Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Smer-SSD predbieha Hlas-SD a kriminalizáciou ukazuje, koho treba nenávidieť
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Řádka: Smer-SSD predbieha Hlas-SD a kriminalizáciou ukazuje, koho treba nenávidieť

BRATISLAVA / Týždeň v politike pre Noviny PLUS TV JOJ komentoval politológ Miroslav Řádek. Vybral tri udalosti, ktoré v uplynulom týždni dominovali domácej scéne.

Demokrati a bývalé "sexi názvy"

Podľa odborníka boli najvýznamnejšou domácou politickou udalosťou týždňa Demokrati. "Nie tí, ktorých kedysi napísal Janko Jesenský, ale partia okolo Eduarda Hegera, ktorý sa po niekoľkých mesiacov vykrúcania rozhodol politicky emancipovať od svojho politického tútora Igora Matoviča," začal politológ. 

Řádek zdôraznil, že všetko sa udialo bleskurýchlo, pretože poverený predseda vlády najskôr v stručnosti oznámil na svojom facebooku, že sa lúči s OĽaNO, a hneď na druhý deň presne napoludnie bol už nastúpený aj so svojimi čiastočne staro-novými súputníkmi pred novým logom staronovej politickej strany.

"Ľuďom nesledujúcim politiku sa to trochu ťažšie vysvetľuje, ako je to možné, ale o novú politickú stranu ani tak celkom nejde, lebo je to strana Miroslava Beblavého, ktorý ju opustil po voľbách do NR SR 2020. Následne do nej vstúpil Miroslav Kollár, ktorý sa do nej "presťahoval" zo strany Za ľudí," zdôraznil politológ.

Zároveň poznamenal, že v strane Spolu nemali nikoho lepšieho na predsednícke miesto a teda sa jej pokorne ujal práve Kollár, ktorý ju len nedávno premenoval na Modrú koalíciu. "Tento sexi názov ale nevydržal dlho, lebo sa v nej chcel angažovať Mikuláš Dzurinda, ktorému sa ale nepáčilo, že do koalície Kollár ťahá "hegerovcov". A tak sa strana opäť premenovala na Demokratov. Voliči snáď nateraz odpustia nedostatok invencie pri kreovaní názvu. Ale nemusia byť celkom empatickí pri voľbách, kedy Demokrati zrejme nebudú ašpirovať na dvojciferné preferencie," poznamenal odborník. 

Smer-SSD neomylne pripomína, koho treba nenávidieť

Druhou zaujímavosťou sú, podľa Řádka, trestné oznámenia na politických komentátorov od členov strany Smer-SSD. "Za starých dobrých čias Vladimíra Mečiara autoritárski politici a ich voličskí fanúšikovania ich satirických kritikov len normálne ľudsky neznášali (recipročne). Smeru sa táto naša "príjemná" ľudová tradícia natoľko zapáčila, že sa ju slovenskí sociálni demokrati rozhodli vylepšiť," reagoval sarkasticky s tým, že Smer-SSD zašial naozaj o celú dráhu ďalej. 

"Svojich odporcov sa rozhodli rovno kriminalizovať. Niekomu sa to môže zdať odporné, ale Smer-SSD dobre vie, čo robí. Ide o niečo drsnejší predvolebný marketingový ťah, ktorý má vyhecovať nálady najmä frustrovaných fanúšikov početného národno-socialistickej politiky - aby nezabudli, koho konkrétne treba nenávidieť," dodal Řádek s tým, že z podstaty veci je vysoká pravdepodobnosť, že príčetné orgány činné v trestnom konaní oznámenie zamietnu.

Popritom však uviedol aj to, aby sme si počkali, "či sa niektorému z komentátorov, ktorých Smer polícii nahlásil, neprídu vyhrážať zabitím, znásilnením alebo inými "lahôdkami" 70-roční ozbrojení dôchodcovia zo stredného Slovenska".

Smer-SSD predbieha Hlas-SD

Řádek za tretiu politickú udalosť hodnú zmienky označil skutočnosť, že predchádzajúce dve udalosti symbolicky dotvárajú najnovšie prieskumy verejnej mienky v ktorých slovenskí sociálni demokrati prebiehajú tých z Hlasu. "Je to síce len o pár desatín percenta, ale vo voľbách sa ráta každý hlas. Áno, Robertovi Ficovi sa aj po odchode Petra Pellegriniho darí vlastnou pracovitosťou dostať na čelo prieskumov verejnej mienky," upozornil politológ.

Podľa odborníka však treba dodať, že mu v tom neoceniteľne pomáhajú predstavitelia bývalej vládnej koalície. "Ani tak talentovaný politik ako je Robert Fico by nikdy nedosiahol ani zlomok zo svojich minulých (a možno aj budúcich) politických úspechov, ak by nemal proti sebe tak úprimne neschopných súperov. Takže po 30. septembri sa možno smieme tešiť na novú vládnu garnitúru, ktorá bude svoju inšpiráciu hľadať v maďarskom alebo bieloruskom vzore. Podľa toho sa aj budeme všetci mať," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie