práve vražda novinára pomkla spoločnosť k tomu, aby sa spojila a nezatvárala oči pred tým, čo sa na Slovensku dialo. Na mesiace po vražde spomínali aj Richard Stanke a jeho kolegyňa z Mestského divadla v Žiline. Práve oni si pripomínali prejavy, ktoré dominovali námestiam po celej republike počas protestov Za slušné Slovensko.

Prezidentka zdôraznila aj skutočnosť, že skúšku zo zmeny sme zatiaľ ako spoločnosť neabsolvovali. Otvorenou kapitolou podľa hlavy štátu zostáva aj prokuratúra a fakt, že do niektorých funkcií musíme dorásť. Len tak sa podľa hlavy štátu dokážeme vyhnúť osobnostiam, ktoré budú tieto funkcie zneužívať.

"Demokracia nestačí, treba mať aj demokratov," uviedla Čaputová a na záver vyslovila želanie, aby sme o 10 rokov zložili nielen skúšku z nezávislej justície, ale napríklad aj z politickej kultúry.

Nepomáhať slabšiemu je hanbou

Druhú tému otvoril člen Činohry SND Martin Huba, ktorý upozornil na absenciu vznešenosti v živote. Za nebezpečné považuje aj stavanie plotov, ktoré nás majú izolovať nielen od problémov, ale aj od zvyšku ľudstva. Každý takýto plot označil za jazvu na vznešenosti. Za opak považuje skutočný záujem o ľudí a o to, aby sme naše životy prežili čo najvznešenejšie.

V súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine prezidentka zdôraznila, že bola na občanov hrdá nielen pre prvotné reakcie, ale aj pre solidaritu, ktorá pretrvávala. Vidieť na Ukrajine zbombardované domy a byty patriace takým istým ľuďom, ako sme my, označila hlava štátu za najšokujúcejšie a najhoršie.

Súvisiace články

Najčítanejšie