Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Smer-SD bojuje za športovcov z Ruska a Bieloruska. Je to Smer-Moskva, reaguje politológ Lenč
Zdielať na

Smer-SD bojuje za športovcov z Ruska a Bieloruska. Je to Smer-Moskva, reaguje politológ Lenč

BRATISLAVA /

Poslanci za opozičný Smer-SSD na tlačovej konferencii zverejnili výzvu Olympíjskemu výboru na Slovensku. Chcú, aby na Olympíjske hry išli nielen ruskí, ale aj bieloruskí športovci. Richard Takáč sa odvolal na Mikuláša Timka, ktorý bol trénerom reprezentačného tímu v zápasení v rokoch 1980 a 1984, kedy politici rozhodli, že na Olympijáde v Moskve sa nezúčastnili reprezentanti z USA. 

"Je nepredstaviteľné, aby rozhodovali politici o tom, kto sa môže zúčastniť vrcholu Olympiády a kto nie," uviedol Takáč a odvolával sa na tréning športovcov aj na to, kedy sú na vrchole síl. Spomínal aj na vznik Olympíjských hier v Grécku, pričom sa odvolával na prímerie, ktoré museli počas hier znepriateľené mestá dodržiavať. Smer-SSD žiada aby športovci zo spomínaných krajín mohli súťažiť pod neutrálnou bielou vlajkou. 

Zároveň však nespomenul skutočnosť, že Rusko zatiaľ nedodržalo svoje slová o neútočení, ani v momente, keď bola snaha evakuovať civilné obyvateľstvo z bombardovaných miest, či počas sviatkov. Takáč zároveň niekoľkokrát zdôraznil, že miešať politiku a šport sa nepatrí, pritom si však oni sami spravili z účasti na Olympiáde politickú tému svojeho brífingu. Zároveň parlament len minulý týždeň prijal uznesenie, že Rusko je teroristickým štátom. 

 

Podľa Naďa je to neprijateľné, Heger trvá na stiahnutí ruských vojsk

Takéto apely označil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď za neprijateľné. "Rusi majú vystupovať pod neutrálnou olympíjskou vlajkou?" začudoval sa Naď, ktorý zdôraznil, že ne Ukrajine zomiera denne aj 10-tisíc ľudí. Zároveň pripomenul moment, kedy pod olympíjskou vlajkou súťažili športovci, ktorí mali problém s podozreniami z dopingu. "To chceme postaviť na rovnakú úroveň?" opýtal sa dočasne poverený šéf vojakov a poznamenal, že záver je snáď jasný. 

Dočasne poverený premiér Heger zdôraznil, že Olympíjske hry sú symbolom mieru. "Zaviedli sme sankcie, lebo chceme mier, apelujeme na Rusko, aby stiahlo svoje vojská, lebo chceme mier," regoval Heger s tým, že požiadavky Smeru-SSD označil za zvrátené.

"Nemôžete chcieť, aby krajina, ktorá vraždí deti, mladých ľudí a civilné obyvateľstvo, súťažila Olymijských hrách, ktoré sú symbolom slobody a demokracie," uzavrel Heger.

Politológ Jozef Lenč označil poslancov za kolaborantov

V komentári pod tlačovou konferenciou strany Smer-SSD sa politológ vyjadril, že "ak už sa akýkoľvek poslanec snaží používať tzv. ačohentizmus a teda ospravedlnenie zločinov Ruska tým, že poukazuje na zločiny iných, tak by mohol vedieť, že štát, ktorý bombarduje Sýriu, už osem rokov,  je Rusko a nie USA," poznamenal politológ 

"Celkovo za to obdobie ruské letectvo zabilo približne 8 000 civilistov vrátane viac než 1 400 detí. Na zločinoch voči sýrskemu obyvateľstvu sa okrem iných podieľal aj Sergej Surovikin, ktorý sa aktuálne podieľa na vraždení Ukrajincov - žien a detí," uzavrel politológ na sociálnej sieti.  

"Kolaboranti na všetkých frontoch," uviedol politológ Lenč a Ficovu stranu premenoval na Smer-Moskva. "Je topolitický subjekt, ktorý spolu s ďalšími nevynechá deň, aby sa nepostavil na stranu "veľkého Brata" z Moskvy,  dnes rozhodol zabojovať na poli športovom. Veď predsa politika do športu nepatrí. A oni sú "za mier". Za "ruskij mir", pochopiteľne," pokračoval ďalej odborník, ktorý poznamenal, že dnes sa rozhodli vyzvať (údajne 43 poslancov NR SR) prezidenta Slovenského olympijského výboru Antona Siekela, k tomu, aby urobil všetko pre to, aby sa mohli ruskí a bieloruskí športovci mohli zúčastniť olympijských hier v roku 2024.

"Podľa podpredsedu strany Smer-Moskva Richarda Takáča ruskí a bieloruskí športovci trpia. Celý život trénovali a teraz to nemôžu ukázať svetu. Nemôžu, lebo tí, ktorí chcú vojnu (podľa strany Smer-Moskva brániaci sa Ukrajinci a ich spojenci), im v tom chcú zabrániť. Nechcú ich pustiť na olympiádu. A podľa Takáča, by "športovci nemali trpieť, nemali by byť diskriminovaní." dodal s tým, že našťastie sa našli takí, ktorí im pripomenuli, kto je tu agresor, kto vedie vojnu, kto nechce mier. Teroristický štát, Rusko a jeho spojenci," dodal politológ ďalej s tý, že tých, ktorí sa rozhodli im to pripomenúť, si všimol aj podpredseda Takáč.

"Zjavne nesvoji z ich otázok, podpredseda Takáč, stále viac vajatal a mrmlal niečo o tom, že "veď aj Američania". Vrcholom jeho bezradnosti bol jeho apel na novinára zo športovej redakcie, ktorého vyzval, aby sa správne pýtal:  Čakal by som od Vás, že by ste kládli otázky, ktorými by ste vyzývali k mieru a k účasti týchto športovcov na olympiáde," citoval politológ z tlačovky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie