Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dzurinda zakladá politickú stranu: Pred voľbami je stále priestor zísť sa na jednej kandidátke, odkazuje Kollár
Zdielať na

Dzurinda zakladá politickú stranu: Pred voľbami je stále priestor zísť sa na jednej kandidátke, odkazuje Kollár

BRATISLAVA / Expremiér Mikuláš Dzurinda plánuje vstúpiť do politiky pomocou založenia vlastnej strany. Líder Modrej koalície Miroslav Kollár, s ktorým mal byť až do nedávna na kandidátke, mu v tom drží palce. Odborník však varuje, že nová strana do septembrových volieb nemusí stihnúť vzniknúť.

Po odchode z Modrej koalície prišlo ďalšie prekvapenie. Expremiér Mikuláš Dzurinda v posledných dňoch tvrdil, že s Modrými, ako nazýva ľudí okolo seba, rokuje o ďalšej politickej budúcnosti.

Najnovšie na tlačovej konferencii informoval, že zakladá politickú stranu Modrí – Európske Slovensko. Na vznik politickej strany je okrem iného potrebné vyzbierať minimálne 10-tisíc podpisov. Členovia vznikajúcej strany informovali, že zber podpisov by mali spustiť čoskoro.

"Politická strana sleduje jeden krátkodobý a jeden dlhodobejší cieľ," povedal Dzurinda s tým, že plánuje ovplyvniť predčasné voľby a zároveň založiť stredopravú stranu, ktorá dlhodobo ovplyvní vývoj na Slovensku aj v Európe.

Na otázku, či má zmysel zakladať ďalšiu stranu, Dzurinda reagoval, že odpoveď poskytnú občania pomocou septembrových volieb. Politik sľubuje riešenie najpálčivejších problémov krajiny. Ako prvú výzvu strany uviedol vyzbierať už spomínaných 10-tisíc podpisov.

Držím mu palce, reaguje Kollár

"Mikuláša Dzurindu považujem za skúsenejšieho politika, ako som ja, takže predpokladám, že vie, čo robí," reagoval na Dzurindov krok líder Modrej koalície Miroslav Kollár pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že pri zakladaní novej politickej strany mu drží palce.

Pripomenul Dzurindove nedávne slová, že medzi ním a lídrom Modrej koalície počas rozdeľovania nenastali žiadne konflikty. "Som rád, že potvrdil moje prekvapenie z toho, keď minulý týždeň bez ohlásenia odišiel z nášho spoločného stola a pripravovaného projektu," vysvetlil Kollár s dodatkom, že Modrá koalícia pokračuje v príprave projektu, ktorý pôvodne plánovali aj s Dzurindom – zmyslom ktorého má byť spájanie proeurópskych a demokratických síl.

"Dokonca si myslím, že pred voľbami je stále priestor zísť sa na jednej kandidátke. Nemyslím si však, že Slovensko v tejto chvíli potrebuje ďalšie stredopravé strany. Skôr potrebuje pospájať tie, ktoré sú tu," pokračoval Kollár.

Zakladá stranu na poslednú chvíľu?

"Zdá sa, že tá túžba byť v politike je pre Mikuláša Dzurindu a jeho mladých Modrých omnoho silnejšia než racionálne zhodnotenie aktuálnych možností," reagoval politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ.

Odborník pripomína, že predčasné voľby síce majú byť na konci septembra, no do termínu odovzdania kandidátnych listín ostávajú približne štyri mesiace. "Musí tomu predchádzať zozbieranie podpisov, ich skontrolovanie na ministerstve, čo má tiež svoju lehotu. Taktiež zvolanie snemu, vytvorenie strany a samotná príprava kandidátky," vysvetlil odborník s dodatkom, že teoreticky sa to stihnúť dá, no bude to veľmi natesno.

"Nemyslím si, že sa im tieto procesy podarí zmanažovať tak, aby voľby stihli. Ale v prípade ak sa im to podarí, rozhodne si nemyslím, že ak by tento projekt išiel do volieb samostatne, dostane sa do NR SR," dodal Lenč.

Politológ si zároveň myslí, že projekt ako-taký môže zamiešať kartami – a to v neprospech niektorých strán. "Aj svojím málom, ktoré získa, môže potenciálne ohroziť tie politické strany, ktoré sú na hranici zvoliteľnosti," vysvetlil. Môže to podľa neho vyvolať takú reakciu, že Modrým ponúknu miesta na svojej kandidátke, aby túto možnosť minimalizovali. 

Spájanie s Modrou koalíciou Dzurindovi nevyšlo

Dzurinda oznámil zakladanie vlastnej strany len niekoľko dní po tom, ako informoval, že nevstúpi do Modrej koalície Miroslava Kollára. Ako dôvod udal nečinnosť jej predsedu a neschopnosť zorganizovať zlučovací snem, ktorý by takýto krok umožnil.

Verejnosti to oznámil pomocou vyhlásenia. Kollár na to reagoval, že je šokovaný a sklamaný. V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ povedal, že o Dzurindovom kroku sa dozvedel až prostredníctvom otázok novinárov.

Súvisiace články