Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaputová a Pavel hovorili o hlbšej spolupráci: O jej realizácii rozhodnú septembrové voľby, reaguje Koziak
Zdielať na

Čaputová a Pavel hovorili o hlbšej spolupráci: O jej realizácii rozhodnú septembrové voľby, reaguje Koziak

BRATISLAVA / Prezidenti Česka a Slovenska počas spoločnej tlačovej konferencie hovorili o intenzívnejšej spolupráci vo viacerých oblastiach. Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy manažmentu ISM v Prešove však pre jej realizáciu bude rozhodujúci volebný výsledok v septembrových voľbách.

Český prezident Pert Pavel prišiel na svoju zahraničnú návštevu na Slovensko. Pokračoval tak v dlhoročnej tradícii oboch krajín. Po privítaní a diskusii za zatvorenými dverami sa obe hlavy štátu postavili pred kamery a prezradili detaily z ich rozhovoru.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová viackrát zopakovala, že počas debaty našli prieniky v potrebách oboch krajín, pričom by mohli nadviazať aj spoločnú spoluprácu napríklad v oblasti ochrany klímy či boji s dezinformáciami. "Vzťahy našich krajín sú naozaj nadštandardné," skonštatoval aj český prezident.

Politológ Tomáš Koziak reagoval, že prvá zahraničná cesta Pavla práve na Slovensko skutočne podčiarkuje vzťah oboch krajín. "Čo sa týka praktických záležitostí, tak napríklad v téme boja s dezinformáciami je Česká republika omnoho ďalej než Slovenská republika," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ k témam ich diskusií.

Odborník dodal, že české inštitúcie pracujú v boji s dezinformáciami oveľa dlhšie i intenzívnejšie než tie na Slovensku. "Bolo to však dané aj vládami na Slovensku a v Česku. Boj s dezinformáciami je záležitosťou, ktorú by mala organizovať vláda každej jednej krajiny. V čase, keď ostatné krajiny začali tento boj rozbiehať, bol na čele vlády Robert Fico, netreba sa preto čudovať, že sme v tomto pozadu," vysvetlil.

Slová o užšej spolupráci považuje Koziak za proklamatívne. "Prezidenti v obidvoch krajinách nemajú príliš veľa právomocí v týchto oblastiach, preto ich vyhlásenie treba vnímať skôr ako deklaráciu zámeru. Za to, ako sa tento zámer pretaví do praxe, sú zodpovedné vlády," priblížil Koziak. Dodal, že v tomto prípade bude rozhodujúca najmä vláda, ktorá príde po septembrových parlamentných voľbách. 

V hre je spoločná cesta na Ukrajinu

Jedna z ďalších plánovaných ciest Pavla do zahraničia bude smerovať na Ukrajinu. Prezidenti prejavili záujem aj o spoločnú cestu k nášmu východnému susedovi. Čaputová počas tlačovej konferencie povedala, že naposledy absolvovala zahraničnú cestu v júni minulého roka a zanechala v nej hlboké emócie. "Mal som telefonický rozhovor s Volodymyrom Zelenským, dohodli sme sa na tom, že návštevu naplánujeme v priebehu apríla," priblížil Pavel.

Podľa politológa by zrealizovanie takejto cesty vyslalo pozitívny signál zahraničiu. "Dôležitý signál je, že zahranično-politickou prioritou je aj pomoc Ukrajine. Opäť je to však symbolická záležitosť," zdôraznil Koziak s tým, že čo sa týka prípadnej pomoci v realite, opätovne budú rozhodujúce septembrové voľby. 

V prípade, ak by sa k moci dostali strany, ktoré už v súčasnosti zdôrazňujú, že pomoc Ukrajine nebude ich prioritou, aj to vyšle určitý signál do zahraničia. "Ak konkrétnu pomoc Ukrajine neprinesieme a ostane to len pri proklamáciach, to si zahraničie všimne takisto," dodal s tým, že česká vláda je pomoci naklonená, keďže ich súčasná vláda má v tejto téme podobné hodnotové priority ako Pavel.

Uctí si pamiatku Jána a Martiny i obete útoku na Zámockej

Pavel bude na Slovensku dva dni. Počas svojej návštevy si uctí pamiatku Tomáša Garrigua Masaryka i Milana Rastislava Štefánika. Presunúť sa má neskôr pred podnik Tepláreň, kde si uctí pamiatku obetí teroristického útoku na Zámockej, a pristaví sa aj pri pamätníku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Vyplýva to z jeho hodnotového zamerania. Jednoznačne identifikoval, že tieto záležitosti sú vzhľadom na jeho hodnotové presvedčenie, dôležité pre Slovenskú republiku aj pre neho samého. Je to veľmi dobré gesto, ktoré by som nenazval premyslenou záležitosťou," zhodnotil Koziak.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu prezidentov:

Súvisiace články

Najčítanejšie