Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane s Eduardom Hegerom: Igor Matovič si protirečí. Na svojho ministra som určite nenadával
Zdielať na

Na hrane s Eduardom Hegerom: Igor Matovič si protirečí. Na svojho ministra som určite nenadával

BRATISLAVA / Eduard Heger zostal navzdory odchodu z OĽaNO dočasne povereným predsedom dočasne poverenej vlády. Čo ešte dokáže urobiť pre ľudí a ako sa bude snažiť vyriešiť krízy? V relácii Na hrane bol hosťom dočasne poverený predseda vlády a predseda Demokratov Eduard Heger.

Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznil, že Eduard Heger nie je jeho bábkou. Ak by Demokratov zakladal on, volali by sa vraj inak, mali by iné logo a neboli by tam ani Hirman, ani Káčer. Zároveň poznamenal, že sa mu Eduard Heger vzdialil. 

"Vyzerá to tak," poznamenal Heger na konto kritiky s tým, že preňho je prioritou vízia a komunikácia s voličmi. "Po vzájomnom rešpekte je dopyt a ja som pripravený na politický boj, ale stále budem presadzovať politiku slušnosti," dodal Heger. 

Heger priznal, že Matovič klame

Z toho, že Heger robil za Hirmana robotu, ho obvinil práve Igor Matovič. "Čo sa týka pána Hirmana, jasne som komunikoval, že mi pán Hirman povedal, že do toho pôjde, ale má zaplatenú takúto dovolenku. Do veľkej miery pripravil schému pomoci a potom to bolo treba len doladiť," uviedol Heger, čím vlastne priznal, že Matovič nehovorí pravdu. "Na svojho ministra som určite nenadával," uzavrel Heger. 

Je nezávislý od Igora Matoviča?

"Úplne," poznamenal Heger, ktorý bol v aktuálnej relácii stručný a výstižný. "Myslel som si, že poviete, že si Igor Matovič protirečí," dodal s tým, že s lídrom OĽaNO sa rozišli a je to definitívne. Heger osvetlil aj to, že predsedom sa stal štandardným spôsobom na sneme, kde ho zvolilo predsedníctvo. "Som predsedom strany, ktorá zaregistrovaná je, ale nie je zaregistrovaná pod mojím menom," vysvetlil. 

Demokrati vznikli na základe niekoľkomesačných diskusií

Eduard Heger uviedol, že mu ide o dlhodobú víziu pre Slovensko a nielen o budovanie strany. "Pozývame do spolupráce tých, ktorí sa zhodujú s našou víziou," priblížil dočasne poverený predseda vlády. To, že by bol v strane jediným konzervatívcom, poprel. Egá idú podľa Hegera bokom a chce vybudovať krajinu, ktorá bude pre ľudí.

Akcentoval aj to, že na politickom spektre chýba stredová strana, ktorá by presadzovala politickú slušnosť a odbornosť. Práve toto je podľa Eduarda Hegera výnimočné a práve takáto strana na politickej scéne chýba. 

Bude spolupráca s Jablkom a Dzurindom?

Heger priznal, že takáto spolupráca jeho stranu čaká. "Komunikovali sme spolu v Bruseli a rokovania budú pokračovať," poznamenal na margo Jablka Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Heger priznal, že rokuje aj s Mikulášom Dzurindom, s ktorým sedel minulý týždeň. Ich rokovania majú pokračovať aj naďalej.

"Chcem, aby sa s nami spájali ľudia, ktorí sa zhodujú s našou víziou," uviedol dočasne poverený šéf dočasne povereného vládneho kabinetu a priznal, že chce budovať robustnú stredovú stranu. Otázna je stále spolupráca s Veronikou Remišovou, ktorá sa vyjadrila, že rokovania prebiehajú a výsledok určite oznámi do prvého júna.

Aký má Heger postoj k hnutiu OĽaNO?

Šéf Demokratov poznamenal, že Mikulec aj Milanová sú členmi vlády a zároveň sú členmi OĽaNO. V kuloároch sa však povráva aj to, že Heger o dočasne poverenú ministerku kultúry záujem nemá a povráva sa, že aj ministerka by chcela v politike skončiť. 

Heger reagoval, že každý, kto je členom hnutia OĽaNO, sa musí sám rozhodnúť, či sa k nim pridá, alebo nie. "Jednotliví šéfovia koaličných strán povedali, že podporujú moju vládu," uviedol Heger s tým, že táto podpora sa týka strán OĽaNO, Sme rodina a zároveň aj Mira Kollára ako nezaradeného poslanca. 

S koho podporou ráta? Dozviete sa vo videu:

Je kritika SaS oprávnená?

Heger vysvetlil, že stranu nevedel založiť skôr, lebo tomu predchádzali dlhé mesiace rokovaní. "Nerozkladáme, ale spájame a staviame na skúsenostiach," pokračoval ďalej. Za skúsených označil nielen Jána Budaja, ale aj Jaroslava Naďa, Karla Hirmana a Rastislava Káčera. 

SaS v jeho očiach pravdu nemá a Richard Sulík sa neopiera o reálny základ, ale o svoju víziu. "Zlé manažerské rozhodnutie urobil Richard Sulík, ktorý namiesto toho, aby bojoval za svoje riešenia, odišiel, a povalil vládu bez toho, aby mal plán B," vyčítal Heger lídrovi SaS. Zopakoval, že ak by dal dole z postu ministra financií Igora Matoviča, rozpadol by sa klub OĽaNO a on by mal ešte menej poslancov. 

S kým chce vládnuť?

Svoje rozhodnutie nespolupracovať s Hlasom nevníma ako cestu do opozície. "Nemusí to tak byť, lebo verím, že na Slovensku je dosť voličov, ktorí nechcú, aby vládol Smer-SD alebo Hlas-SD," dodal Heger s tým, že sa nevie stotožniť s morálnym kompasom Petra Pellegriniho. Odmietol aj extrémistov z ĽSNS, Republiky a, samozrejme, aj Smer-SD. Moderátorka dočasne povereného šéfa vlády musela zastaviť, aby nespomínal opozičné strany, ktorých zástupcovia nie sú v štúdiu. 

Je čas na skoršie predčasné voľby a úradnícku vládu? 

Heger odmieta, že by predlžoval agóniu tejto vlády a situáciu vníma presna naopak. Argumentoval školstvom, ktorému sa darí plniť miľníky z plánu obnovy. Zároveň sa chce venovať aj investičnému dlhu, ktorý tu zanechali predchádzajúce vlády. "Preto chceme dovládnuť do predčasných volieb," doplnil s dôrazom na to, že takéto správanie považuje za zodpovedné. 

Hlas-SD podľa neho svojimi legislatívnymi návrhmi v NR SR devastuje verejné financie. Ak sú Demokrati samozvanou stranou, tak rovnako sú samozvancami aj poslanci okolo Petra Pellegriniho. "Pracujem 300 hodín mesačne," uviedol na margo poznámky týkajúcej sa toho, že či je fér platiť cez letné prázdniny odvolanú vládu aj parlament. "Poslanci by poberali plat tak, či tak," dodal Heger s dôrazom na skutočnosť, že cez leto by mali prázdniny bez ohľadu na to, ktorá vláda by tam sedela. 

Čo ďalej s NCZI a ako to bude so stíhačkami MiG?

Súvisiace články

Najčítanejšie