Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odborník na hybridné hrozby Breiner: Netvárme sa, že dezinformátori a velebitelia ruského mieru to robia z dobroty srdca
Zdielať na

Odborník na hybridné hrozby Breiner: Netvárme sa, že dezinformátori a velebitelia ruského mieru to robia z dobroty srdca

BRATISLAVA / Smutné výročie ruskej agresie na Ukrajine si pripomenieme už zajtra. Politici stále výraznejšie upozorňujú nielen na hybridnú vojnu, ale aj na konšpirácie a dezinformácie, ktoré rezonujú nielen v online priestore, ale zaznievajú aj z úst opozičných politikov.

Bezpečnostný analytik hybridných hrozieb a zahraničných vplyvov Victor Breiner pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že Robert Fico (Smer-SD) sa chce stať lídrom proruského antisystému. "Napísal som o tom komentár už v roku 2020 a trochu ma udivuje, že sme si to viacerí začali všímať až teraz," poznamenal Breiner. 

Odborník na hybridné hrozby ďalej poznamenal, že náš povestný antisystém nie je nič iné ako skupina ľudí, ktorých nám za poslednú dekádu vychovala ruskom vytvorená a výdatne živená dezinformačná scéna, ktorá samú seba nazýva spravodajskou alternatívou.

"No je iba predĺženou rukou ruských vojenských operácií. Na Slovensku sa síce nestrieľa, ale, prosím, prestaňme sa už tváriť, že dezinformátori a všetci velebitelia ruského mieru to robia z dobroty srdca," pokračoval ďalej. 

Dezinformačné médiá za poslednú dekádu vytvorili skupiny, ktoré podľa odborníka počúvajú na ruské naratívy a Robert Fico im cez svoju stranu len ponúkol cestu do parlamentu a zrejme aj do vlády. "Všetci, ktorí dnes velebia ruský režim, sú de facto kolaboranti s cudzou mocou a konajú proti záujmom vlastnej krajiny. Rusko nás vojensky nenapadlo iba preto, že zatiaľ nemôže, lebo sme členmi NATO. Ak by mohlo, strieľalo a bombardovalo by sa aj u nás," vysvetľuje Breiner s tým, že v akademickej, bezpečnostnej a odbornej obci nie je žiadnych pochýb, že informačná vojna ide z Ruska, čím potvrdil aj včerajšie výroky hlavy štátu. 

Victor Breiner upozornil aj na to, že ruská vojenská doktrína vníma informácie ako priamu súčasť bojových kampaní.

"Cez dezinformácie sa dá dobyť krajina bez jediného výstrelu. Rusi sa o to pokúšajú vo všetkých krajinách, ale málokde sú takí úspešní, ako u nás. Každý druhý Slovák dokonca verí, že Rusko nemôže za vojnu na Ukrajine, a to je podobné vyhlásenie ako to, že zem je plochá," pokračoval analytik a dodal, že "trestuhodný je prístup štátu, ktorý proti ruskému vplyvu na Slovensku neurobil nič," uzavrel Breiner.

Doplnil, že ho nemáme brať za slovo, ale stačí si pozrieť prieskumy verejnej mienky a preferencie strán, ktoré stavajú predvolebnú kampaň na velebení ruského režimu a spochybňovaní boja Ukrajiny za vlastnú štátnosť. 

O hybridnej vojne už hovoria všetci

Dočasne poverený minister Káčer pripomenul, ako sa pred rokmi darilo vyjadreniam o tom, že Slovensko sa podarilo predať USA a vďaka obrannej dohode krajinu zaplavia americkí vojaci. Opozícia v tom čase zverejnila zoznam poslancov, ktorí hlasovali v prospech dohody, a označovala ich za vlastizradcov. Obdobná forma nenávisti sa ušla každému, kto sa snažil upozorňovať, že Rusko na Ukrajinu zaútočí. 

"So zmesou ľútosti a hnevu pozerám na obrázky zo sužovanej Ukrajiny. Surové vraždenie, znásilňovanie, ničenie. Horor v priamom prenose. Obdivujem patriotizmus Ukrajincov a ich lásku k slobode. S odporom pozerám na tých, čo s hubou plnou národa a slovenskou vlajkou na profile odosielajú prehlásenia, že za svoju krajinu nie sú ochotní bojovať. Neviem, čo úbohejšie môže chlap v živote vykonať. Asi len zmlátiť vlastnú ženu," uviedol dočasne poverený minister zahraničných vecí a kariérny diplomat Rastislav Káčer. 

Kolaborácia s agresorom?

Káčer vysvetlil, že z 27 jednotných štátov aktuálne blúzni o tom, že ruská agresia na Ukrajine nie je európsky konflikt. "Iba jeden sa trápi a blúzni o tom, že toto nie je náš konflikt a dodávaním zbraní a podporou Ukrajiny sa len predlžuje vojna," odkázal diplomat a dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie smerom k Maďarsku, ktoré tvrdí, že je na strane mieru, nie vojny. 

"Cez víkend ich karpatský prorok rečnil, ako toto nie je naša vojna. Je to ,len vojenský konflikt dvoch slovanských štátov‘. Mali sme ich nechať tak, izolovať ich. Teda nechať Rusov nech vyzabíjajú Ukrajincov rýchlo. Nech sa netrápia. Aké odporné. Aké úbohé. Aké nekresťanské. Svätý Martin z Tours, ktorý sa narodil na území dnešného Maďarska, by sa prepadol od hanby za takýchto kresťanov," pokračoval Rastislav Káčer vo svojej úvahe, ktorú publikoval na sociálnej sieti. 

V jednom súhlasím s týmito karpatskými kolaborantmi ruských agresorov. Dodávky zbraní na Ukrajinu predlžujú konflikt a odďaľujú mier. Najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu je Rusko. Najskôr ich dodávalo aj so zelenými mužíkmi. Tí neboli Rusi, ak boli, boli len na dovolenke na Ukrajine. Už rok útočí otvorene a valí zbrane na Ukrajinu. Aj s vojakmi.

Rusi, choďte domov

"V momente, keď prestanú dodávať zbrane na Ukrajinu Rusi a zbalia sa domov, v tej chvíli prestanú ostatní podporovať vojensky Kyjev a bude mier. Jednoduché. RuSSi vraždia, nivočia a pľundrujú svojho suseda. Lebo si dovolil existovať. Lebo chcel byť súčasťou slušného a prosperujúceho sveta. Lebo chcel patriť tam, kde my. A u nás silnie Putinovská provražedná koalícia. Trepú o mieri a obdivujú Putina. Nech idú rečniť o mieri do Moskvy. Zhnijú v base alebo v gulagu," dodal dočasne poverený minister. 

Káčer spomenul aj to, že okrem tradičných gardistov a neonacistov do boja za Putina vyrazil aj trojnásobný expremiér. "Chce mier. Putinovský mier. A chce to robiť tak ako Orbán," poznamenal Káčer a pokračoval citátom Roberta Fica, ktorý sa vyjadril, že "Orbán v Maďarsku robí presne to, čo by sme robili my na Slovensku, keby bol Smer-SD vo vláde”.

Odkázal aj na Orbána, ktorý "v svojej sobotnej kázni povedal, že vlastne sú jediní v EÚ a NATO, ktorí to vidia inak. Tak s Ficom by boli dvaja. Paráda. To je presne to, čo potrebujeme," dodal ďalej a zdôraznil, že naplnenie týchto postojov by bolo našou skazou. 

"Pre kolaborantov Putina a zvlášť pre tých našich v Karpatskej kotline a Felvidéku, pre všetkých, ktorí chcú mier za cenu zničenia Ukrajiny, mám jediný odkaz: Иди нахуй!" odkázal Káčer. 

Najčítanejšie